Номер повідомлення:#1
КОС
» 12 березня 2006, 18:32
"Таке питання виникло в мене у зв/""язку з неоднозначним тлумаченням деякими нотаріусами /""накладення заборони/"" (речення друге частини 7 ст.55 - після її змін від 15.12.2005). Я особисто вважаю, що ці зміни в ч.7 ст.55 з-ну /""про нотаріат/"" внесені невірно. Оскільки одні нотаріуси вважають, що дослівно /""накладення заборони/"" - це нотаріальна дія (яка реєструється в реєстрі нотаріуса), а от в ЄРЗаборон зареєструвати обтяження об/""єкту забороною його відчуження - це необхідно було назвати /""реєстрація/"". Якщо читати буквально, то з моєї точки зору виходить, що /""накладення заборони за повідомленням іпотекодержателя/"" нотаріусом виконується таким чином: тільки після того, як ми посвідчили договір, надали сторонами по примірнику, далі банк оформляє заяву про обтяження об/""єкту забороною його відчуження (згідно додатків) і тільки після цього нотаріус накладає в своєму реєстрі заборону, на примірниках договору вчиняє посвідчувальний напис про накладення заборони, згідно тієї ж заяви банку реєструє це обтяження в комп/""ютерному реєстрі, і після всього повертає примірники договорів іпотеки з повідомленнями про реєстрацію заборони в комп-рі. Такі дії зробити нотаріусу, який знаходиться райцентрі, дуже важко. Оскільки для того, щоб написати повідомлення про реєстрацію обтяження, представник філії (керуючий) повинен мати в своїй довіреності відповідні повноваження, яких йому ніякий банк не надав (це на сьогодні в довір., які вже посвідчуються з 14.01.2006 банки зазначають такі повноваження, а до 2006 - немає повноважень і не могло бути, бо зміни вступили в дію 14.01.2006) Скажіть свою думку з цього приводу і як нотаріуси в райцентрах поступають в таких випадках?."