Форум

Інформаційний ресурс

Дговор приватизации недвижимого имущсевта

Дговор приватизации недвижимого имущсевта

Номер повідомлення:#1


Повідомлення krujara » 20 травня 2013, 17:21

День добрый, подскажите пожалуйста, кто нибудь уже делал приватизацию или любой другой договоро, где идет отсрочка платежа, и как он регистрируется в ДРРП, заранее спасибо
krujara
 
Повідомлення: 4
З нами з: 20 травня 2013, 17:07
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Re: Дговор приватизации недвижимого имущсевта

Номер повідомлення:#2


Повідомлення notariana85 » 19 липня 2013, 16:21

З метою належного виконання нотаріусами функцій державного реєстратора відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон) Міністерство юстиції України повідомляє наступне.
Абзацом третім частини п'ятої статті 3 Закону передбачено, що державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.
Відповідно до частини дев'ятої статті 15 Закону державна реєстрація прав, їх обтяжень у результаті вчинення нотаріальної дії (надання відмови в ній) проводиться одночасно з вчиненням такої дії.
При цьому, частиною третьою статті 3 Закону встановлено, що права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.
Пунктом 27 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 № 703 (далі - Порядок) визначено, що документами, що підтверджують виникнення, перехід та припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно є, зокрема, укладений в установленому порядку договір, предметом якого є нерухоме майно, права щодо якого підлягають державній реєстрації, або речове право на нерухоме майно, чи його дублікат.
Під час розгляду заяви про державну реєстрацію і документів, що додаються до неї, державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між встановленими та зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно, їх обтяженнями, зокрема щодо обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення (у встановлених законом випадках) (абзац другий частини першої пункту 2 статті 9 Закону; частина перша пункту 12 Порядку).
Як встановлено частиною першою статті 334 Цивільного Кодексу (далі -.. Кодекс), право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.
При цьому, відповідно до частини третьої статті 334 Кодексу, право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення.
Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (частина четверта статті 334 Кодексу).
Тобто, зазначена норма пов'язує виникнення права власності у набувача саме із вказаними подіями.
Частиною першою статті 694 Кодексу встановлено, що договором купівлі-продажу може бути передбачений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу.
Право власності у покупця на нерухоме майно виникає з моменту нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу та одночасної державної реєстрації цього права.
Отже, при нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна, умовами якого передбачено відстрочення (розстрочення) платежу, державна реєстрація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно переходу права власності до покупця буде здійснена нотаріусом під час вчинення нотаріальної дії, тобто при посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна.
Стосовно забезпечення захисту інтересів продавця нерухомого майна при посвідченні договору купівлі-продажу такого майна з відстроченням (розстроченням) платежу слід зазначити, якщо договором купівлі - продажу нерухомого майна, який відповідно до частини другої статті 628 Кодексу, містить елементи різних договорів (змішаний договір), передбачено забезпечення виконання зобов'язань шляхом накладення заборони відчуження нерухомого майна, нотаріус у відповідності до статті 73 Закону України «Про нотаріат», за повідомленням відчужувача (іпотекодержателя), одночасно може накласти заборону відчуження цього нерухомого майна.
Зазначений лист прошу довести до відома нотаріусів для врахування в роботі.


Директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу
Аватар користувача
notariana85
 
Повідомлення: 347
З нами з: 09 липня 2013, 10:15
Дякував (ла): 886 раз.
Подякували: 880 раз.


Повернутись в Обговорення юридичної практики

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів

  cron