Форум

Інформаційний ресурс

попередній договір і мораторій.

Номер повідомлення:#1

Повідомлення dredd » 05 лютого 2007, 18:07

"Шановні колеги! Прохання допомогти у такому питанні. До моменту введення мораторію на ОСГ по паям сторони уклали попередній договір купівлі-продажу землі. У зв""язку з мораторієм не змогли укласти основний договір. Чи мають право сторони, з огляду на абзац 3 підпункту ""б"" пункту 15 Перех. полож ЗК України (Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами ""а"" та ""б"" цього пункту, в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення))укласти додаткову угоду до попереднього договору про продовження терміну укладення Основного договору до моменту зняття мораторію? Заздалегідь вдячний"
dredd

Повідомлення: 207
Дякував (ла): 47 раз.
Подякували: 148 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення freezy » 05 лютого 2007, 18:14

А коли вони уклали попередній? Ця заборона по паям стосовно будь чого (в т.ч. доручень і попередніх) існувала і до цьогорічних нововведень до ЗК
freezy

Повідомлення: 462
Дякував (ла): 22 раз.
Подякували: 88 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення dredd » 05 лютого 2007, 18:14

"Ще, стосовно строку, на який може бути укладений Попередній договір. Є у ХК обмеження 1 рік - воно стосується лише суб""єктів господарювання (СПД), а чи є подібний термін для фізиків?"
dredd

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Альвиора » 05 лютого 2007, 18:15

Здається мені, що і ця угода буде вважатися недійсною з моменту її посвідчення. Не резикуйте, ждіть зняття мораторію.
Альвиора

Номер повідомлення:#5

Повідомлення dredd » 05 лютого 2007, 18:16

Frezy Попередній договір укладено у 2006 році. при цьому Закон зворотньої сили не має... Вибачте уточню дещо.... На змельні паї було видано д.акти вже як на ОСГ,
dredd

Номер повідомлення:#6

Повідомлення dredd » 05 лютого 2007, 18:18

Отже, колеги, думка, що внесення змін до попереднього договору к-прод земель, що були паями, а стали ОСГ, неможливе??. Я ж не змінюю ніяких умов, а лише змінюю умову укладення основного договору, тобто строк його укладеннчя.
dredd

Номер повідомлення:#7

Повідомлення freezy » 05 лютого 2007, 18:25

Зворотньої сили звичайно не має але до ЗК зміни сосовно паїв були внесені, ось не памятаю чи в 2005 чи в 2006 напочатку (тобто зміни стосовно попереднії та довіреностей), а якщо ОСГ (звичайне а не стосовно земель ОСГ виділених на місцевості власникам зем. часток (паїв) то проблем з додатковою не бачу.У випадку якщо це веж таки землі ОСГ виділені на місцевості в натурі власникам зем. часток (паїв) то робити не раджу.
freezy

Повідомлення: 462
Дякував (ла): 22 раз.
Подякували: 88 раз.

Номер повідомлення:#8

Повідомлення dredd » 05 лютого 2007, 19:35

freezy У старій редакції пункт 1515. Встановити, що громадяни та юридичні особи, які мають у власності земельні ділянки для ведення селянського (фермерського) господарства та іншого товарного сільськогосподарського виробництва, а також громадяни України - власники земельних часток (паїв) не вправі до 1 січня 2007 року продавати або іншим способом відчужувати належні їм земельні ділянки та земельні частки (паї), крім передачі їх у спадщину та при вилученні земель для суспільних потреб. Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), встановленої абзацом першим цього пункту, в частині відчуження зазначених ділянок та земельних часток (паїв), а так само в частині передачі прав на відчуження зазначених ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення). Мій висновок, що попередня угода про набуття права власності на майно, що стане в майбутньому вже не на паях, а особистим селянським господарством не підпадає під дію мораторію у старій редакції. А внесення змін до договору попереднього шляхом зміни дати укладення такого попереднього договору не може підпадати під поняття передача прав прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє. Чи можу з кимось ще поради?тись
dredd

Номер повідомлення:#9

Повідомлення Passer » 05 лютого 2007, 19:44

dredd При заверении / внесении изменений) предварительного договора мы не проверяем право сторон а только личность. Потому (в том числе и потому) считаю допустимым такое заверение. Кроме токо - по данному договору не происходит не КП не передача прав на отчуждение, а только оговаривается такая возможность в будущем. Этого переходные положения не запрещают
Passer

Повідомлення: 2397
Дякував (ла): 327 раз.
Подякували: 475 раз.

Номер повідомлення:#10

Повідомлення Таня » 05 лютого 2007, 20:17

"dredd""Мій висновок, що попередня угода про набуття права власності на майно, що стане в майбутньому вже не на паях, а особистим селянським господарством не підпадає під дію мораторію у старій редакції. "" Я думаю, що істотною умовою попереднього договору є предмет основного договору- тобто земельна ділянка певної площі, розміру , адреса, кадастровий номер (те, що дозволяє виділити зем. ділянку з інших)Вважаю, що неможливо укладати попередній договір про купівлю земельної ділянки, яка буде отримана у власність внаслідок виділу паю в натурі з причин зазначених вище.,"
Таня

Повідомлення: 7219
Дякував (ла): 21399 раз.
Подякували: 6258 раз.

Номер повідомлення:#11

Повідомлення dredd » 05 лютого 2007, 21:00

"Таня! Существенных условий для предварительного договора не существует априори. Мы, согласен с Пассером, удостоверяем только подписи сторон на таком мокументе. Более того, еще раз возвращаюсь к вышеизложенному, предварительный не предусматривает передачи ""передачу прав на отчуждение земельных паев"" какому-либо третьему лицу также как и не предусматривает передачу права на отчуждение самого земельно участка, выделенного пусть даже по паям. Это право остается за стороной предварительного договора, которая в будущем приобретет право собственности. "
dredd

Номер повідомлення:#13

Повідомлення Таня » 05 лютого 2007, 22:11

KaiNпредметом предварительного договора есть намерение сторон заключить основной договор, давайте я з вами укладу попередній договір в майбутньому укласти договір купівлі-продажу квартири. а якої? вибачте це вас не стосуєтьсяТобто я Вас вірно зрозуміла?
Таня

Номер повідомлення:#14

Повідомлення Таня » 05 лютого 2007, 22:13

dreddPasser такого не казав
Таня

Номер повідомлення:#15

Повідомлення Таня » 05 лютого 2007, 22:17

Р.С.dredd, KaiN, я Вас розумію. є мораторій-треба вирішити питання.. Але я відмовила клієнту посвідчувати попередні договори на майно. що стане власністю після виділу паю в натурі.
Таня

Номер повідомлення:#16

Повідомлення nota » 06 лютого 2007, 00:57

"О каком заверении подписей на предварительном договоре Вы, dredd, ведете речь. Предварительный договор - это правочин и свидетельствование подписей на нем не возможно.А что касается возможности заключения данного предварительного договора, то думаю возможно, но ""не доцільно"", потому, что не известно сколько раз этот мараторий еце будет продляться нашими законодателями.Необходимость же заключения предварительного договора и вызвана тем, что стороны по какой-то причине не могут заключить основной договор (не получен правовой документ, имущество обременено запрещениями, наложен арет на отчуждения данного имущества). Нотариус должен разъяснить ""будущему продавцу"", что беря на себя такого рода обязательства, он должен будет возместить убытки покупателю, в случае, если основной договор не возможно будет заключить (даже по не зависящем от него причинам)."
nota

Повідомлення: 2153
Дякував (ла): 601 раз.
Подякували: 1643 раз.

Номер повідомлення:#17

Повідомлення dredd » 06 лютого 2007, 16:00

Нота. Извините, неправильно выразился по поводу подписания предварительного договора. Мы делаем соответствующую удостоверительную надпись как на договоре, но самой сути предварительного не касаемся, т.е мы не устанвливаем наличия (отсутствия) права собстевенности на какой либо-предмет основного договора, наличие имущественных прав ит.д. Здесь основной подход к предварительному.
dredd

Номер повідомлення:#19

Повідомлення Таня » 07 лютого 2007, 00:56

KaiN Я ВЖЕ ПОЧИНАЮ НЕРВУВАТИ. ТОБО ВИ ВВАЖАЄТЕ ЩО ПОПЕРЕДНІЙ ДОГОВІР МОЖНА ВВАЖАТИ УКЛАДЕНИМ ЯКЩО МИ З ВАМИ ТІЛЬКИ ДОМОВИМСЯ. ЩО УКЛАДЕМО В ПЕВНИЙК СТРОК ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ КВАРТИРИ. І НЕ ВСТАНОВИМО. ПРЕДМЕТ ОСНОВНОГО ДОГОВОРУ, Я НЕ ПИТАЮ ВЖЕ ПРО ЦІНУ ІТ.Д.?аБО Я ЩОСЬ НЕ РОЗУМІЮ АБО ВЖЕ НЕ ЗНАЮ ЩО?
Таня

Номер повідомлення:#20

Повідомлення Таня » 07 лютого 2007, 01:00

KaiN -перепрошую, ще раз прочитала тему і це питання переадресовую до dredd, і ще більше нервую (dredd-Таня! Существенных условий для предварительного договора не существует априори.)
Таня

Номер повідомлення:#21

Повідомлення V » 07 лютого 2007, 01:38

Ребятки - голова кругом, ничего не понимаю. Можно по-медленнее, сначала и уважительно к себе, любименькому. Пай это что, дырка от телеги?
V

Повідомлення: 4119
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 1299 раз.

Номер повідомлення:#22

Повідомлення dredd » 07 лютого 2007, 12:50

Таня. 22.00 Глубокоуважаемая коллега. Если Вы найдете в действующем законодательстве обязательные (т. е существенные) условия предварительного договора, то снимаю перед вами шляпу. Касательно Вашего в 21.56 Вы абсолютно правы, изложение существенных условий основного договора является правом стороны по сделке, а никак не обязанностью. В связи с этим вы не вправе давать сторонам какие-либо указания, дружественные рекомендации относительно того, что они не выписали условия Основного договора в предварительном.
dredd

Номер повідомлення:#23

Повідомлення nota » 07 лютого 2007, 15:09

dredd, их (существенные условия) найти не сложно. Все это изложено в ч. 1 ст. 635. К существенным условиям предварительного договора законодатель отнес предмет основного договора и срок, в который основной договор должен быть заключен.Сомневаетесь, почитайте теорию.
nota

Повідомлення: 2153
Дякував (ла): 601 раз.
Подякували: 1643 раз.

Номер повідомлення:#24

Повідомлення dredd » 07 лютого 2007, 21:46

"Шановна Нота! Насамперед я нічого про предмет договору у ч. 1 ст. 635 ЦК не побачив. Більш того , абзац 3 ч.1 цієї ж статті регламентує: ""Істотні умови основного договору, що не встановлені попереднім договором, погоджуються у порядку, встановленому сторонами у попередньому договорі, якщо такий порядок не встановлений актами цивільного законодавства."" Цей абзац логічно приводить до висновку, що сторони мають право, а не зобов""язані прописувати у попередньому договорі істотні умови. Вони вправі прописати ПОРЯДОК ПОГОДЖЕННЯ ІСТОТНИХ УМОВ ДОГОВОРУ В Т.Ч. І ПРЕДМЕТУ ДОГОВОРУ, АДЖЕ ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ Є ІСТОТНОЮ УМОВОЮ, зважаючи на приписи абз.2 ч.1 ст. 638 ЦКУ. При цьому якщо ви вважаєте, що я слабкий у теорії, тоді мотивуйте обов""язковість визначення Вами, як нотаріусом, у попередньому договорі будь-яких істотних умов Основного договору. Попередній договір - це універсальний правочин, який має на меті не виписування умов Основного договору, а основне - встановлення строку та порядку його укладення, який може бути пов""язаний з настанням певної події, визначений на конкретну дату тощо. "
dredd

Номер повідомлення:#25

Повідомлення dredd » 07 лютого 2007, 21:50

P.S. для Нота. Більш того, з чого б це я як нотаріус ПОЧАВ ШУКАТИ істотні умови договору для сторін попереднього договору. І взагалі питання на форумі не стояло у контексті тільки попередній договір, а договір + мораторій.
dredd

Номер повідомлення:#26

Повідомлення Таня » 07 лютого 2007, 23:59

без слів
Таня

Номер повідомлення:#27

Повідомлення Таня » 08 лютого 2007, 00:28

dreddЯ все-таки скажу.Якщо ви зобовяжете мене в судовому порядку відшкодувати завдані збитки внаслідок того, що я відмовилась укласти 20.03.2007 року з Вами договір купівлі-продажу невідомо чого і невідомо за яку ціну і переконаєте суд, що попередній договір був укладений. - тоді я за УНІВЕРСАЛЬНІ ПРАВОЧИНИ (для чого тоді нотаріат).
Таня

Номер повідомлення:#28

Повідомлення dredd » 08 лютого 2007, 22:18

Татьяна, Милая Татьяна. Вы настолько глубоко разочарованы в предварительном договоре? Откуда такое отчаяние? Подайте на меня в суд... ах как страсстно. Повторюсь, стороны сделки однозначно САМИ определяют условия Предварительного, сами определяют порядок и срок заключения Основного - вот на чем я настаиваю. Вы пытаетесь доказать обратное. Будьте так любезны обсновать с точки зрения материального права. Буду весьма признателен.
dredd

Номер повідомлення:#30

Повідомлення Таня » 09 лютого 2007, 00:02

Так ми не можемо визначати істотні умови ( ціну, адресу). але повинні зазначити сторонам про які умови вони повинні домовитись.КaiN- ви хочете сказати, що тільки назва основного договору та строк його укладення є істотною умовою договору? Якщо це так- то у нас з вами дійсно багато часу що ми дійшли до такого висновку. та нас люди засміють. не треба бути юристом
Таня

Далі

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів