Форум

Інформаційний ресурс

принятие наследства

Номер повідомлення:#1

Повідомлення katya » 12 вересня 2007, 15:57

подскажите Ув.коллеги, заявление о принятие наследства от малолетненго и несовершеннолетнего ребенка как делать и какие документы требовать, и, если есть образец подобного заявления
katya

Повідомлення: 3909
Дякував (ла): 4726 раз.
Подякували: 3660 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення Luna » 12 вересня 2007, 16:02

1.Вам нужно определиться : ребенок малолетний или несов-летний, т.к. от этого зависит то, кто будет подавать заяву - законный представитель м/л или сам н/л без согласия родителей. 2.Потребовать - св. о рождении наследника и св. о смерти наследодателя.3. Образец есть, но какой нужен - на м/л или н/л???А вообще-то, н/л и м/л наследники считаются принявшими независимо от того, поданы ли заявления о принятии и прописаны ли они вместе с умершим.
Luna

Повідомлення: 432
Дякував (ла): 2 раз.
Подякували: 59 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення katya » 12 вересня 2007, 16:11

Luna, огромное спасибо, люди обращаются, а я не знаю как оформлять, если не затруднит, скинте оба образца
katya

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Армани » 12 вересня 2007, 16:21

__________________________________________________ (00_________0000 р.н., ідентифікаційний номер за ДРФО - 0000000000, свідоцтво про народження VІ-КИ № 000000, видане ___________ м/в ЗАГС, зареєстрованої за адресою: м. ______, вул. _______, буд. 00, ________ області),що дію за згодою свого законного представника матері – гр. ___________, що мешкає та зареєстрована за тією ж адресою. ЗАЯВА 00 _________ 2000 року помер мій батько – ______________ 00_________0000 року народження, останнє місце проживання якого було: м. ________, вул. __________, буд. 00, ____________ області. Цією заявою я приймаю всю спадщину після смерті мого батька – ____________ і прошу видати свідоцтво про право на спадщину за законом. Зміст статей 30, 32, 34, 35, 1223, 1231, 1232, 1268, 1281, 1282, 1297 Цивільного кодексу України нотаріусом мені роз’яснено. Документи, що стосуються оформлення моїх спадкових прав за законом, а також додаткові відомості щодо вирішення питання успадкування, мною будуть надані пізніше. _____________ дві тисячі сьомого року. ПІДПИС: ______________________________________________________________________________ Я, гр. _____________ – законний представник своєї неповнолітньої доньки гр. __________________, 00___________0000 року народження, даю згоду на подачу нею заяви про прийняття спадщини.______ ___________ дві тисячі сьомого року. ПІДПИС: ______________________________________________________________________________ 00 ________ 2007 року я, ____________, нотаріус _______________ нотаріального округу _________ області, засвідчую справжність підпису ______________ 00__________0000 р.н., яка діє за згодою матері _____________, який зроблено у моїй присутності. Особу гр. _______________, яка підписала документ, і ____________ встановлено, повноваження останньої перевірено. Зареєстровано в реєстрі за № _. Стягнуто плати згідно ст. 31 Закону України “Про нотаріат” НОТАРІУС
DE PUTA MADRE
Армани

Повідомлення: 27525
Дякував (ла): 19473 раз.
Подякували: 14030 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Luna » 12 вересня 2007, 16:27

"Зареєстровано в Книзі обліку та реєстрації спадкових справ за № __________Спадкова справа № ____________20 грудня 2005 року До державної нотаріальної контори Оксани Михайлівни, що мешкаю: м. Київ, бульвар буд. № 4, кв. №1, та дію від імені малолітньої дочки - Еліни Олександрівни, 04 жовтня 2001 року народження, що мешкає в м. Києві, бульвар буд. № 4, кв. №1,З А Я В А 03 липня 2005 року в м. Києві помер батько малолітньої дочки Еліни Олександрівни , Олександр 04 жовтня 2001 року народження - Олександрович, який постійно мешкав в м. Харкові, вул. , буд. 3, кв. 6.Після його смерті залишилась спадщина.Повідомляю нотаріальну контору, що спадщину я, Оксана Михайлівна, для малолітньої дочки - Еліни Олександрівни, 04 жовтня 2001 року народження, приймаю.Правові наслідки оформлення цієї заяви мені нотаріусом роз#61602яснено. м. Харків20.12.2005 року Підпис: ___________________________ 20 грудня 2005 року, м. Харків, Україна. Я, _____, державний нотаріус державної нотаріальної контори свідчу справжність підпису Оксани Михайлівни, який зроблено в моїй присутності . Особу Оксани Михайлівни, яка підписала документ, встановлено. Повноваження представника перевірено.Зареєстровано в реєстрі за № ______________Одержано держмита – 0,34 грн. за кв. о.б. ДЕРЖАВНИЙ НОТАРІУСОблагородьте образец, коряво перенесся."
Luna

Номер повідомлення:#6

Повідомлення Армани » 12 вересня 2007, 16:27

__________________________________________ (0000 р.н. ідентифікаційний номер за ДРФО – 0000000000 паспорт __________, виданий ___________ МВ УМВС України у ___________ області),зареєстрованої за адресою: м. _____, вул. _____, буд. __, __________ області.діюча від імені своїх малолітніх дітей:доньки - ________________________(ідентифікаційний номер за ДРФО - __________),__ __ ____ року народження,доньки- ______________________(ідентифікаційний номер за ДРФО - __________), __ __ _______ року народження,що зареєстровані за тією ж адресою. ЗАЯВА __ ________ 2000 року помер __________________ 00___________0000 року народження, останнє місце проживання якого було: м. ____________ ______________ області, вул. ______, буд. __, кв. __, - батько _____________ та ___________________. Я, як законний представник своїх малолітніх дітей: доньки – ___________________, __. __. ____ року народження, доньки – ______________, __. __. ____ року народження, цією заявою, від їх імені, приймаю всю спадщину і прошу видати свідоцтво про право на спадщину за законом. Зміст статей 30-32, 34, 35, 1223, 1231, 1232, 1268, 1281, 1282, 1297 Цивільного кодексу України нотаріусом мені роз’яснено. Документи, що стосуються оформлення спадкових прав за законом моїми дітьми, а також додаткові відомості щодо вирішення питання успадкування будуть надані пізніше. ____________ дві тисячі сьомого року. ПІДПИС: ______________________________________________________________________________ 00 __________ 2007 року я, _______________, нотаріус __________________ нотаріального округу ______________ області, засвідчую справжність підпису_______ _______ _________, який зроблено у моїй присутності. Особу _____ ____, який (яка) підписав (ла) документ, встановлено. Зареєстровано в реєстрі за № _. Стягнуто плати згідно ст. 31 Закону України “Про нотаріат” НОТАРІУС
DE PUTA MADRE
Армани

Номер повідомлення:#7

Повідомлення Luna » 12 вересня 2007, 16:30

"Зареєстровано в Книзі обліку та реєстрації спадкових справ за № __________Спадкова справа № ____________10 листопада 2006 року До державної нотаріальної контори неповнолітнього громадянинаРосійської ФедераціїПІБ, 21.02.1989 року народження,тимчасово зареєстрованого за адресою: м., Вул. буд. № 3, кв. №7 З А Я В А ___ жовтня 2006 року в м. Харкові померла моя тітка ПІБ, яка на день смерті мешкала в місті , вул., будинок № 3, квартира № 7. Після її смерті залишилась спадщина . Повідомляю нотаріальну контору, що спадщину я приймаю.Правові наслідки оформлення цієї заяви мені нотаріусом роз#61602яснено.м. Харків10.11.2006 рік Підпис: ___________________________ 10 листопада 2006 року, м. Харків. Я,, державний нотаріус державної нотаріальної контори, засвідчую справжність підпису ПІБ який зроблено у моїй присутності. Особу ПІБ, який підписав документ, встановлено.Зареєстровано в реєстрі за № ______________Стягнуто держмита – 0,34 грн. по кв. о.б. ДЕРЖАВНИЙ НОТАРІУС"
Luna

Номер повідомлення:#8

Повідомлення Luna » 12 вересня 2007, 16:37

Для Арама - ч.3 ст. 1269 ЦК. Особа, яка досягла 14 років, має право подати заяву про прийняття спадщини БЕЗ згоди своїх батьків або піклувальника.Зачем затруднять и без того сложную работу госа. А зачем Вы пишете идент. номер??Наша практика - каждое заявление ОТДЕЛЬНО, а у Вас - [qoute]два в одном[qoute].Можно еще вопросик - почему в заяве идет принятие насл-ва и одновременно просьба выдать свидетельство, ведь на выдачу свидетельства пишется отдельное заявление со всеми подробностями? Извините за массу вопросов, просто интересно!
Luna

Номер повідомлення:#9

Повідомлення katya » 12 вересня 2007, 16:53

спасибо огромное за помощь
katya

Номер повідомлення:#10

Повідомлення Армани » 12 вересня 2007, 16:59

наша госконтора просила, чтобы мы указывали в заявлении [qoute]і прошу видати свідоцтво про право на спадщину.........[qoute], так и пишем, ид. коды всегда указываю, кроме случаев если не гражданин Украины, и откуда будет видно кто делает заявление, ведь у 14 летнего нет паспорта, а вообще они считаются автоматически принявшими наследство как Вы и писали.
DE PUTA MADRE
Армани

Номер повідомлення:#11

Повідомлення Luna » 12 вересня 2007, 17:06

Для того, чтобы был виден возраст ребенка, пишем после ФИО ребенка дату рождения и делаем копию св. о рождении.
Luna

Номер повідомлення:#12

Повідомлення Армани » 12 вересня 2007, 17:15

дату мы тоже полностью пишем, чтобы было видно возраст, но куда я (частный нотариус) приложу копию свидетельства?
DE PUTA MADRE
Армани

Номер повідомлення:#13

Повідомлення Luna » 12 вересня 2007, 17:27

Я виделана многих заявах, которые оформляют частные нот., с обратной стороны документа служебную отметку - [qoute]перевірено та повернуто свыдоцтво про народження...[qoute] подпись и печать.Чаще всего такие отметки ставятся на заявах - згодах на відчуження/набуття майна одним из супругов (конечно, проверяется св. о браке).
Luna

Номер повідомлення:#15

Повідомлення Luna » 12 вересня 2007, 18:49

Я имела ввиду ситуацию, когда 6 мес. срок не истек и подается заява о принятии наследства. Зачем в ней писать фразу [qoute] та прошу видати свідоцтво про право на спадщину.........[qoute], ведь заявление о выдаче насл-ва нотариус готовит вместе со свидетельством о праве на наследство после истечения 6-мес. срока. L, Вы меня просто не поняли. А Ваш вопрос я не поняла. Как это - [qoute]если наследство принято фактом прописки, когда срок пропущен [qoute] ?? Или наследство принято, или нет.
Luna

Номер повідомлення:#16

Повідомлення laaa » 12 вересня 2007, 18:56

Видела практику нотариусов сразу писать о принятии наследства и выдаче, но сама делаю только принятие, а потом выдача. Это связано с тем, что в заявлении о выдаче более подробно описываем предметы наследования, НЕ [qoute]засвідчуємо[qoute] справжність підпису, проверяем другие факты и документы. Ведь наследство можно оформлять частями.А отсюда ответ на вопрос L - гос. нотариус при фактическом принятии наследства - пишет одно заявление - о выдаче.
laaa

Повідомлення: 114
Дякував (ла): 1 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#19

Повідомлення Milla » 12 вересня 2007, 19:49

"пишемо два в одному, якщо прийняв фактично (був прописаний і проживав) пишем [qoute]...спадщину я прийняв так як був прописаний і постійно проживав разом із спадкодавцем на момент смерті....[qoute] [qoute]прошу видати свідоцтво про право на спадщину за законом (або за заповітом) на вищевказане спадкове майно....в кінці обовязково встановлюємо особу і перевіряємо факт прийняття спадщини... Заява поступила ************** державній “___”год. “___” хв. нотаріальній конторі14 грудня 2006 року за №____ гр. Іванова Івана Івановича,Спадкова справа № _____ що проживаю в місті ********е по вул. Васильченка, 3, кв.25. З А Я В А “11” липня 2005 року померла моя мати – гр Оніка Клавдія Остапівна, яка постійно проживала в м. ****** по вул. Васильченка, 3, кв.25. На день її смерті залишилось спадкове майно, яке складається з : гаража в№ 30, лінія №13 на вул.. Курчатова, 64, в м. ******* в кооперативі „Автолюбитель”.Спадкове майно, що залишилося після її смерті я прийняв своєчасно так як був прописаний і проживав за тією ж адресою.Зміст ст. ст.1223,1231,1232,1268,1281,1297 Цивільного кодексу України мені нотаріусом роз’яснено.Інших спадкоємців передбачених законом - немає.Зміст ст.13 Закону України “ Про податок з доходів фізичних осіб”№889-IV від 22 травня 2003 року мені нотаріусом роз’яснено, а також роз’яснено, що у випадку сплати податку з доходів, платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію по сумі доходу у відповідний податковий орган . Прошу видати мені свідоцтво про право на спадщину за законом. 14 грудня 2006 року ПІДПИС: __________________________________ Особу гр. Іванова Івана Івановича, 1985 року народження, встановлено по паспорту СР №111111, вид. ським МВ УМВС України в ській області 06.03.2002 року. Справжність його підпису -перевірено.Факт прийняття спадщини Івановим Іваном Івановичем перевірено по Будинковій книзі виданій ...ьким БТІ 26.07.2001 року, в якій є відмітка про прописку спадкоємця за вищевказаною адресою з 06.03.2002 року.НОТАРІУС- якщо заява подається до 6-ти місяців то [qoute]спадкове майно я приймаю і прошу видати свідоцтво про право на спадщину за законом (або за заповітом) на вищевказане спадкове майно після спливу шестимісячного строку[qoute]"
Milla

Повідомлення: 600
Дякував (ла): 17 раз.
Подякували: 7 раз.

Номер повідомлення:#20

Повідомлення Milla » 12 вересня 2007, 19:50

це заява державної контори
Milla

Повідомлення: 600
Дякував (ла): 17 раз.
Подякували: 7 раз.

Номер повідомлення:#21

Повідомлення Мамба » 12 вересня 2007, 22:18

L, Заявление о принятии наследства подаётся в нотконтору в течении 6-месячного срока и подпись на нем удостоверяется. Если наследник был прописан вместе с наследодателем, то заявление о принятии подавать необязательно, факт принятия наследства в этом случае госнотариус проверяет самостоятельно, согласно п. 211 Инструкции. Заявление же о выдаче подаётся в контору наследником при получении Свидетельства о праве на наследство. В этом заявлении госнотариус описывает на какое имущество и на каком основании выдаётся Свидетельство подпись на нём не удостоверяется (п.210). А нотариально удостоверение заявлении о том, что насленик принял наследство по прописке не имеет смысла, потому что этот факт проверяется госом лично.
Мамба

Номер повідомлення:#23

Повідомлення Luna » 13 вересня 2007, 14:28

"L, Милла дала самый простой образец. На самом деле в заяве про видачу спадщини госнотариус указывает не только перечень майна, но и всех существующих наследников, и то, какие заявы они подали. Эту информацию можно узнать ТОЛЬКО в госконторе, т.к. там есть алфавит с/справ, где по ФИО умершего ищем - заведено ли наследственное дело, если да, то поднимаем его и смотрим, кто подавал заявы и какие, есть ли завещания, заявления кредиторов, переписка с наследниками и т.д. Бывает, что не все наследники сразу оформляют, значит, доля в наследстве остается открытой, или супруга выделяет себе часть по ст. 22 Семейного К., это тоже указывается в заяве. Частный нотариус не обладает такой информацией, поэтому и не имеет возможности корректно оставить заяву о выдаче. Вот поэтому госы и просят отправлять людей к ним.Вот пример заявления о выдаче дополнительного наследства дочки после матери, которая (мать) приняла, но не успела оформить часть наследства после своего мужа. Здесь я посылала запрос в облнотархив на заведение дела после мужа, ответ тоже подкладывается в дело.Зареєстровано по книзі ДЕРЖАВ-обліку та реєстрації НА НОТАРІАЛЬНА КОНТОРАспадкових справ №_____________ Олександра Леонідівна, що мешкає в місті по вул.Короленка, буд. №12 кв.14.Спадкова справа № 26 січня 2007 року 09 год. 30 хв. З А Я В А.02 березня 1992 року в місті Харкові померла моя мати - Елла Олександрівна, яка постійно мешкала у м. по вул. Короленка, буд. №12 кв.14. Після її смерті залишилось спадкове майно, яке складається з ГАРАЖА № 78(сімдесят вісім), що знаходиться в м. провул. Артема 18 (вісімнадцять),спадкоємицею за законом на яке є я - Олександра Леонідівна, дочка спадкодавця.Вищевказаний гараж належав Леоніду Львовичу, який помер 22.08.1982 року, спадщину після якого фактично прийняла дружина - Елла Олександрівна, але юридично не встигла оформила документи, померла.Спадщину я прийняла, проживала та була зареєстрована зі спадкодавицею за однією адресою.Чоловік спадкодавиці - Леонід Львович, помер 22.08.1982 року, іншого шлюбу не було. Інших спадкоємців, передбачених законом, немає.Додаючи необхідні документи, прошу видати мені, Олександрі Леонідівні, свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказане майно додатково, оскільки 29.09.2007 року мені було видано свідоцтво про право на спадщину на інше майно спадкодавця. по р. № 6-1300. З Витягами з єдиного реєстру заповітів та спадкових справ ознайомлена.Правові наслідки при оформленні цих документів мені нотаріусом роз’яснено.Зміст п.п.4.2.44. п. 4.2 ст. 4, п.п. 8.1.3. п. 8.1 ст.8 та ст.13 закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” № 889-ІV від 22.05.2003 року спадкоємцям роз’яснено. м. підпис: ____________________________26.01.2007 року Встановлено особу гр Олександри Леонідівни, 09.11.1955 р. народження, по паспорту, виданому 03.07.1997 р. Київським РВ ХМУ УМВСУ в області. Справжність її підпису перевірено.Перевірено: заяв від інших спадкоємців в справах нотаріальної конторі немає.Факт прийняття спадщини , документи, що підтверджують родинні відносини, знаходяться в с/с___________, свідоцтво по р. № 6-1300 видано 29.09.2007 року. ДЕРЖАВНИЙ НОТАРІУС"
Luna

Номер повідомлення:#26

Повідомлення Золотая Рыбка » 20 лютого 2008, 20:49

Не забывайте, что госнотариус обязан разыскать других наследников, если он знает где они проживают или работают. При подаче заявления о принятии наследства если наследник не указал других наслудников или указал что их нет вся ответственность ложится за заявителя, а не на нотариуса. В мой практике часто было когда подавали заявление о том, что других наследников нет, выдавалось наследство, а потом - приятная неожиданность - объявляется другой наслудник. Тогда в суде я могла предъявить заявление где указано что других наслудников нет и вопросы ко мне отпадали. Тяжелее было когда наследник указывал другого наследника и не указывал место его проживания или работы. Тогда я делала запрос в андресное бюро и если наследника находили писала ему сообщение об открытии наследства. Если данных не было, я выдавала наслудство принявшему наследнику, так как других наслудников я разыскать не могла, срок для принятия наследства они уже пропустили. И вообще продление срока на принятии наследства- судебный спор, пусть суд и решает уважительная ли причина непринятия наследства и уже потом отменяет мое наследство.
Золотая Рыбка

Повідомлення: 10182
Дякував (ла): 4161 раз.
Подякували: 8070 раз.

Номер повідомлення:#27

Повідомлення Золотая Рыбка » 20 лютого 2008, 20:49

Не забывайте, что госнотариус обязан разыскать других наследников, если он знает где они проживают или работают. При подаче заявления о принятии наследства если наследник не указал других наслудников или указал что их нет вся ответственность ложится за заявителя, а не на нотариуса. В мой практике часто было когда подавали заявление о том, что других наследников нет, выдавалось наследство, а потом - приятная неожиданность - объявляется другой наслудник. Тогда в суде я могла предъявить заявление где указано что других наслудников нет и вопросы ко мне отпадали. Тяжелее было когда наследник указывал другого наследника и не указывал место его проживания или работы. Тогда я делала запрос в андресное бюро и если наследника находили писала ему сообщение об открытии наследства. Если данных не было, я выдавала наслудство принявшему наследнику, так как других наслудников я разыскать не могла, срок для принятия наследства они уже пропустили. И вообще продление срока на принятии наследства- судебный спор, пусть суд и решает уважительная ли причина непринятия наследства и уже потом отменяет мое наследство.
Золотая Рыбка

Повідомлення: 10182
Дякував (ла): 4161 раз.
Подякували: 8070 раз.

Номер повідомлення:#28

Повідомлення Marysia. » 28 січня 2010, 17:00

коллеги, вопрос в тему. впервые сталкиваюсь с наследником по праву представления.(ст.1266 ч.1)Умерла А. Наследство принял ее сын Б. У А. была еще дочь Е.которая умерла ранее, после которой осталась дочь Д. проживавшая и прописанная с бабушкой А.Наследство гос контора выдала сыну Б полностью. Внучка согласно ст.1266 Явдяется наследницей по праву представления, и по ст.1268 ч.3 внучка Д является принявшей наследство, т.к. заявы про отказ не подавала. нотариусёвыдавший наследство Б говорит что не знает про практику когда выданное свидетельство отбирается и выдаются новые свидетельства. Я если честно не очень сильна в наследстве. Дел еще не заводила. У меня просьба, если есть у кого то форм заявления про фактическое принятие по праву представления , прошу поделиться примерчиком. Сижу, ваяю а люди едут подать заяву, не хочется наделать ошибок. Спасибо
Никогда не говори "никогда"!
Marysia.

Повідомлення: 15207
Дякував (ла): 55736 раз.
Подякували: 26655 раз.

Номер повідомлення:#29

Повідомлення knd » 28 січня 2010, 17:15

" _----------- року померла моя бабуся — _______________, яка постійно проживала та була зареєстрована в місті __________, по вулиці 000000 будинок 25, квартира 1. На день її смерті залишилось спадкове майно, яке складається з частини квартири номер перший, що знаходиться в місті _______, по вулиці ________ в будинку під номером двадцять п’ятим. Дане спадкове майно я прийняла,шляхом проживання разом з померлою по одній адресі з 12.12.2001 по день її смерті 12.01.2009 (підтверджується копією паспорта, сторінка про прописку, та довідкою ЖРЕП) , та прошу видати свідоцтво про право на спадщину за законом, як спадкоємцю першої черги, так як моя мати Коладад Рроооо Орррр померла ____________________, та є донькою померлої ___________________(бабусі). Іншими спадкоємцями крім мене є - у Вашому випадку син бабусі. Вимоги законодавства щодо оподаткування об[qoute]єктів спадщини, а саме: статті 13 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.2003 року нам нотаріусом роз”яснено.Можливо цей зразочок Вам допоможе."
knd

Повідомлення: 71
Дякував (ла): 13 раз.
Подякували: 58 раз.

Номер повідомлення:#30

Повідомлення MG » 28 січня 2010, 17:20

0
MG

Повідомлення: 18357
Дякував (ла): 39710 раз.
Подякували: 28191 раз.

Далі