Номер повідомлення:#52
Ані Ло
» 13 лютого 2009, 16:57
L, Ви маєте на увазі, як би я відповіла на ці питання ?Чи є право у спадкоємця на відмову від обов’язкової частки? Якщо «так» то чому і на підставі чого ?Якщо все ж таки відмова від обов’язкової частки можлива, чи прирівнюється відмова від о/ч до відмови від права спадкування за законом?Знаю, що зараз виникне спір ( не просто знаю, а вже спорили з колегами). Моя точка зору така ( але поки що своїми словами) : Відмова від обов[qoute]язкової частки у спадщині можлива, оскільки вимагати отримання обов[qoute]язкової частки у спадщині це є ПРАВО, а не обов[qoute]язок непрацездатного спадкоємця. ПРи цьому я вважала і вважаю, що відмовитися від обов[qoute]язкової частки в чиюсь користь не можливо. На мою думку законодавець передбачив цю статтю з метою можливого захисту спадкоємця, який в силу свого здоров[qoute]я, віку потребує допомоги і стосується вона лише цього спадкоємця і передати право на отримання її комусь іншому не можна.Чи прирівнюється відмова від обов[qoute]язкової частки до відмови від права спадкування за законом?Як на мене, то законом передбачено [B]два види спадкування: за заповітом і за законом. Все[/B] .Те, що стаття 1241 розміщена в главі [qoute]спадкування за заповітом[qoute] для мене ролі не грає : за заповітом можуть спадкувати особи, які вказані в цьому заповіті. Спадкоємець, якому належить обов[qoute]язкова частка в заповіті не вказаний ( взагалі на момент посвідчення заповіту, про кількість і [qoute]состав[qoute] таких спадкоємців ще може бути не відомо). Методом виключення залишається спадкування за законом ( в тому числі і спадкування належної непрацездатному спадкоємцю обов[qoute]язкової частки). Знову ж таки ЦК передбачає тільки один випадок, коли можна відмовитися від одного виду спадкування, не втративши при цьому право на спадкування за другим видом: відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом (на практиці мене це вбивало, особливо, коли батько залишив одному з дітей заповіт на конкретне майно, а є ще майно, і спадкоємець бажає отримати тільки майно за заповітом - але це зовсім інша тема для розмови). Так от, я важаю, що відмовившись від [B]прийняття[/B] обов[qoute]язкової частки у спадщині, непрацездатний спадкоємець автоматично (вибачайте, так вимагає законодавство) відмовляється від спадкування за законом. Заява із змістом : відмовляюся від обов[qoute]язкової частки, а якесь майно хочу спадкувати буде майже те саме, що хату спадкувати бажаю, а грошові кошти не бажаю. Ми ж усі розказуємо клієнтам , що не можна прийняти частину спадщини, а від іншої відмовитися, то чому для обов[qoute]язкової частки робите виключення ?Правда, хочу признатися, так я думала не завжди. Щодо цього нас просвітили харківські нотаріуси на курсах підвищення кваліфікації в 2003 році. До цього я робила, як більшість із нас: писали заяву - на отримання обов[qoute]язкової частки не претендую, решту хочу спадкувати. А після курсів почала писати інакше- на отримання обов[qoute]язкової частки не претендую, оскільки вартість належної мені обов[qoute]язкової частки із розрахунку ( розмір частки кількість спадкоємців за законом) становить 000, а вартість успадкованого мною майна за законом становить 0000, що дорівнює (чи перевищує) розмір належної мені обов[qoute]язкової частки.Ну щось типу того, дослівно не пам[qoute]ятаюЧур, помідорами кидати акуратно , вони мені ще на салат знадобляться.