Номер повідомлення:#60
Lucky
» 21 квітня 2011, 21:34
irsipa +1000000[QUOTE]Всем сердцем поддерживаю Весна:) и OLNIK. Получается сейчас инструкцией по деловодству вообще не регулируется исправление технических ошибок, опечаток в документах, требующих подписи клиентов. Ведь техническая ошибка, опечатка не есть синоним - изменения, дополнения. Значит будем применять аналогии, общие нормы при отсутствии частных...Они нам сказали, что если человек что-то хочет изменить в доверености или дополнить ее, то он должен сделать новую. Мы это знали, спасибо. А про то, что если нотариус сделал техническую ощибку, опечатку - ничего не сказали.[/QUOTE]Я думаю, що останнім часом ми самі собі і без наших можновладців сильно ускладнюємо життя.От хоть вбийте, я не розумію чого всі нотаруси після змін в інструкцію вирішили, що робити виправлення не можна.Де це написано?Ніде. А якщо прямо не заборонено законом значить можна.Тобто читаючи інструкцію [qoute]22. Нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.[B]Дописки, закреслені слова чи інші виправлення, які є в документах, що подаються для вчинення нотаріальних дій, повинні бути застережені підписом посадової (уповноваженої на те) особи і печаткою установи, підприємства або організації чи особи, яка видала документ. При цьому виправлення повинні бути зроблені таким чином, щоб можна було прочитати як виправлене, так і помилково написане, а потім виправлене чи викреслене. [/B]Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, у яких не можна прочитати все в них написане в первісному написанні, як, наприклад, документи, залиті чорнилом, потерті та ін. Не приймаються порвані документи та документи, викладені на двох і більше окремих аркушах, якщо аркуші не прошито у спосіб, що унеможливлює їх роз'єднання без порушення цілісності, а аркуші не пронумеровано і не скріплено підписом посадової (уповноваженої на те) особи та печаткою юридичної особи, яка видала документ.[qoute]Отже, приймати документи, в яких є застережені належним чином виправлення - [B]можна[/B].Далі після останніх змін до інструкції, з інструкції були виключені пункти про виправлення, отже керуємось Правилами.[qoute]6.12. Текст нотаріально оформлюваного документа (договору, заповіту, довіреності, заяви тощо) повинен бути викладений зрозуміло, чітко, грамотно, не повинен мати підчисток, з дотриманням вимог чинного законодавства. У разі якщо текст нотаріально оформлюваного документа викладено [B]неграмотно, нечітко (незрозуміло),[/B] зміни чи доповнення до нього вносяться та оформлюються нотаріусом у порядку, встановленому законодавством. В даному пункті мова іде саме про неграмотність і нечіткість і немає жодного слова про помилку.Далі 6.13. [U]У разі допущення помилки у тексті нотаріально оформлюваного документа, який не потребує підпису особи, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії (свідоцтва, виданого нотаріусом, копії документа, дубліката документа тощо), внесення дописок чи виправлень до тексту документа здійснюється за заявою такої особи, зареєстрованою у Журналі реєстрації вхідних документів. [/U] Виправлення помилки застерігається нотаріусом, який вчиняв нотаріальну дію, після посвідчувального напису, із зазначенням дати та проставленням свого підпису і печатки на такому застереженні. [QUOTE]Це наші законотворці прописали окремий вид документа і як в ньому робити виправлення[/QUOTE] При цьому всі виправлення мають бути зроблені таким чином, щоб можна було прочитати як виправлене, так і помилково написане, а потім закреслене.[qoute]І де ж все-таки написано, що помитки та дописки в нотаріальних документах неможливі.А ніде.Давайте не будемо ускладнювати собі і іншим життя.Я документи з виправленнями застереженими підписом та печаткою нотаріуса, що посвідчив буду приймати.І робити виправлення самій вбачаю можливим.І на даний час навіть присутність сторін правочину, якщо виправляється помилка вже не є необхідною як на мене.