Номер повідомлення:#91
net.***
» 22 квітня 2011, 15:43
[QUOTE]Для християн сьогодні найскорботніший день року - страсна п'ятниця. Саме у цей день був розіп'ятий Ісус Христос. У страсну п'ятницю віряни дотримуються особливого строгого посту і не беруться за важку працю. Але вже завтра господині будуть готуватись до освячення пасок, а це означає що треба споряджати великодній кошик. І, як виявилось, зробити це правильно - справжнє мистецтво. Що можна і чого не треба класти до кошика з'ясовував Артур Петров.Базар перед Великоднем переповнений - на покупки витрачаємо майже годину. Пасхальний кошик, рушник, паски, яйця, м'ясо хрін. Та чи все поклали правильно? Ідемо перевіряти до церкви. Перша під підозру потрапляє кров'янка…Євстратій (Зоря), речник Київської патріархії УПЦ КП:- За церковними канонами не прийнято споживати нічого що.. ніяких страв виготовлених саме з кровіВино перевірку проходить. Але отець Євстратій попереджає: у кошику - щоб жодного міцного алкоголю. Далі увагу привертають наліпки на яйцях.Сучасний спосіб, для лінивих - церквою не вітається. По допомогу звертаємося до етнографів. Це Музей Івана Гончара. Тут оглядають наш кошик. І одразу звертають увагу на хрін.Олена Степанченко, етнограф:- Хрін клали до кошика не вже готовий, як ми бачимо пофарбований, а хрін такий стручковий, ще не зроблений з нього остаточний продуктТут яйця також не пройшли перевірку. Але нам допомогли. Позитивної енергії великодньому кошику мають додати писанки, розмальовані вручну.[/QUOTE]