Форум

Інформаційний ресурс

Момент укладення договору та виникнення права власності

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Таня » 26 січня 2006, 00:19

Коли виникає право власності на нерухоме майно, чи з моменту державної реєстрації договору в порядку, передбаченому законом, чи з моменту реєстрації в Державному реєстрі правочинів
Таня

Повідомлення: 7219
Дякував (ла): 21401 раз.
Подякували: 6258 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення irina » 26 січня 2006, 16:10

Державна реєстрація договору здійснюється в Державному реєстрі правочинів. Тому право власності виникає з моменту внесення відповідного запису до Державного реєстру правочинів.
irina

Повідомлення: 362
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 2 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Lina » 26 січня 2006, 17:39

на земельні ділянки - з моменту отримання та реєстрації Державного акта
Lina

Повідомлення: 284
Дякував (ла): 71 раз.
Подякували: 9 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Доктор ZAZ » 27 січня 2006, 17:03

Не с момента передачи, а с момента принятия (ст. 722 ЦК). Почему маячня? Двухсторонння сделка.
Когда начинают часто говорить о патриотизме, значит - опять что-то украли
Доктор ZAZ

Повідомлення: 10860
Дякував (ла): 4836 раз.
Подякували: 13849 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення irina » 27 січня 2006, 20:12

Нотар абсолютно прав, по договору дарения право собственности наступает именно с нотариального удостоверения договора.
irina

Повідомлення: 362
Подякували: 2 раз.

Номер повідомлення:#9

Повідомлення victoria » 28 січня 2006, 04:23

Я вважаю, право власності на нерухоме майно виникає з моменту держ.реєстрації права власності(в БТІ), а договір купівлі-продажу вважається вчиненим після нотаріального посвідчення та його державної реєстрації в реєстрі правочинів.
victoria

Повідомлення: 540
Дякував (ла): 63 раз.
Подякували: 48 раз.

Номер повідомлення:#11

Повідомлення victoria » 29 січня 2006, 16:06

Igor, см. Приказ Минюста № 36/5 от 17.05.2004 г. (относительно изменений во Временное положение о порядке рег-ции прав собственности на недвиж.имущество) и розъяснения Минюста от 11.06.2004 г. № 19-32/995 относительно реестра правочинов и рег-ции прав собственности. Может это и разъяснить вопрос Татьяны.
victoria

Повідомлення: 540
Дякував (ла): 63 раз.
Подякували: 48 раз.

Номер повідомлення:#12

Повідомлення V » 30 січня 2006, 16:57

Щодо дарування. Треба запам’ятати раз і назавжди. Дарування одностороння дія. Обдарований виступає, підписуючи договір, з ознаками двостороннього, висловлюючи тільки свою згоду.За законодавством, наявність власності наступає при умові її прийняття (ч.1 ст.722 ЦК). Що таке прийняття? Момент підпису в журналі, отримання мнимого макету (ч.3 ст.722 ЦК), реєстрація (ч.4 ст.334 ЦК) або консенсуальний договір, якщо обдарований виконає умови Дарувальника в майбутньому (ст. 725 ЦК).Останнє більше схоже на капризи, вимоги та шантаж Дарувальника, що неприпустимо при односторонності – вважаю це помилкою Законодавця. Поняття реєстрації говорить само за себе – реєструю те, що вже маю. Реєстрація – біч щодо власності. Закони завтра будуть іншими. На сьогодні – режимність, тільки віддалення від Євросоюзу. Лишається трактування значення – прийняття. Не передання (ч.1 та ч.2 ст.334 ЦК). Може бути підпис на договорі Обдарованого або символічний ключ. Символічний ключ – дитячі забавки. Значить прийняття, це вчинення фул дій, які фіксують згоду, бажання, участь, ознайомлення, відсутність заперечення та користування. Прийняття - це тільки повний комплекс всіх можливих стверджувальних умов? Ні. Досить однієї, яка говорить про намір, прямий умисел, бажання. ч. 4 ст.334 ЦК знаходиться в прямому протиріччі до ч. 3 ст.334 ЦК, не за рахунок аналізу, а в силу примхи.Значить, Тетяна, якщо за судом і природою понять, то право власності наступає, як за купівлею-продажем, обміном, даруванням, приватизацією, рішенням сесії про виділ землі, (вживаймо всі слова синоніми відчуження-набуття), зразу після нотаріального посвідчення або уповноваженого рішення. Якщо враховувати можливість розпорядження, зрозуміло, потрібна реєстрація правочину та власності, держакт на землю. А хіба не можна видумку підмінити рішенням суду? Можна. Буде і дешевше, і швидше. Додаткові умови реєстрації власності не повинні підміняти факт встановлення власності. Інакше реєстратори повинні були б акумулювати на собі поняття відповідальності та виступати активними учасниками правочинів, уповноваженими на це державою (щодо нотаріуса). Порядок має бути, але Не Так.
V

Повідомлення: 4119
Подякували: 1299 раз.

Номер повідомлення:#13

Повідомлення Доктор ZAZ » 30 січня 2006, 22:18

"Що хотіла сказати Yuli не зрозумів. Особливо оце: «Завершення нотдії стверджується еквівалентом отримання грошей, …(якщо гроші отримає нотаріус, то мені це подобається)… або гарантією вчинення виконавчого напису про це, при відстрочці платежу, або просто підписом в журналі при даруванні. З цього моменту виконані всі можливі технічні зобов'язання і суд вважає договір відбувшимся зі всіма наслідками відповідальності.» ??? Що це за журнал нотаріуса? Я полюбляю читати журнал «За рулём», іноді на роботі. Це про нього річ? В ньому має хтось розписуватися? Не зрозумів і V : «Треба запам’ятати раз і назавжди. Дарування одностороння дія. Обдарований виступає, підписуючи договір, з ознаками двостороннього, висловлюючи тільки свою згоду.» Вибачайте шановні колеги, процитую: 1.За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає …. другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Ст. 717 ЦК2.Договор дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню ст. 719 ЦК3. Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття с. 722 ЦК.Виходячи з цього дарування це двохсторонній правочін (не прийняв дарунок або не підтвердив бажання прийняти його в майбутньому – нема договору або відмовився передати – прийняти дарунок після укладення договору дів. ст. 724 ЦК), який підлягає нотаріальному посвідченню и право власності на дарунок виникає з моменту його прийняття. При цьому ЦК дає вичерпаний перечень правочінів, які підлягають державній реєстрації. Договір дарування такої не потребує (хіба сторони цього забажають). Я підкреслюю – договір не потребує. Потребує держаної реєстрації відповідно до ст. 182 ЦК саме право власності, яке підтверджується договором дарування. Відповідно до ч. 2 цієї статі держреєстрація здійснюється відповідним органом. Немає такого органу. Є тимчасовий порядок, є поки БТІ (як справедливо сказано на 90% будівельники). Що маємо то маємо. Протиріччя між ч. 3 і ч.4 ст. 334 ЦК, шановні колегі, зникає, якщо відрізняти поняття ""нотаріальне посвідчення"", ""держана реєстрація договору"" і ""держана реєстрація права власності"". "
Доктор ZAZ

Номер повідомлення:#14

Повідомлення Таня » 30 січня 2006, 23:08

З приводу дарування в мене немає питань, я хотіла з'ясувати чи не потрібно проводити державну реєстрацію договору відповідно до того ж закону, що і реєстрацію права власності. Якщо так, то чи правильно прирівнювати державну реєстрацію договору до його Реєстрації в Реєстрі правочинів.А з приводу договору дарування, то згідно теорії цивільного права-то це двохсторонній правочин, але односторонній договір. Хоча з договором про дарування майна в майбутньому я не визначилась.
Таня

Номер повідомлення:#15

Повідомлення Таня » 30 січня 2006, 23:08

Додам, що мова йде про державну реєстрацію договору купівлі-продажу
Таня

Номер повідомлення:#16

Повідомлення Доктор ZAZ » 31 січня 2006, 12:57

Я може не зовсим коректно висловився. З точки зору теорії права дарування це односторонній правочін. Це дійсно так. З сторони нотаріуса - ми маємо дві сторони. Та все, що я сказав вище.
Доктор ZAZ

Номер повідомлення:#18

Повідомлення Таня » 31 січня 2006, 21:18

Зазначити в (звичайний договір дарування без ) в договорі, що сторони домовились, що прийняттям дарунку є отримання Обдаровуваним примірника договору, з приводу передачі в майбутньому-сторони можуть скласти акт.
Таня

Номер повідомлення:#19

Повідомлення Доктор ZAZ » 01 лютого 2006, 03:09

"Посмотрите тему ""Договор с отсрочкой платежа"" от 22.10.05 Там wert хорошо сказал. Полный ответ на заданный здесь вопрос кастельно ДКП."
Доктор ZAZ

Номер повідомлення:#21

Повідомлення Таня » 03 лютого 2006, 00:05

Нотар- Якщо помре обдаровуваний то договір припиниться. Треба роз'яснювати сторонам про особливості такого договору. Якщо це їх воля-чому ми повинні відмовити?
Таня

Номер повідомлення:#23

Повідомлення Таня » 03 лютого 2006, 01:45

Нотар-я згыдна з вашими питаннями. Але це не значить, що ми на цій підставі повинны выдмовляти. Я ше не посвыдчувала таких договорыв, тому не можу сказати про практичне вирішення цієї проблеми. Інструкцією це не передбачено. Так, ви праві.Я думаю, що на підставі свідоцтва про смерть Обдаровуваного. А от як буде, як помре Дарувальник, тоді кому повертати правовстановлюючий документ, і на підставі чого?
Таня

Номер повідомлення:#25

Повідомлення да » 02 червня 2007, 19:38

0
да

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів