Номер повідомлення:#4
Олена
» 22 вересня 2005, 00:49
"Шановна колего, радо погоджуся з Вами щодо ст.. 45 Уніфікованого закону про переказні та прості векселі. На підставі ст. 77 зміст 45 статті можна поширити і на прості векселя. Повідомляти про неоплату векселя, в цьому випадку необхідно лише індоссантів, оскільки платник в простому векселі співпадає з векселедавцем і повідомлю вати його про те, що він сам не оплатив вексель немає ніякого сенсу. Що стосується місця вчинення виконавчого напису, то воно прямо вказане в ст. 293 «Інструкції про вчинення нотаріальних дій…» Ця стаття стосується виконавчих написів на чеках, але до неї нас відсилає «Інструкції…», (на жаль не пам`ятаю номера статті) в якій іде мова про протест векселів. А виконувати її вимоги чи ні вирішувати лише Вам. На чому вчиняти виконавчий напис в «Інструкції …» теж чітко на вказано. Стаття 288 дає можливість вчинення на векселі, чи іншому документі, який встановлює заборгованість. Якщо уважно подивитися на визначення векселя то вексель – це письмове грошове зобов”язання боржника сплатити іншій особі певну суму в зазначений у векселі строк, а у випадку відсутності строку – в момент пред”явлення векселю. Так що можна сказати, що вексель безумовно посвідчує лише зобов`язання сплатити гроші, а не заборгованість, але тут сперечатися з авторами нашої «Інструкції..» я не буду, якщо зобов`язання є, то можна сказати, що є й заборгованість, в тому разі якщо цей вексель ще не оплачений. Що стосується того, чому я вчиняю виконавчий напис не на самому векселі (не буду претендувати на 100% правильність своєї думки), то виходячи з природи векселя і вексельного законодавства на векселі розміщується багато реквізитів та вексельних обумовок, але, як ви самі сказали, нічим не передбачено написання на самому векселі тексту виконавчого напису(окрім нашої «Інструкції, проте вона дає можливість вчинити виконавчий напис і на іншому документі), крім того вексельним законодавством, як я вже зазначала, передбачено приєднання до векселя лише алонжа і лише клейовим способом. Більш того, деякі теоретики вексельного законодавства вважають, що порушення цілісності векселя (прошивання, розірвання та ін.) може призвести до дефекту векселя. Не знаю, наскільки ця думка вірна, але не хотілося б дізнатися про це в судовому засіданні. Але, виходячи з нашої інструкції, можна вчиняти виконавчий напис і на векселі і (не вважаю це порушенням) на протесті векселя про неоплату (але тільки про неоплату).З повагою Олена Сірякова. Місто Миколаїв."
Зродились ми великої години,
З пожеж війни і полум’я вогнів.
Плекав нас біль за долю України,
Зростив нас гнів і лють на ворогів.