Форум

Інформаційний ресурс

!!!!!Свідоцтво за заповітом, за законом чи в суд?

Номер повідомлення:#1

Повідомлення OOO » 13 жовтня 2008, 19:07

Коллеги, підкажіть,що робити в даній ситуації.Після смерті Іванової Марії Іванівни подала заяву про прийняття спадщини за заповітом її дочка Іванова Лариса Петрівна, спадкове майно - земельний пай. В заповіті вказано - /[qoute]роблю таке розпорядження: сертифікат на право на земельну частку (пай) серії .. від ... і на що я за законом матиму право, заповідаю Івановій Ларисі Петрівні/[qoute]. /Заповіт складала сільрада в 2005 році/, час складання заповіту вказаний у посвідчувальному написі, а не разом з датою. В заяві на прийняття та ж сільрада вказала, що майном є земельна ділянка для ведення с/г виробництва, згідно держакта (серія і номер сертифіката). Також є заява від сина Іванової про прийняття спадщини та видачу свідоцтва за законом,вказана також земельна ділянка.Померла на цього сина склала заповіт на все майно в 2001 році, про який він в заяві не зазаначав.Питання: чи вважати дійсним заповіт 2005 року-заповідається майно, а не сертифікат, як розуміти фразу /[qoute]і на що я за законом матиму право/[qoute]?У такому випадку видавати обом спадкоємцям на 2-х за законом, відібравши заяву від дочки про те, що просить видати за законом? Чи направляти в суд (розтлумачувати заповіт?або хай син просить його визнати недійсним?)...? Між собою спадкоємці не дуже ладять...
OOO

Номер повідомлення:#2

Повідомлення Ані Ло » 13 жовтня 2008, 19:19

Моя позиція в таких випадках була така: раз в заповіті вказано [qoute]право на земельну частку (пай), а на день видачі свідоцтва вже є державний акт - хай або спадкують за законом або звертаються до суду. Колись писала постанову про відмову і суд зобов[qoute]язав мене видати свідоцтво про справо на спадщину за заповітом, долучивши до справ довідку земельного, що державний акт видано взамін такого-то сертифіката.У Вашому випадку [qoute]формулировка[qoute] [qoute] заповідаю СЕРТИФІКАТ (а не ПРАВО) мені не подобається (я й сама з цим стикалася через раз) - я в таких випадках казала - Уявіть, що Вам заповіли не житловий будинок, а свідоцтво про право власності на нього. Запропонуйте спадкоємцям укласти договір про поділ спадкового майна (якщо це можливо), якщо згоди між ними немає - відправте до суду.
Ані Ло

Повідомлення: 624
Дякував (ла): 58 раз.
Подякували: 20 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Ягодка. » 13 жовтня 2008, 19:51

Согласна с Ані Ло, хотя, честно говоря, смущает фраза [qoute]і на що я за законом матиму право[qoute].OOO, я бы все-таки попробовала предложить наследникам решить этот вопрос [qoute]полюбовно[qoute] и кратчайшим для них путем: 1). пусть дочка откажется от наследства по завещанию, корректно объяснив ей, что завещание после смерти наследодателя вызывает [qoute]незрозумілості та суперечки[qoute](если, конечно, не истек срок для подачи заяви), 2). выдавать свідоцтва про право на спадщину за законом дочці та сину.В противном случае - через суд!
Ягодка.

Повідомлення: 574
Дякував (ла): 66 раз.
Подякували: 5 раз.

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Lumen » 13 жовтня 2008, 21:12

Полностью согласна с Ані Ло. Формулировка [qoute]і на що я за законом матиму право..[qoute].... что значит? часть из завещания на все майно. Я бы отправила в суд.
Lumen

Повідомлення: 397
Дякував (ла): 298 раз.
Подякували: 11 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення наивная дура » 13 жовтня 2008, 23:20

[qoute]часть из завещания на все майно[qoute] А что есть строго установленная форма завещания? Мне казалось завещание составляется завещателем. И это его права перечислить все имеющееся у него имущество, а потом добавить [qoute]и на что я буду иметь право[qoute].
наивная дура

Повідомлення: 6947
Дякував (ла): 1646 раз.
Подякували: 8727 раз.

Номер повідомлення:#6

Повідомлення Провинциалка » 14 жовтня 2008, 11:42

ООО, посмотрите внимательно завещание. Полностью согласна с ОLena, в свое время с/Советам раздавали формы, где была такая фраза [qoute]і взагалі все те, що буде належати на день смерті[qoute], т.е. завещатель мог указать конкретное имущество, а потом эту фразу, или наоборот. Если в завещании указывалось право на земельну частку пай, а на момент оформления это уже зем.дилянка, как раз эта фраза и используется, завещатель то все имущество завещал. А по поводу времени не переживайте, нигде вообще не указано, где его необходимо ставить.
Провинциалка

Повідомлення: 2902
Дякував (ла): 3294 раз.
Подякували: 6737 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення MG » 14 жовтня 2008, 13:08

в цьому випадку дочка має право звернутися до суду з заявою про тлумачення заповіту.
MG

Повідомлення: 18358
Дякував (ла): 39726 раз.
Подякували: 28198 раз.

Номер повідомлення:#8

Повідомлення літо* » 15 жовтня 2008, 13:00

ООО, відправляйте в суд, для того він і суд, щоб вирішувати спірні питання. Не ламайте собі голову.
літо*

Повідомлення: 232
Дякував (ла): 37 раз.
Подякували: 1 раз.

Номер повідомлення:#9

Повідомлення OOO » 15 жовтня 2008, 20:37

Дякую всім
OOO

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів