rio123 написав:а от наш порядок мене ставить в деякий тупік:
пп.5.10 п5 глава 10- При визначенні розміру обов’язкової частки у спадщині нотаріус враховує всіх спадкоємців за законом, які могли б бути закликані до спадкування, якби порядок спадкування не було змінено заповідачем. Нотаріус пропонує як спадкоємцю за заповітом, так і спадкоємцю, що має право на обов’язкову частку у спадщині, вказати у своїх заявах про прийняття спадщини всіх спадкоємців за законом.
1.могла бути закликана до спадкування тільки жива дочка, бо син помер.
2. якщо нотаріус пропонує спадкоємцям у заяві погодити кількість спадкоємців за законом то це значить що це питання не врегульоване, далі спадкоємцю за заповітом вигідно писати в заяві що спадкоємців за законом було два, бо тоді по заповіту йому буде 3/4 частки, а на обовязкову 1/4, а спадкоємцю на обовязкову частку вигідно в заяві писати що спадкоємців за законом був тільки один, бо другий помер ( зіславшись на пунк що він не міг бути закликаний до спадкування) і тому обовязкова частка складається з 1/2, і за заповітом 1/2. ??????????????
Де правда?
Cuba написав:Коллеги, ситуация такая: умерла мать, все имущество завещано совершеннолетним сыну и дочери от второго брака в равных частях.
Других детей от второго брака нет, пережившего супруга нет, переживших родителей нет.
В разговоре с наследниками по завещанию узнаю, что у умершей есть еще недееспособный ребенок (или ребенок, дееспособность которого ограничена) от первого брака, который где-то проживает со своим отцом-опекуном.
Правильно ли я понимаю что этот недееспособный ребенок будет иметь обязательную долю согласно ст. 1241?
Меня смущает в статье 1241 фраза "повнолітні непрацездатні діти спадкодавця"
Стаття 36. Умови призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника
2. Непрацездатними членами сім'ї вважаються:
1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;
2) діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.
Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;
{Абзац другий пункту 2 частини другої статті 36 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1543-VI від 23.06.2009, № 231-VII від 14.05.2013}
3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.
Стаття 38. Визначення ступеня втрати працездатності потерпілим
1. Ступінь втрати працездатності потерпілим установлюється МСЕК за участю Фонду і визначається у відсотках професійної працездатності, яку мав потерпілий до ушкодження здоров’я. МСЕК установлює обмеження рівня життєдіяльності потерпілого, визначає професію, з якою пов’язане ушкодження здоров’я, причину, час настання та групу інвалідності у зв’язку з ушкодженням здоров’я, а також необхідні види медичної та соціальної допомоги.
Стаття 21. Трудовий договір
Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.
Стаття 30. Обов'язок працівника особисто виконувати доручену йому роботу
Працівник повинен виконувати доручену йому роботу особисто і не має права передоручати її виконання іншій особі, за винятком випадків, передбачених законодавством.
Стаття 38. Визначення ступеня втрати працездатності потерпілим
1. Ступінь втрати працездатності потерпілим установлюється МСЕК за участю Фонду і визначається у відсотках професійної працездатності, яку мав потерпілий до ушкодження здоров’я. МСЕК установлює обмеження рівня життєдіяльності потерпілого, визначає професію, з якою пов’язане ушкодження здоров’я, причину, час настання та групу інвалідності у зв’язку з ушкодженням здоров’я, а також необхідні види медичної та соціальної допомоги.
непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку або визнані інвалідами, у тому числі діти-інваліди, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника відповідно до цього Закону;
Cuba написав:Стаття 38. Визначення ступеня втрати працездатності потерпілим
У меня консультируются на предмет составления завещания. Человек хочет составить завещение в общем-то на постороннего человека, да так, чтобы его дети ничего не наследовали после него ни при каких обстоятельствах - ну вот такие там отношения с детьми, старый развод, давняя обоюдная обида.
Я бы хотела еще раз проговорить об обязательной доли и непрацездатности- нетрудоспособности.
Например, инвалиды 1-ой и 2-ой группы- это же группы, которые "трудоспособные"?
Как выяснить трудоспособный наследник-инвалид или нетрудоспособный- по заключению МСЕК?
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів