Форум

Інформаційний ресурс

Знову земля

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Аліса » 19 березня 2007, 15:52

Шановні колеги, поділіться практикою. Ситуація: продається будинок до 100 кв. м і з/ділянка 0,25 га для ІЖБ / нормативна площа для сільської місцевості за Земельним кодексом/. Купівля оформляється двома договорами -куп. будинку і куп. землі. ПДФО з будинку - 0%. ПИТАННЯ: ПДФО по землі в даному випадку підпадає під дію п. 11.1.1 Закону про ПДФО, АЛЕ яку застосовуєте ставку податку: 0% -на всі 0,25 га, 0% - лише на 100 кв.м, а на решту - 5%?
Аліса

Повідомлення: 53
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення Альвиора » 19 березня 2007, 15:55

Я думаю, на всю землю - 5%
Альвиора

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Сергей » 19 березня 2007, 15:58

На всю землю - 5%.Якщо робитимете одним договором (і будинок, і земля), то - 0%
Сергей

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Во как... » 19 березня 2007, 16:11

"Думаю 5% на всю землю, навіть якщо одним договором, адже об""єкти різні."
Во как...

Повідомлення: 2007
Дякував (ла): 44 раз.
Подякували: 161 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Сергей » 19 березня 2007, 16:20

Ні!!!! Якщо одним договором, то для оподаткування братиметься площа будинку.
Сергей

Номер повідомлення:#6

Повідомлення Аліса » 19 березня 2007, 16:29

" Потрапила під руку відповідь регіональної ДПІ - податкове роз""яснення по конкретній ситуації, в якій посилання на п. 11.1.1 ст. 11 - ""Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів"". і резюме місцевої ДПІ /цитую/ "" ...отже, дохід від продажу буд з господ. буд та зем ділянкою для будівництва та обстугов жилого будинку у Вашому випадку не оподатковується"" / доречі, площа ділянки - 0,06 га. А взагалі хто-небудь звертався за податковим роз""ясненням по контретному випадку?"
Аліса

Номер повідомлення:#7

Повідомлення Аліса » 19 березня 2007, 16:39

Складність подібних ситуацій в тому, що продавець мусить заплатити ПДФО з нормативної чи експертної оцінки, а сума такого податку у 3-5 разів перевищує фактичну суму отриманого доходу!!! Абсурд якийсь... Державна /нормативна / оцінка у нас така.... що вам і не снилось, а продають люди просто за смішну ціну, бо периферія (((...
Аліса

Номер повідомлення:#8

Повідомлення Во как... » 19 березня 2007, 17:13

"Сергей, я б на Вашому місці не була б так впевнена, оскільки був семінар (на рівні області) і податківцями було сказано, що з землі для ж-б брати податок 5 відсотків, не пам""ятаю на що вони зіслались і, звичайно, я з такою думкою не погоджуюсь, але це питання залишається дискусійним і категорично на нього відповідати не варто. Тому, думаю, кожний для себе має визначити, як чинити в подібній ситуації, оскільки думки податківців часто не співпадають з нашими, і закон також є не катигоричним, як хотят - так і трактують. Тому.... Я, наприклад, та й мої колеги, беремо 5 % від землі для ж/б під ж/б. Знаю, що можливо не всі з цим погодяться, але як писали закон, так і маємо. А податківці пропонують ще один шлях вирішення: площа землі відняти площу будинку і різницю оподатковувати. Тому хто як може, так закон і розуміє, як пишуть, так і трактують."
Во как...

Повідомлення: 2007
Дякував (ла): 44 раз.
Подякували: 161 раз.

Номер повідомлення:#10

Повідомлення Аліса » 19 березня 2007, 19:03

Кора, якщо у Вас в 50% випадків податок перевищує реальну суму, то у мене в 99%... Ось для чого потрібен податковий агент який за все відповідатиме... В іншому випадку навряд чи податкова судилася б з десятками тисяч невдоволених, які б через суд доводили б, що ПОДАТОК громадяни ПЛАТЯТЬ В ЦИВІЛІЗОВАНИХ СУСПІЛЬСТВАХ з о т р и м а н о г о Д О Х О Д У!!!, а не з віртуальних оцінок землі.
Аліса

Номер повідомлення:#11

Повідомлення Сергей » 19 березня 2007, 20:10

А я просто читаю закон, і наші податківці та колеги на семінарі чітко з цим визначилися. І нам порадили робити все одним договором Земля+Жилий будинок.
Сергей

Номер повідомлення:#12

Повідомлення Сергей » 19 березня 2007, 20:11

І в цьому випадку звертати увагу на площу будинку, а не землі.
Сергей

Номер повідомлення:#13

Повідомлення Аліса » 19 березня 2007, 20:17

Сергей, а в який наряд ви кладете такий договір? До будинків, до землі чи у Вас окремий наряд для таких договорів, поділіться своєю практикою.
Аліса

Номер повідомлення:#14

Повідомлення Сергей » 19 березня 2007, 20:30

"За номенклатурою ввести окремий наряд ""Договори відчуження жилих будинків із земельними ділянками"", або можна складати в ""Договори відчуження дач, гаражів, садових будинків та іншого нерухомого майна"""
Сергей

Номер повідомлення:#15

Повідомлення Alla » 21 березня 2007, 16:49

Згодна з Сергієм і так роблю. Одним договором оформляла і раніше будинок і присадибну земельну ділянку ще тому, що сторони оцінюють їх однією сумою і штучно розділяти гроші, які платяться покупцем продавцеві, по двох договорах - це наразитися на неприємності з клієнтами. Адже окремо будинок і землю ніхто з сторін договору не оцінює.
Alla

Повідомлення: 623
Дякував (ла): 2228 раз.
Подякували: 893 раз.

Номер повідомлення:#16

Повідомлення notaOV » 21 березня 2007, 21:00

С 1993 року оформляю одним договором дом+земля. Жодний договір не скасовано, зауважень при перевірках від управління не було.Складала такі договори у наряд житлових будинків, у річному статзвіті також рахувала як будинки.На руки два примірника договору - на підставі 1 примірника - отримання Держакту. Стосовно податку - вважаю 0% відповідно до п. 11.1.1 ст. 11 незалежно від площі землі взагалі, чи зокрема під будинком.
notaOV

Повідомлення: 1378
Дякував (ла): 596 раз.
Подякували: 502 раз.

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів