Номер повідомлення:#3
Секретный Агент
» 11 травня 2008, 12:15
Щодо документів, що підтверджують статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, то вони прописані в п. 1 ст. 3 Постанови КМУ від 17.10.2007 року № 1228 «Питання організації виконання законодавства щодо опіки, піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування», а саме:1) свідоцтва про смерть кожного з батьків, довідки з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини (для дітей-сиріт)2) рішення суду (для дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав, дитини, що відібрана у батьків без позбавлення їх батьківських прав, визнані безвісно відсутніми, недієздатними або обмежено дієздатними, психічно хворими, розумово відсталими або перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні в будинках-інтернатах)3) рішення суду та свідоцтва про смерть батьків, виданного органом реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду (для дитини, батьки якої оголошені такими, що померли) 4) довідки закладу охорони здоров'я, що оновлюється раз на півроку (для дитини, батьки якої хворіють тривалий час, перебувають на обліку чи на лікуванні у закладах охорони здоров'я і за станом здоров'я не можуть займатися вихованням дитини)5) рішення суду про стягнення аліментів, ухвали суду про оголошення в розшук батьків, довідки органу внутрішніх справ, що оновлюється раз на півроку (для дитини, батьки якої ухиляються від сплати аліментів, перебувають в розшуку або відомості про їх місцеперебування відсутні) 6) акта установленого зразка про дитину, яку покинуто в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину (для дитини, яку батьки залишили в пологовому будинку чи іншому закладі охорони здоров'я, та у разі відсутності відомостей про батьків та родичів дитини). До акта додається довідка органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису про батьків у Книзі реєстрації народжень (якщо запис про батьків дитини зроблено за їх заявою чи зазначене місце їх проживання або до документів дитини додаються відповідні довідки щодо розшуку батьків)7) вироку суду, постанови слідчого та рішення суду (для дитини, батьки якої засуджені до позбавлення волі за скоєння злочину або перебувають під вартою на час слідства) 8) акта про безпритульність дитини, форма якого розробляється та затверджується Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту.