Форум

Інформаційний ресурс

Договір про поділ майна між подружжям

Номер повідомлення:#1

Повідомлення irina » 15 лютого 2006, 20:42

Уважаемые коллеги, подскажите, делал ли кто-то на практике договора о разделе имущества между супругами при наличии таких условий: в период пребывания в браке супругами було куплено две квартиры, обе оформлены на имя супруга. Сейчас стороны желают разделить эти квартиры, чтобы одна квартира принадлежала супругу, а вторая квартира - супруге? И какие документы требовать7
irina

Повідомлення: 362
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 2 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення sello » 16 лютого 2006, 00:05

Можно зробити не поділ майна подружжя, а наступне, - видати свідоцтво про право власності на 1/2 частку у спільному майні подружжя на дружину на одну квартиру та на іншу, а потім (але неодмінно після розірвання шлюбу) посвідчити договір міни часток колишнього чоловіка та колишньої дружини з урахуванням їх побажань. Таким чином вони стануть власниками окремих квартир.
sello

Повідомлення: 14291
Дякував (ла): 27442 раз.
Подякували: 33495 раз.

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Lina » 16 лютого 2006, 15:26

Такого свідоцтва в формах немає (для випадків, коли обидва з подружжя живі).
Lina

Повідомлення: 284
Дякував (ла): 71 раз.
Подякували: 9 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Доктор ZAZ » 16 лютого 2006, 17:40

По квартире, которая перейдет в собственность жене, надо – витяг (справка - хар.), правоустанавливающий, по детям (заява + справка о сост. семьи), короче всё, что под обычную сделку. В договоре писать, что право собственности у жены возникает с момента нот. удостоверения и подлежит гос. регистрации. Ну а в самом договоре указать, что в результате раздела одна квартира поступает в личную частную собственность мужа, другая квартира в личную частную собственность жены. Оценку квартир в договоре – со слов сторон. Со свидоцтвом, боюсь, коллега Lina права, не стоит в свидоцтво это лезть. Вопрос в другом – как быть с подоходным именно при разделе имущества между бывшими супругами? В законе о НДФЛ речь о дарении и продаже – по разделу я ничего не нашел. А по всему выходит – супруга бывшая подоходный должна платить. Может из коллег кто в курсе?
Когда начинают часто говорить о патриотизме, значит - опять что-то украли
Доктор ZAZ

Повідомлення: 10860
Дякував (ла): 4836 раз.
Подякували: 13849 раз.

Номер повідомлення:#6

Повідомлення irina » 16 лютого 2006, 19:07

Спасибо за помощь, вот только не откажется ли БТИ регистрировать такой договор ? А может необходимо два витяга брать, на каждую квартиру ? Ведь в квартире, которая будет принадлежать, по условиям договора супругу, жене тоже часть принадлежит на праве общей совместной собственности ?
irina

Повідомлення: 362
Подякували: 2 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення Бриз » 16 лютого 2006, 19:10

Нужно удостоверить раздел имущества супругов как предлагает 777. Только вот БТИ зарегистрирует такой договор? Наше, например, требует после такого договора раздела еще и договор дарения. как у вас? считаю налоговую уведомлять ненадо ни в коем случае -это в случае раздела.
Бриз

Повідомлення: 479
Дякував (ла): 50 раз.
Подякували: 460 раз.

Номер повідомлення:#8

Повідомлення Доктор ZAZ » 16 лютого 2006, 20:42

БТИ регистрирует. Проверено. В Тимчасовому положенні основание для регистрации права – нот. удостоверенный договор (без расшифровки). Насчет требований БТИ ёще и дарения – полный абсурд. Дарение здесь причём? Никто никому ничего не дарит ведь.Второй вытяг брать не надо, ведь собственник квартиры (муж) не меняется. Налоговую уведомлять то не надо. Только я думаю, что нотариус налоговый агент в этом случае (слов цензурных нету!). Надо (надо ли?) требовать расчет налога и квит. об оплате. Вот об этом вопрос.
Когда начинают часто говорить о патриотизме, значит - опять что-то украли
Доктор ZAZ

Повідомлення: 10860
Дякував (ла): 4836 раз.
Подякували: 13849 раз.

Номер повідомлення:#9

Повідомлення sello » 17 лютого 2006, 00:57

"Шанована Lina, наш колега irina, задала питання як вирішити проблему звернувшихся до неї клієнтів. Оскільки договір про поділ майна подружжя відносно новий правочин, практики щодо його застосування не так вже й багато, рекомендацій МінЮсту, наскільки мені відомо, ще немає, я, виходячи з свого особисто досвіту, взяв на себе сміливість запропонувати один з шляхів вирішення проблеми клієнтів irin""ы"" і піти ""шляхом"" Свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя. Сам неодноразового застосовував це на практиці і ще жодно разу у моїх клієнтів з цього приводу не виникло проблем.Але прочитавши Вашу репліку що ""Такого свідоцтва в формах немає (для випадків коли обидва з подружжя живі)"" і побачивши насторожене (а може це мені здалося) відношення до цих свідоцтв з боку колеги ""777"", вважаю за можливе і доцільне привернути Вашу увагу, Lina, на наступне:1. Ст.70 Закону України ""Про нотаріат"" (далі - Закон) дозволяє приватному нотаріусу видавати свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя.2. Ст.71 Закону дозволяє тільки державному нотаріусу видавати свідоцтво про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного з них.(від себе додам, - на даний день змін до цих статей не вносилося)3. п.4 ст.34 та п.2 ст.36 закону говорять про теж саме.4. Розділ 24 нашої Інструкції дає право приватним нотаріусам видавати Свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя.5. Наказ МінЮсту від 19.05.2005 року № 49/5 від 19.05.2005 року, яким були внесені зміни до Переліку правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об""єкти нерухомого майна, п.2 якого наголошує - ""Свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя, що видаються державними та приватними нотаріусами"".Що стосується відсутності форми Свідоцтва: то, як колись мене вчили, - форма це ще не Закон і форму, ящо вимагають обставини, інколи і необхідно змінювати або виходити за її рамки. Бажаю поставити Вам (тай собі теж) риторичне питаня: ""Як ми всі, нотарі, працювали у період з березня 2004 року - прийняття нової Інструкції, до січня 2005 року - затвердження нових форма?"". А так і працювали - за новою Інструкцією та старими формами (серед яких було і Свідоцтво). То що змінилося на сьогодення? Аж нічого. І ще, - видача Свідоцтва і Договір про поділ майна це абсолютно різні дії, які базуються на абсолютно різних правових ""платформах"". Вони не замінюють і не підмінюють одна одну, але і клієнти шукають різні шляхи розв""язання свої проблем: одним треба а) надійно б) ефективно) в) швидко іншим а)швидко б) ефективно в) надійно. Якщо у клієнтів ""irin""ы"" є вільний час, а у неї наснага та бажання ""пововтузитися"" (у доброму розуміння цього слова) з законодавчою базою і на підставі отриманої інформації зробити їм Договір то - будьласка, а якщо клієнтам треба якнайшвидше, але не меньш ефективно та надійно то можливо запропонувати їм варіант Свідоцтва. Вибір за клієнтами та за нотарем.Пойміть мене вірно, Lina, все що написано мною, - це не спроба комусь щось доказати, а скоріше внутрішня необхідність додати роз""яснень з тим наміром, щоб у когось з моїх молодих колег не виникла уява що вищеназвані свідоцтва приватні нотарі вже не видають.З повагою, sello."
sello

Номер повідомлення:#11

Повідомлення Passer » 17 лютого 2006, 16:04

Ксюшаст. 69 СКУ предусматривает право (в том числе) но не говорит что имущество делится ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО по договоруselloВы, абсолютно правы (делаю также). Имел судебный спор, ни каких сомнений у суда, относительно свидетельства, не было
Passer

Повідомлення: 2397
Дякував (ла): 327 раз.
Подякували: 475 раз.

Номер повідомлення:#14

Повідомлення Бриз » 18 лютого 2006, 14:58

Еще знаете какая проблема существует - МРЭО. БТИ принимают наши договора без проблем, они в перечне есть. А вот в перечне МРЭО документ, по которому можно вписать супруга в свидетельство о регистрации на ТЗ - только свидетельство о праве собственности супругов. И наши договора о разделе имущества супругов - это для МРЭО - космос. Лично у меня уже проблемы были.
Бриз

Повідомлення: 479
Дякував (ла): 50 раз.
Подякували: 460 раз.

Номер повідомлення:#16

Повідомлення andy » 25 лютого 2006, 16:55

Подружжя можуть сьогодні поділити одне майно, завтра інше і т.п. Вони діють за власним бажанням. Що хочуть ділити, те і ділять. У мене був випадок, коли ділили спочатку нерухомість, потім акції і корпоративні права, і під кінець - предмети домашньої обстановки. І якщо у них виявиться ще якесь неподілене майно, складу договір про його поділ без проблем...
andy

Повідомлення: 1261
Дякував (ла): 62 раз.
Подякували: 290 раз.

Номер повідомлення:#17

Повідомлення Lina » 27 лютого 2006, 23:28

"Дякую Вам, sello, я уважно вивчила Ваші роз""яснення і визнаю, що Ви праві. Відсутність форми не впливає на зміст Інструкції і закону. Ми ж видаємо свідоцтва про придбання предмета іпотеки, а в формах є тільки свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів. "
Lina

Повідомлення: 284
Дякував (ла): 71 раз.
Подякували: 9 раз.

Номер повідомлення:#18

Повідомлення VB » 28 лютого 2006, 15:11

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Згідно ст.70 Закону України “Про нотаріат”, розділу 24 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Мінюсту від 03/03/2004 року № 20/5, передбачений порядок видачі свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя. Спільна сумісна власність перетворюється у спільну часткову власність. Видача такого свідоцтва не заборонена ст..69 Сімейного кодексу, главою 26 Цивільного кодексу або іншим законодавчим актом, існує спосіб набуття права, встановлений законодавством. Статтею 69 Сімейного кодексу України передбачено, що подружжя має право припинити право спільної сумісної власності. Подружжя має право на поділ майна за домовленістю. Таким чином встановлюється право особистої власності дружини чи чоловіка. Договір про поділ майна призваний перетворити спільне сумісне майно подружжя на особисту приватну власність одного з них. Якщо подружжя, яке звертається до нотаріуса , має за мету не поділ майна, а отримання документу, який би не дозволив тому з подружжя, на ім’я якого оформлений правовстановлюючий документ, вчинити дії, які можуть порушити права іншого, вважаю що можна видати свідоцтво .
VB

Повідомлення: 594
Дякував (ла): 4 раз.
Подякували: 62 раз.

Номер повідомлення:#19

Повідомлення VB » 28 лютого 2006, 15:12

0
VB

Повідомлення: 594
Дякував (ла): 4 раз.
Подякували: 62 раз.

Номер повідомлення:#20

Повідомлення victoria » 01 березня 2006, 17:17

А как может выглядеть договор о разделе имущества супругов, если речь идёт, например, только о квартире и никакого другого имущества нет? И правильно ли будет в этом случае сначала выделить долю в общем имуществе супругов и сразу же оформить дарение на остальную часть (т.е. по одной справки из БТИ) ?
victoria

Повідомлення: 540
Дякував (ла): 63 раз.
Подякували: 48 раз.

Номер повідомлення:#21

Повідомлення nota » 01 березня 2006, 18:37

В этом случае заключается договор об изменении правового режима совместной собственности, т. е. договор об определении долей в общем совместном имуществе супругов, а не договор о разделе. Регистрация в БТИ обязательна, только после этого дарение.
nota

Повідомлення: 2153
Дякував (ла): 601 раз.
Подякували: 1643 раз.

Номер повідомлення:#22

Повідомлення sello » 02 березня 2006, 01:15

" Lina, спасибі Вам за подяку. Для мене це також моральна підтримка. На мій погляд, дуже важливу думку висловив наш колего Notar 24 лютого при обговоренні цієї теми. Що стосується особисто мене, то цілком згоден з Notarем стосовного того, що ст.69 СК торкається поділу МАЙНА подружжя, а не ""МАЙНА АБО ЙОГО ЧАСТКИ"". Як я розумію (можливо що моє розуміння і хибне) зміст ст.69, подружжя має право поділити тільки ВСЕ МАЙНО, але, як вірно замітив Notar, яким чином нам, нотаріусам, переконатися у тому, що чоловік та дружина ділять ДІЙСНО ВСЕ МАЙНО набуте за час шлюбу і рухоме і нерухоме? Здається мені - ніяк. Далі, зі змісту 2-го абзацу п.2 ст.69 ""... а також ПРО ВИДІЛ НЕРУХОМОГО МАЙНА ДРУЖИНІ, ЧОЛОВІКОВІ ЗІ СКЛАДУ УСЬОГО (зверніть увагу, шановні колеги - УСЬОГО!!!!!!!!) МАЙНА ПОДРУЖЖЯ має бути нотаріально посвідчений"" у мене особисто виникає наступне питання: яким змістом я маю наповнити подібний договір, якщо подружжя на праві спільної власності має, наприклад, однокімнатну квартира та рухоме майно і дружині треба ВИДІЛИТИ квартиру зі складу усього майна? То за подібним ВИДІЛОМ їй - дружині, - квартиру, а чоловіку - рухоме майно, чи нічого (рухоме майно будемо потім ділити)? То це буди ВИДІЛ чи ПОДІЛ? Питань і думок багато, але одна думка, здається мені на сьогоднішній день найближчою до істини, - це та, яку висловив Notar стосовно того, що якщо якесь майно буде не враховано у договорі про поділ майна, - ця обставина може бути підставою для його розірвання у судовому порядку. Andy, я Вас розумію і усвідомлюю що Ви берете на себе відповідальність і вчиняєте ""неодноразовий"" поділ майна подружжя, виходячи з нашого сьогодення та недосконалого законодавства. У ваших діях є певний сенс і логіка, але не дай Боже, щоб у судовому засідані Вам задали, наприклад, таке питання: ""Якщо Ви 01 лютого 2006 року посвідчили договір поділу майна подружжя, а 01 березня знов посвідчили договір поділу майна подружжя, то як Ви могли визначити договір від 01 лютого як договір про поділ майна, а не якоїсь його частки?"" І далі Феміда, ще сильніше замруживши очі, може визнати Ваш договір від 01 лютого недійсним і поділити все майно подружжя, спираючись не на хоч яке недосконале, але законодавство, а на ""революційну свідомість"". Ксюша, а ховрашок у полі все рівно є, незважаючи на те, бачимо ми його чи ні (це не я, це один з героїв з х/ф ""ДМБ""). Шуткую."
sello

Номер повідомлення:#23

Повідомлення sello » 02 березня 2006, 01:57

"А тепер ""ради розрядки международной напряженности"", як колись казав мій улюблений політичний журналіст-міжнародник А.Кавєрзнєв. Ви, Irina, 15 лютого зачепили важливе питання. Всі гуртом нотаріуси роблять спроби розібратися, розставити крапки над ""і"", а судя і працівникі БТІ роблять ось як і, мабуть, сплять спокійно. Розповідаю, сьогодні мені принесли документи для відчуження квартири, а саме:1. Правовстановлюючий документ- Договір купівлі-продажу нерухомості, укладений 12 грудня 1998 року на товарній біржі ""ХХХ"". На договорі стоїть позначка від 18 грудня 1998 року про його реєстрацію у БТІ. За цим договором: продавець - одна доросла людина, покупці - дві дорослі людини. За текстом договору - ані слова про якісь частки. 2. Рішення райого суду, на якому стоїть відмітка що воно набрало чинності у жовтня 2005 року. (звертаю увагу - рішення іменем України на російській мові). За текстом судового рішення покупці свого часу звернулися до суду з позовом до продавця про визнання договору купівлі-продажу дійсним і тільки. У резулятивній частині рішення записано: а) визнати договір купівлі-продажу квартири, укладений 12 грудня 1998 року на товарній біржі ""ХХХ"", дійсним б) визнати за покупцями право власності по 1/2 частці кожному на куплену квартиру. 3. Витяг про реєстрацію прав власності на нерухоме майно, виданий БТІ у січні поточного року, з якого випливає, що двом громадянам належить квартира на праві спільної часткової власності по 1/2 частці на підставі Договору купівлі-продажу нерухомості та відповідного рішення відповідного суду!!!!!!!!4. Витяг з реєстру прав власності для відчуження, який містить ту ж саму інформацію що і Витяг про реєстрацію.Відправив до суду як у сад бо суд як сад. А ми тут, Irina, про якісь статті, кодекси, закони, інструкції. А може так і треба, а може в цьому і є ""сермяжная правда жизни"" сучасного українського нотара."
sello

Номер повідомлення:#25

Повідомлення Риба-Рак » 19 січня 2008, 03:16

а обмитнюємо? чи цей договір не підлягає оцінці
Риба-Рак

Повідомлення: 944
Подякували: 0 раз.

Повернутись в Загальний Форум