ojm написав:В законі ст.51 зазначено - Зміни вартості майна, внесеного як вклад, та додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки у статутному
капіталі, вказаної в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено установчими документами.
Тобто якщо в документах це чітко зазначено або взагалі не відображено - тоді не тягне перерозподілу часток, але в більшості статутах ТзОВ передбачається, що внесення додаткових вкладів - тягне за собою проведення перерозподіл часток учасників ТзОВ.
З іншого боку, якщо учасники не бажають збільшувати свої вклади, можна першим питанням в протоколі на зборах внести зміни до Статуту щодо обов'язкового проведення перерозподілу часток у разі внесення одним учасником додаткового вкладу, а потім другим питанням ставити - збільшення розміру статутного капіталу за рахунок додаткового вкладу одного з учасників. Тим більше у Вас достатньо голосів - 73%.
Щодо порядку виключення - напишу Вам пізніше, якщо Вам це буде необхідно.
Дякую Вам за відповідь. А це, до речі, хороша ідея щодо внесення змін до Статуту про перерозподіл часток. У нас в Статуті нічого із цього приводу не сказано. Нажаль, ми це не передбачили. Якщо я правильно зрозуміла, то нам необхідно скликати збори та винести на порядок денний питання щодо:
- внесення змін до Статуту та передбачити у ньому можливість перерозподілу часток (фактично, зменшення часток у відсотках) у випадку збільшення Статутного капіталу одним із Засновників;
- Безпосередньо, розгляд питання щодо збільшення Статутного капіталу та фактичний перерозподіл часток;
-Внесення змін до Статуту про збільшення Статутного капіталу одним із учасників, про зміну часток та затвердження нової редакції Статуту ТОВ.
Виникає наступне питання: Один Засновник збільшує свою частку із 20 гривні до 100 000 гривень, у іншого залишається частка, номінальна вартість якої становить 10 грн. Питання: Ми беремо 100 010 гривень за 100 відсотків і визначаємо розмір частки у відсотках. Правильно я розумію? Фактично частка одного буде становити 99,99%, а у іншого частка становитиме 0,01%.
І ще ,якщо я правильно розумію, то голосування по даному протоколу буде відбуватися за старими чвстками - 77% та 23%. Так? Навіть, якщо особа, у якої 23 % буде проти, Засновник ,який має 77 % може самостійно прийняти рішення по вищезазначеним питання. Збори є легітимними. В цьому ніде не вбачається порушення законодавства? На скільки пам'ятаю потрібен 60+1 голос для прийняття такого рішення. Нічого не змінилося? Інший Засновник із 10 гривнями не зовсім проста людина і може і до суду звернутись. Які можуть бути підводні камені?
ojm, будь-ласка, щодо порядку виключення, напишіть будь-ласка! Хочу розглянути різні варіанти. Звичайно, перший варіант непоганий, але непогано було б і виключити. Дякую Вам за допомогу.