Форум

Інформаційний ресурс

Чи можна укладати спадковий договыр стосовно мораторних земель?

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Honey » 23 грудня 2008, 13:04

Чи можна укладати спадковий договір стосовно мораторних земель?
Honey

Номер повідомлення:#2

Повідомлення igor » 23 грудня 2008, 13:29

ні
igor

Повідомлення: 6231
Дякував (ла): 983 раз.
Подякували: 3089 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Honey » 23 грудня 2008, 13:43

Відповідно до ст.1302 ЦК України за спадковим договором одна сторона набувач зобовязується виконувати розпорядження другої сторони відчужувача і в разі його смерті набуває права власності на майно відчужувача.тобто укладення спадкового договору є одним із способів віджчуження земельної ділянки шляхом передачі її у спадщину. А таке відчуження законодавством не заборонене. читайте Нотаріат для Вас за вересень 2008 стор. 30 (стаття Кулініча) хоча була на семінарі і Баранова Т. І. притримується думки igor
Honey

Номер повідомлення:#4

Повідомлення nota » 23 грудня 2008, 13:54

На данный вопрос однозначного ответа нет. Можно только порассуждать.Сторонники ответа [qoute]нет[qoute] аргументируют свою позицию, тем, что данный договор носит характер договора отчуждения, а соотвественно попадает под мараторий.Сторонники же позиции [qoute]можно[qoute], аргументом выставляют, что данные правоотношения срадни именно наследованию, а не отчуждению, поскольку положения о данном договоре размещены в 6 книге ГКУ [qoute]Наследственное право[qoute] и момент возникновения права собственности (или его составной части - права пользования) у приобретателя Законодатель связывает не с моментом передачи вещи (как это принято в обязательственном праве), а с моментом смерти отчуждателя (как это принято в наследственном праве). И поэтому под мараторий не попадает.На мой взгляд, как одна так и другая позиция имеет право на существование. Хотя мне ближе все таки позиция отнесения данного рода отношений к наследованию. Один вопрос, на который в данном случае я не могу дать ответ: Почему Законодатель назвал стороны этого договора [qoute]Відчужувач[qoute] и [qoute]Набувач[qoute] и тем не менее разместил данный договор в 6 книге, а не в 5?
nota

Повідомлення: 2153
Дякував (ла): 601 раз.
Подякували: 1643 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Honey » 23 грудня 2008, 14:17

что делать на практике чтоб не попасть впросак? мне тоже ближе позиция наследования! но представитель министерства в лице Татьяны Ивановны непоколебим. спадковый договор нельзя!
Honey

Номер повідомлення:#6

Повідомлення nota » 23 грудня 2008, 17:00

Я думаю, что чтоб решиться на оформления таких договоров, необходимо заручиться хотя бы ответом Минюста. Хотя я не уверена, что он будет позитивным, но иначе страшновато.
nota

Повідомлення: 2153
Дякував (ла): 601 раз.
Подякували: 1643 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення СКІФ » 23 грудня 2008, 17:07

nota, полносностью поддерживаю Ваше мнения № 4, № 6.
СКІФ

Повідомлення: 2049
Дякував (ла): 2 раз.
Подякували: 1 раз.

Номер повідомлення:#8

Повідомлення *Женская Логика* » 23 грудня 2008, 18:21

а я вважаю що можна, бо набувач в разі смерті набуває право власності на майно відчужувача. Тобто перехід права власності не відбувається...... а в земельному кодексі передбачено [qoute]б) купівля-продаж або іншим способом відчуження[qoute]... хоча треба б сісти розібрати це питання конкретно..... колись в мене плювались за те що я відстоювала позицію, що мараторій на міну не розповсуджується і що можна міняти товарку на будівництво і тд....... але тепер бачу у багато кого все ж таки такі самі думки як у мене.....
Полжизни выживаешь,
Полжизни доживаешь...
*Женская Логика*

Повідомлення: 6052
Дякував (ла): 286 раз.
Подякували: 633 раз.

Номер повідомлення:#9

Повідомлення Patron » 23 грудня 2008, 18:25

[B]Honey[/B], якщо хочете спати спокійно, то не робіть цей договір, бо суд все одно визнає його недійсним.
Patron

Повідомлення: 353
Дякував (ла): 518 раз.
Подякували: 346 раз.

Номер повідомлення:#10

Повідомлення *Женская Логика* » 23 грудня 2008, 18:31

Patron, з яких підстав не робити?
Полжизни выживаешь,
Полжизни доживаешь...
*Женская Логика*

Повідомлення: 6052
Дякував (ла): 286 раз.