Форум

Інформаційний ресурс

поділ майна подружжя

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Ліза » 05 лютого 2009, 00:42

Шановні колеги! Ситуація така: подружжя за час шлюбу набуло таке майно:1) квартира, що зареєстрована на ім+я дружини2) нежиле приміщення, що зареєстровано на ім+я дружини3) 2/3 частин квартири, що зареєстровані - 1/3 на ім+я дружини, 1/3 - на ім+я чоловіка (приватизація з доплатою).Подружжя хоче, щоб квартира та нежиле приміщення належало на праві ОСОБИСТОЇ приватної власності дружині, а 2/3 чстин іншої квартири - чоловіку. Питання: як правильно це оформити?Спершу я вирішила зробити договір про поділ майна подружжя, відібрати правовстановлюючи документи, а їм видати по одному примірнику, які вони зареєструють в БТІ. Чи це правильно? Адже в новому правовстан. документів буде визначатися три об+єкти нерухомості??Далі я подумала, що є і інший варіант: зробити договір дарування 1/3 від імені жінки на чоловіка, а далі посвідчити шлюбний договір, в якому прописати що 2/3 є особистої приватної власністю чоловіка, а квартира та нежиле - дружини. Як ви вважаєте, що є правильним? і які документи я залишаю собі? Допоможіть, зовсім заплуталась!!
Ліза

Повідомлення: 353
Дякував (ла): 2 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 01:03

---
Miri

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Ліза » 05 лютого 2009, 01:18

що це означає?
Ліза

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 01:19

Извините, я думаю что мой пост был не правильный.
Miri

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 01:24

Я просто думаю что 2/3 квартиры будет личной собственностью супруга (если жена ему подарит), то по условиям брачного договора закрепляеться за супругом 2/3 квартиры (она итак его личная собственность) а жене квартира и нежилое, не ставим ли мы в таком случае мужа в невыгодное материальное положение. Может это глупо, я только учусь.... поправьте меня.
Miri

Номер повідомлення:#6

Повідомлення Ліза » 05 лютого 2009, 01:25

Да ничего страшного.. договор назначила на пятницу - и вот, не могу расслабиться, грызут сомнения...а вдруг мой подил БТИ не зарегистрирует... или потом еще будут проблемы с отчуждением...((
Ліза

Номер повідомлення:#7

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 01:27

А разве БТИ регистрирует сразу несколько объктов по 1 правоустанавливающему.
Miri

Номер повідомлення:#8

Повідомлення Ліза » 05 лютого 2009, 01:30

Ограничений нет (например, в договоре мены тоже может быть несколько объектов), но меня все-таки что-то грызет... Да, я тоже думаю, что муж оказывается в невыгодном положении, и для адвоката есть лазейка для признания договора недействительным...поэтому и думаю о разделе..
Ліза

Номер повідомлення:#9

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 02:06

А можно выделить 1/2 часть из квартиры и нежилого мужу, а потом он свои части передарит жене? Раньше мы такое делали. А 1/3 квартиры жена тоже подарит мужу.
Miri

Номер повідомлення:#10

Повідомлення Олена » 05 лютого 2009, 12:52

3) 2/3 частин квартири, що зареєстровані - 1/3 на ім+я дружини, 1/3 - на ім+я чоловіка (приватизація з доплатою).це не майно, яке набуте за час шлюбу - це майно набуте в результаті приватизації кожному належить 1/3 на праві особистої власності, їх не можна включати в договір про поділ майна подружжя. Можна свою частку продати, подарувати, поміняти.Шлюбним договором Ви не можете міняти правовий режим майна, яке вже набуте.Так що обидва Ваші варіанти неправильні. Пропонуйте інший.
Зродились ми великої години,
З пожеж війни і полум’я вогнів.
Плекав нас біль за долю України,
Зростив нас гнів і лють на ворогів.
Олена

Повідомлення: 4087
Дякував (ла): 2548 раз.
Подякували: 3373 раз.

Номер повідомлення:#12

Повідомлення Veдьмо4ка » 05 лютого 2009, 14:41

[QUOTE]Шлюбним договором Ви не можете міняти правовий режим майна, яке вже набуте[/QUOTE]поддерживаю Олену, брачный договор в это варианте не выход:-)
Лучше быть любимой врединой, чем никому ненужным совершенством!
Зображення
Veдьмо4ка

Повідомлення: 3855
Дякував (ла): 708 раз.
Подякували: 536 раз.

Номер повідомлення:#13

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 14:56

А какой здесь выход? И почему нельзя выдать свидетельство на 1/2 часть мужу, ведь инструкция разрешает.
Miri

Номер повідомлення:#14

Повідомлення olga » 05 лютого 2009, 14:59

Нулевой Аркан, не согласна - брачный договор - это выходп.5ст93СК [qoute]За шлюбним договором не може [B]передаватися у власність[/B] одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації[qoute]тогда как п.2. ст97СК [qoute]Сторони можуть домовитися про непоширення на майно, [B]набуте ними за час шлюббу[/B], положень ст.60 цього Кодексу і вважати його спільною частковою власністю або особистою приватною власністю кожного з них[qoute]
olga

Номер повідомлення:#15

Повідомлення Veдьмо4ка » 05 лютого 2009, 15:11

ну не знаю, может я придираюсь:-)
Зображення
Veдьмо4ка

Номер повідомлення:#16

Повідомлення ПН. » 05 лютого 2009, 15:12

Miri, хороший комментарий ст. 69 СК в редакции І.В. Жилинковой (письменное заявление супругов - завуалированный договор о разделе имущества, [qoute]это положение Инструкции не соответствует действующему законодательству и и не может применяться[qoute])
ПН.

Повідомлення: 149
Дякував (ла): 32 раз.
Подякували: 2 раз.

Номер повідомлення:#17

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 15:14

Спасибо, а как же тогда разделить. Получиться в договоре [qoute]это мне и это тоже мне..[qoute]
Miri

Номер повідомлення:#18

Повідомлення Стив » 05 лютого 2009, 17:43

ПН, а о чём письменное заявление супругов- у меня нет коментария в ред. Жилинковой. А с брачным договором я не согласна. Я думаю, в ст.97 СК идёт речь об имуществе ,которое будет приобретено ими в период брака, но после заключения брачного дог. Т.е. брачным договором можно изменить режим имущества супругов ,которое БУДЕТ только приобретено. А по ст.93 по брачному договору недвижимое имущество не может передаваться в собственность одному из супругов.
Стив

Номер повідомлення:#19

Повідомлення ПН. » 05 лютого 2009, 17:49

п. 239 Инструкции
ПН.

Повідомлення: 149
Дякував (ла): 32 раз.
Подякували: 2 раз.

Номер повідомлення:#20

Повідомлення Олена » 05 лютого 2009, 18:42

Стив +1NiKa.U на Ваш №11 - дуже спірне питання. пошукайте на форумі - обговорювалося багато разів. Єдиної думки немає, але скоріше НІ ніж ТАК.
Олена

Номер повідомлення:#21

Повідомлення Veдьмо4ка » 05 лютого 2009, 18:49

Стив, то что я и имела ввиду:-)
Зображення
Veдьмо4ка

Номер повідомлення:#22

Повідомлення Олена » 05 лютого 2009, 19:02

Нулевой Аркан, доброго дня. Мені вже навіть цікаво - чи знайдеться питання на яке ми з Вами дамо різну відповідь?
Олена

Номер повідомлення:#23

Повідомлення Veдьмо4ка » 05 лютого 2009, 19:05

Доброго, Олена!.. Уж не знаю, законодательство наше такое, таоке... многранное, разноплановое... (слов нет)...что возможно все-)
Зображення
Veдьмо4ка

Номер повідомлення:#24

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 19:08

А все-таки как правильно сделать этот раздел.
Miri

Номер повідомлення:#25

Повідомлення Miri » 05 лютого 2009, 19:09

0
Miri

Номер повідомлення:#26

Повідомлення Love » 05 лютого 2009, 19:35

По-перше, на 2/3 частки приватизованої квартири не поширюється режим спільної сумісної власності, оскільки це –квартира, придбана шляхом безоплатної приватизації житла. Якщо навіть є доплата за «лишні метри», то питання можна ставити про спільну сумісну власність подружжя на доплату, а не на квартиру.В даному випадку мова може йти про дарування 1/3 частки на ім’я чоловіка.Що стосується іншої квартири та нежилого приміщення, що зареєстровані на ім’я дружини, то, дійсно подружжя може укласти між собою шлюбний договір, в якому може домовитися про непоширення на майно, набуте за час шлюбу положень ст.60 СК України і вважати його особистою приватною власністю того з подружжя, на якого виданий правовстановлювальний документ (ст.97 СК України). Такий шлюбний договір буде підтвердженням того, що майно є особистою власністю одного з подружжя.З думкою Стива та Олени, що шлюбним договором не можна міняти правовий режим майна, яке вже набуте в шлюбі, не згідна.Про те, що можна змінювати шлюбним договором правовий режим майна, що вже є спільною сумісною чи особистою власністю, говорить п.2 ст.97 СК. У Вашому випадку Ліза якраз мова йде про зміну режиму спільної сумісної власності подружжя на особисту власність дружини.П.5 ст.93 СК до цього випадку відношення не має.А що стосується, п.4 ст.93 – «надзвичайно невигідного матеріального становища» чоловіка, а чи встановлений законом критерій визначення цього невигідного становища? Не встановлений. Тому, якщо подружжя домовилися про такий поділ, значить обом її вигідно поступати так, а не по-іншому.Я би посвідчила такий шлюбний договір, ще може би порекомендувала сторонам включити ще якесь інше майно, яке переходить у особисту власність чоловіка (але не нерухоме) .
Love

Повідомлення: 98
Дякував (ла): 90 раз.
Подякували: 40 раз.

Номер повідомлення:#27

Повідомлення Deli » 05 лютого 2009, 23:22

Вірно,Love, я з Вами згоден.Відразу видно, що шлюбні робили і не раз. Діяв би так само як ви.[QUOTE]З думкою Стива та Олени, що шлюбним договором не можна міняти правовий режим майна, яке вже набуте в шлюбі, не згідна.[/QUOTE]Я також, як Ви, вважаю, що законодавець не визначив саме яке майно у п.2 ст.97 СК: або таке, що [B]було набуте[/B], або таке, що [B]буде набуте[/B]. І окремою нормою зазначив: подружжя може домовитися про непоширення на майно, набуте за час шлюбу положень ст.60 СК України.Інше, що діяти такий договір починає з моменту реєстрації шлюбу, або з моменту посвідчення шлюбного, тобто якщо хтось-там заяву-згоду не зробив вчасно, і хоче наразі виправитися - то це не вийде з допомогою шлюбного....Love, а можно питання до Вас? Як ви розумієте відмову від шлюбного? Як договір про розірвання?Адже там у СК мова йде за заяву про відмову...І ще мені дуже подобається про закінчення дії - або з моменту подання заяви про відмову, або [B]з моменту укладення[/B] Пишу в договір цю статтю.
Deli

Повідомлення: 68
Дякував (ла): 0 раз.

Номер повідомлення:#28

Повідомлення Ліза » 06 лютого 2009, 02:46

Шановні колеги, все ж таки вирішила робити поділ.Хоча не можу погодитися з колегами, які вважають, що не можна змінювати правовий режим вже набутого до укладення ШД майна - а як же пряма норма СК, яка і говорить про таку можливість в договорі? тобто непоширення режима спільної власності на майно, НАБУТЕ у шлюбі?? або навпаки?Далі. Скажіть, будь-ласка, приватизація-то взагалі не визнана СК як підстава набуття особистої приватної власності...так? але ми вважаємо її як таку лише у тому разі, якщо майно безоплатно перейшло громадянину (тобто держава ПОДАРУВАЛА громадянину)..але в моєму випадку немає ніякої безоплатної приватизації!!! саме тому я вважаю, що це є спільною сумісною власністю!Невже ви не отримуєте згоду другого з подружжя при договорі відчуження, якщо приватизація не безоплатна?Взагалі, мені дуже приємно, що моє питання викликало таку цікаву дискусію ))
Ліза

Номер повідомлення:#29

Повідомлення Love » 06 лютого 2009, 22:43

Шановна Ліза! що стосується безоплатної приватизації квартири, рекомендую ще раз уважно прочитати ЗУ [qoute]Про приватизацію державного житлового фонду[qoute]. Навожу витяг з цього Закону:[qoute]Стаття 3. Способи приватизації [B]Приватизація здійснюється шляхом: безоплатної передачі громадянам квартир (будинків[/B]), кімнат у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю { Абзац статті 3 із змінами, внесеними згідно із Законом N 500-VI ( 500-17 ) від 04.09.2008 } продажу [B]надлишків загальної площі квартир [/B](будинків) громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов.Стаття 5. Порядок розрахунків при приватизації квартири (будинку) 1. Якщо загальна площа квартир (будинків), що підлягають приватизації, відповідає площі, передбаченій абзацом другим статті 3 цього Закону, зазначені квартири (будинки) передаються наймачеві та членам його сім'ї [B]безоплатно.[/B]3. [B]Якщо загальна площа квартири (будинку) перевищує площу, яку має право отримати сім'я наймача безоплатно, наймач здійснює доплату [/B]цінними паперами, одержаними для приватизації державних підприємств чи землі, а у разі їх відсутності - [B]грошима. [/B] Сума доплат визначається добутком розміру надлишкової загальної площі на вартість одного квадратного метра. ( Пункт третій статті 5 в редакції Закону N 3981-XII ( 3981-12 ) від 22.02.94 ).[qoute]
Love

Номер повідомлення:#30

Повідомлення Love » 06 лютого 2009, 22:55

Шановний Deli! Ст.101 СК так нечітко виписана, що я беру і заяву від обох з подружжя та додатково посвідчую договір про розірвання шлюбного договору, в якому роблю відсилку за заяву та зазначаю момент припинення шлюбного договору. Законодавством не заборонено посвідчення такого договору. В таких ситуаціях я завжди в тексті договору роз'яснюю сторонам зміст ст.ст.4, 6 ЦК України.
Love

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів