Номер повідомлення:#2
КОС
» 03 вересня 2006, 18:46
"У зв""язку з неоднозначним тлумаченням норм законодавства прошу доповідача розглянути таке питання.ст.13 закону України ""Про оцінку земель"" вказує: ""Експертна грошова оцінка земельних ділянок проводиться уразі: .......... ЗАСТАВИ земельної ділянки відповідно до ЗАКОНУ...""На перший погляд всі нотаріуси зрозуміли, що у випадку застави землі необхідна екс.грошова оцінка. А потім, коли юр.відділи банків вчитуючись в цю норму почали заперечувати проти оцінки, то вже й деякі нотаріуси завагалися. Проблема в тому, що банки посилаються на ст.574 ч.1 ""застава виникає на підставі...., ЗАКОНУ...."" і співставляють вимогу ст.13, де вказано, що експертна грош. оцінка робиться лише до застави, яка виникла відповідно до ЗАКОНУ (в розумінні слова ""закон"" не як нормативний акт, а як підстава виникнення застави), в цьому йде протистояння. Звичайно, найкраще розяснять і розтлумачать вимоги цих двох норм ті науковці, які складали цей закон та ЦКУ. Тому що їх лінгвістичний (чи стилістичний - точно не знаю, але Ви розумієте, про шо я веду мову) ""ход мысли"" нам невідомий. Зате всі інші юристи по-різному розтлумачили таке, м""яко кажучи ""невірне написання"" норми законодавства.Чому саме так я поставила питання? А тому, що є приклад такого: статтю 244 ч.3 (щодо фрази ""довіреність .... видається ОДНІЄЮ особою"") сприйняли як слово, що визначає кількісний склад довірителів, а не в контексті зі слідуючими словами та в загальному формулюванні речення. А якби наприклад, запитати філологів, то вони напевне б, по другому розтлумачили з мовної точки зору це речення (ну а два тлумачення -точно були б, бо я спілкувалася з деякими).Так само тлумачиться зараз ці дві (мною вказані норми) - по різному. Думаю, що Ви, доповідачі, маєте вищий рівень знань, ніж звичайні юристи, а також долучите до вирішення цього питання філологів та інших спеціалістів, ще й бажано, дійсно поспілкуватися з тими, хто писа ці норми, і уважно вивчите це питання та дасте нам відповідь. Ваша відповідь хоч і не буде рішенням Конституційного суду України, але Ваша точка зору буде для нас, нотаріусів, хоча б єдиною нотаріальною практикою."