Номер повідомлення:#3
Ані Ло
» 06 травня 2010, 15:38
якщо чесно, дуже у мене чогось багато запитань [qoute]з умов задачки[qoute]:1.будинок в спільній сумісній власності ? а як же тоді робився договір відчуження тієї частки, що купив сусід - без визначення її розміру ? тобто в витягу БТІ так і записано: Іванов, Петров, Сідоров мають в спільній сумісній власності 1 будинок і все - не вказано розмір часток ?2. в 2000 році, крім частини будинку (розмір частки при цьому не визначався ??) був також посвідчений договір відчуження земельної ділянки чи її частки ? чи з чого Ви зробили висновок, що сусід придбав 1/2 земельної ділянки ?3. документом на землю міг бути тільки ДА, отже такий ДА існує ? в такому випадку майже 100 % гарантія, що земельна ділянка дійсно в спільній сумісній власності.4. а от щодо оформлення спадщини при невизначених частках - тут зараз може розгорітися буйна дискусія. в хід піде і п. 12 Постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року- у разі смерті співвласника будинку (квартири) частки кожного із співвласників у праві спільної власності є рівними, якщо інше не було встановлено договором між ними (частина 2 статті 370, частина друга статті 372 ЦК), і вимоги Цивільного кодексу , і нотаріальна практика, оспорювати яку я ні в якій мірі не берусь - у випадку смерті одного з співвласників від інших співвласників відбираються заяви, що частки у праві власності є рівними і договір між співвласниками не укладався - але у Вашому випадку Вам вже і не зовсім таке підійде, у Вас не всі співвласники набули майно в процесі приватизації (сусід-то купив). І взагалі ця тема вже досить багато разів обговорювалася.Особисто, мені подобається таки варіант, коли частки співвласників визначені, цей документ пройшов реєстрацію у відповідних органах - БТІ, ДЗК - а потім я з чистою совістю беруся до видачі свідоцтва. Так що в цілому згідна з Юлькою-шпулькою, у Вашому випадку таки прийдеться [qoute]повоювати[qoute] з судом. Хоча, можливо, Вам порадять ще щось краще і мудріше