Форум

Інформаційний ресурс

Відчуження спільної власності вдовою

Номер повідомлення:#31

Повідомлення vasilisa » 09 жовтня 2009, 14:17

На пост №26Правильно сказав нотарь з 10-літнім досвідом, та ще, мабуть, в держнотконторі працював немало.Наш ЗАКОНОДАВЕЦЬ не включає цю 1/2 в спадкову масу і цьому є підтвердження:1. Переживше подружжя (якщо правовстановлювальний на померлого) може за заявою як претендувати на видачу йому свідоцтва на 1/2, так і не претендувати.(згідно 60 СК) Якщо подружжя не претендує, що відбувається з цією часткою? Вона спадкується в складі усього спадкового майна на загальних умовах спадкоємцями за заповітом та за законом. [qoute]ОБЯЗАЛОВКИ[qoute] немає.2. Тепер по-друге, якщо переживше подружжя(якщо правовстановлювальний на померлого) і виявило бажання отримати свідоцтво на 1/2, то чому не можна ВІДМОВИТИСЯ від цієї частки на користь іншого спадкоємця?Дуже цікава [qoute]юридична[qoute] природа цієї частки? Вам не здається?Вирішувати конкретно взятому нотарю, але [qoute]обязаловки[qoute] не повинно бути, якщо спадкодавець не виділяв її за життя та немає після 6-ти місяців бажаючих це робити.
vasilisa

Номер повідомлення:#32

Повідомлення КСЮШАник » 09 жовтня 2009, 17:26

Я вважаю, що право спільної сумісної власності зі смертю одного з подружжя нікуди не зникає. Чому коли ми посвідчуємо куп-продаж майна, то вимагаємо згоду, оскільки 1/2 належить одному з подружжя, а варто йому померти, то що, вже не належить? А якщо належить то і спадкується на загальних підставах. Брати довідки з ЖЕКа і на підставі цього визначати визначати коло спадкоємців - це смішно (підтримую Passer). Малолітні і неповнолітні можуть бути там не прописані і що ми з’ясуємо? Чи можемо ми гарантувати безспірність такого договору? Брати різного роду заяви - це завідомо знати про порушення процедури оформлення і перекладати відповідальність на покупця - не професійно! Витяги з реєстру про незаведення с/с не підходять, оскільки є строки позовної давності, які можна продовжувати. Не кажу вже про такі випадки, коли продавець знає про все це, але хоче позбутися такого майна, щоб не забрали інші спадкоємці.На превеликий жаль законодавець не виписав чітко процедуру виділу і оформлення спадщини у нотаріуса (тільки суд), і в цьому проблема, але не нотаріуса.
КСЮШАник

Повідомлення: 338
Дякував (ла): 28 раз.
Подякували: 8 раз.

Номер повідомлення:#33

Повідомлення резидент » 09 жовтня 2009, 17:31

Чайка, на 23[QUOTE]К сожалению, действительно, форма свидетельсва для выделения доли умершего отсутсвует, поэтому на сегодня - только суд[/QUOTE]по старих формах (за наказам 2005 року) форми свідоцтва про право власності на живого тоже не було. була форма №19, про визнання права власності за померлим.і що всі робили, коли треба було видати живому на частку в майні подружжя, зареєстрованого за померлим? - видавали, міняли форму і видавали.
резидент

Повідомлення: 672
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#34

Повідомлення резидент » 09 жовтня 2009, 17:35

"Форма N 19Свідоцтво про право власності в спільному майні подружжя на частку того з подружжя, який помер УКРАЇНА СВІДОЦТВО ПРО ПРАВО ВЛАСНОСТІ Місто (селище) ____________________________________________________________________, (число, місяць, рік словами)___________________________________________________________________________________. Я, _________________________________________, нотаріус ______________________________ (прізвище та ініціали) (найменування) нотаріальної контори, на підставі статті 71 Закону України [qoute]Про нотаріат[qoute] посвідчую, що ________________________________________________________________________, який (яка) (прізвище, ім'я, по батькові померлого з подружжя) помер [qoute]___[qoute] ________________ року, проживав(ла) _______________________________________ (адреса)_________________________ і був (була) подружжям ______________________________________ (прізвище, ім'я, по батькові того з________________________________________________, належить право власності на 1/2 частку в подружжя, хто є живим) спільному сумісному майні, придбаному подружжям за час шлюбу. Спільне сумісне майно, право власності на яке в зазначеній частці посвідчується цим свідоцтвом за _________________________________________________________________________________ (прізвище, ім'я, по батькові______________________________, складається з _________________________________________ померлого із подружжя) (зазначається майно1, право власності на частку в___________________________________________________________________________________ якому посвідчується і на чиє ім'я воно зареєстроване або за ким воно визнавалось) 1/2 частка зазначеного майна залишається у власності ____________________________________ (прізвище, ім'я,___________________________________________________________________________________. по батькові того з подружжя, хто є живим) Зареєстровано в реєстрі за N ________ Стягнуто _________________________ (державного мита) N ____________________ (номер спадкової справи) Нотаріус Печатка Підпис ____________1 Якщо право власності на майно підлягає державній реєстрації, то про це вказується в тексті свідоцтва."
резидент

Повідомлення: 672
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Поперед.

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів