Форум

Інформаційний ресурс

виділення частки померлого у спільному сумісному майні.

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Lyuda01 » 06 травня 2010, 13:21

Є земельна ділянка і будинок.Приватизовані на 4 осіб.На 2 сусідів,тата і бабусю.У 2000 році 2 сусіди продали свої частки,тобто за договором купівлі-продажу наш новій сусід придбав 1/2 зумельної ділянки.Бабуся померла у 2005 році.Тепер ділянка і будинок у спільній сумісній власності між сусідом ,татом та померлою бабусею.Тато єдиний спадкоємець.Для отримання свідоцтва про право на спадщину нотаріусу потрібне рішення суду про визнання за померлою її частки(1/4) у спільному сумісному майні.Написали заяву до суду про визначення частки померлої у спільному сумісному майні.З суду прийшов лист в якому суддя просить пояснити /[qoute]яким чином суд має визначити частку померлої,якщо покійна особа за час життя не зверталася до суду для відстоювання своїх інтересів/[qoute].Я розумію,що таку відповідь слід розцінювати як відверте небажання суду займатися даною справаю.Така відповідь не є рішенням суду і не є відмовою,але водночас це запитання яке не може мати врозумілої відповіді.Як вчинити у даній ситуації.
Lyuda01

Номер повідомлення:#2

Повідомлення Юлька-шпулька » 06 травня 2010, 15:21

необхідно суду відповісти: спочатку Ви, шановний пане суддя, поясніть яким чином нотаріус повинен оформити мої спадкові права, якщо не відомо конкретно предмет спадкування?также можно сослаться на статью процессуального кодекса, в которой указано на основании чего судья принимает решение - закона и внутреннего убеждения, возможно судья не в курсе и просит вашего совета, на что бы ему опереться, это же вам не нотариус, ему простительно.
Слава Україні! Героям слава! Донбас - це Україна!
Юлька-шпулька

Повідомлення: 7027
Дякував (ла): 3598 раз.
Подякували: 11513 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Ані Ло » 06 травня 2010, 15:38

якщо чесно, дуже у мене чогось багато запитань [qoute]з умов задачки[qoute]:1.будинок в спільній сумісній власності ? а як же тоді робився договір відчуження тієї частки, що купив сусід - без визначення її розміру ? тобто в витягу БТІ так і записано: Іванов, Петров, Сідоров мають в спільній сумісній власності 1 будинок і все - не вказано розмір часток ?2. в 2000 році, крім частини будинку (розмір частки при цьому не визначався ??) був також посвідчений договір відчуження земельної ділянки чи її частки ? чи з чого Ви зробили висновок, що сусід придбав 1/2 земельної ділянки ?3. документом на землю міг бути тільки ДА, отже такий ДА існує ? в такому випадку майже 100 % гарантія, що земельна ділянка дійсно в спільній сумісній власності.4. а от щодо оформлення спадщини при невизначених частках - тут зараз може розгорітися буйна дискусія. в хід піде і п. 12 Постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року- у разі смерті співвласника будинку (квартири) частки кожного із співвласників у праві спільної власності є рівними, якщо інше не було встановлено договором між ними (частина 2 статті 370, частина друга статті 372 ЦК), і вимоги Цивільного кодексу , і нотаріальна практика, оспорювати яку я ні в якій мірі не берусь - у випадку смерті одного з співвласників від інших співвласників відбираються заяви, що частки у праві власності є рівними і договір між співвласниками не укладався - але у Вашому випадку Вам вже і не зовсім таке підійде, у Вас не всі співвласники набули майно в процесі приватизації (сусід-то купив). І взагалі ця тема вже досить багато разів обговорювалася.Особисто, мені подобається таки варіант, коли частки співвласників визначені, цей документ пройшов реєстрацію у відповідних органах - БТІ, ДЗК - а потім я з чистою совістю беруся до видачі свідоцтва. Так що в цілому згідна з Юлькою-шпулькою, у Вашому випадку таки прийдеться [qoute]повоювати[qoute] з судом. Хоча, можливо, Вам порадять ще щось краще і мудріше
Ані Ло

Повідомлення: 624
Дякував (ла): 58 раз.
Подякували: 20 раз.

Номер повідомлення:#4

Повідомлення yulya » 06 травня 2010, 16:31

Відповідь шукайте на сайті www.postanova.org. або пишіть на мейл urkonUF@bigmir.net
yulya

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Yandex [Bot]