Номер повідомлення:#8
Александр
» 05 лютого 2007, 19:36
"Этот договор есть в образцах ""Радника"". В своей ситуации Я досконально не разбирался(вопрос был по Телефону) - что будет делиться - только квартира или еще что то, но чувствую, что с договором тут проблема. Таких договоров Я еще не делал и сам бы хотел посмотреть как это делают другие - по разным ситуациям. Если это только квартира, скорее всего выдам свидетельства по 1/2. По этому вопросу на форуме есть мнение колллеги и Я такого же мнения :------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Шанована Lina, наш колега irina, задала питання як вирішити проблему звернувшихся до неї клієнтів. Оскільки договір про поділ майна подружжя відносно новий правочин, практики щодо його застосування не так вже й багато, рекомендацій МінЮсту, наскільки мені відомо, ще немає, я, виходячи з свого особисто досвіту, взяв на себе сміливість запропонувати один з шляхів вирішення проблеми клієнтів irin""ы"" і піти ""шляхом"" Свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя. Сам неодноразового застосовував це на практиці і ще жодно разу у моїх клієнтів з цього приводу не виникло проблем.Але прочитавши Вашу репліку що ""Такого свідоцтва в формах немає (для випадків коли обидва з подружжя живі)"" і побачивши насторожене (а може це мені здалося) відношення до цих свідоцтв з боку колеги ""777"", вважаю за можливе і доцільне привернути Вашу увагу, Lina, на наступне:1. Ст.70 Закону України ""Про нотаріат"" (далі - Закон) дозволяє приватному нотаріусу видавати свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя.2. Ст.71 Закону дозволяє тільки державному нотаріусу видавати свідоцтво про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного з них.(від себе додам, - на даний день змін до цих статей не вносилося)3. п.4 ст.34 та п.2 ст.36 закону говорять про теж саме.4. Розділ 24 нашої Інструкції дає право приватним нотаріусам видавати Свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя.5. Наказ МінЮсту від 19.05.2005 року № 49/5 від 19.05.2005 року, яким були внесені зміни до Переліку правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об""єкти нерухомого майна, п.2 якого наголошує - ""Свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя, що видаються державними та приватними нотаріусами"".Що стосується відсутності форми Свідоцтва: то, як колись мене вчили, - форма це ще не Закон і форму, ящо вимагають обставини, інколи і необхідно змінювати або виходити за її рамки. Бажаю поставити Вам (тай собі теж) риторичне питаня: ""Як ми всі, нотарі, працювали у період з березня 2004 року - прийняття нової Інструкції, до січня 2005 року - затвердження нових форма?"". А так і працювали - за новою Інструкцією та старими формами (серед яких було і Свідоцтво). То що змінилося на сьогодення? Аж нічого. І ще, - видача Свідоцтва і Договір про поділ майна це абсолютно різні дії, які базуються на абсолютно різних правових ""платформах"". Вони не замінюють і не підмінюють одна одну, але і клієнти шукають різні шляхи розв""язання свої проблем: одним треба а) надійно б) ефективно) в) швидко іншим а)швидко б) ефективно в) надійно. Якщо у клієнтів ""irin""ы"" є вільний час, а у неї наснага та бажання ""пововтузитися"" (у доброму розуміння цього слова) з законодавчою базою і на підставі отриманої інформації зробити їм Договір то - будьласка, а якщо клієнтам треба якнайшвидше, але не меньш ефективно та надійно то можливо запропонувати їм варіант Свідоцтва. Вибір за клієнтами та за нотарем.Пойміть мене вірно, Lina, все що написано мною, - це не спроба комусь щось доказати, а скоріше внутрішня необхідність додати роз""яснень з тим наміром, щоб у когось з моїх молодих колег не виникла уява що вищеназвані свідоцтва приватні нотарі вже не видають.З повагою, sello.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------У меня же вопрос стоял о запрещении - возможен ли вообще какой либо договор или выдача свидетельства, в принципе, при наличии запрещения отчуждения?"