Форум

Інформаційний ресурс

наследство

Номер повідомлення:#31

Повідомлення Dali » 15 травня 2009, 02:09

Я працювала державним до 1996р. в двох областях. І в обидвох ми видавали свідоцтва про право власності в спільному майні пережившому подружжю і ні про які заяви навіть мови не йшло. Хочу, не хочу - це їх проблеми. Написано в 22 КпШС що спільна власність - отримуй і роби що хочеш. Для мене був шок, коли почула про те що почали практикувати такі заяви.
"Порядочность и честность – слишком дорогие подарки. И не стоит их ждать от дешёвых людей." Вуди Аллен.
Dali

Повідомлення: 22192
Дякував (ла): 40106 раз.
Подякували: 39138 раз.

Номер повідомлення:#32

Повідомлення notaOV » 15 травня 2009, 20:35

Такі заяви почали практикувати це за царя Гороха. И не вижу в этом никакого криминала. [QUOTE]А вообще, честно говоря, если только наследство- пусть лучше сразу идут в суд ))), зачем нам эти дебаты.[/QUOTE]Дебаты действительно ни к чему, а обсуждение практики - очень необходимо, потому что совместно мы могли бы найти аргументы в пользу того или иного решения.Я, например, с OLNIK не согласна. И [B]заставлять [/B]переживших супругов оформлять выдел права собственности из общего имущества супругов - не буду.Теоретизировать тоже не хочу. Я знаю, что человек волен распорядиться своим имуществом и своими правами на имущество. Может продать за деньги, может подарить или передать безвозмездно (т.е. даром).И согласно ст.347 ЦКУ переживший супруг может спокойно отказаться от выдела, и [B]сам [/B]же оформить это же имущество по праву наследования. Или отказаться, и кто-то другой из наследников оформит наследство.Куда перейдёт доля супруга после отказа? Туда, куда она переходит после раздела имущества между живыми супругами - т.е. второму супругу, или титульному власнику.
notaOV

Повідомлення: 1378
Дякував (ла): 596 раз.
Подякували: 502 раз.

Номер повідомлення:#33

Повідомлення OLNIK » 17 травня 2009, 17:31

[QUOTE]Куда перейдёт доля супруга после отказа? Туда, куда она переходит после раздела имущества между живыми супругами - т.е. второму супругу, или титульному власнику.[/QUOTE]Не понимаю, как это в результате раздела переходит второму супругу, они для того и делятся, чтобы каждый имел свое личное. Но здесь они оба живы и вправе определять что кому и в какой доле.Когда один из супругов умер, то его собственность есть наследственным имуществом.Нотариус знает, что в силу СК- это есть общая совместная собственность, при жизни она не разделена, но и целиком не есть наследственным имуществом.Нотариус обязан установить состав наследственного имущества, односторонний отказ одного из супругов не определяет правовой режим этой уже возникшей собственности.Что касается сообщ.22 относительно половины, то об этом прямо сказано в СК (если оба делятся) и нашем Законе (ст71) если один умер. О том, что общая совместная собственность супругов перестает быть таковой в результате смерти одного из них, точно нигде не сказано ни в СК, ни в ГК.Части считаются равными, если не установлено иное супругами.
OLNIK

Повідомлення: 13907
Дякував (ла): 15718 раз.
Подякували: 25390 раз.

Номер повідомлення:#34

Повідомлення notaOV » 21 травня 2009, 01:55

[QUOTE] Когда один из супругов умер, то его собственность есть наследственным имуществом.[/QUOTE]Да, верно. И переживший супруг должен доказать, что это наследственное имущество - общее совместное имущество супругов. И остальные наследники имеют право возражать против такого выдела - значит этот факт не бесспорен? [QUOTE] при жизни она не разделена, но и целиком не есть наследственным имуществом.[/QUOTE] поэтому супруг и может отказаться делить общее имущество - при жизни не хотели, и теперь не хочу тем более... [QUOTE] О том, что общая совместная собственность супругов перестает быть таковой в результате смерти одного из них, точно нигде не сказано ни в СК, ни в ГК.[/QUOTE]Она перестаёт быть таковой в результате отказа пережившего супруга от своего права выдела из общего имущества.
notaOV

Номер повідомлення:#35

Повідомлення notaOV » 21 травня 2009, 02:01

OLNIK FINAДавайте разберём два примера.1. Умер муж в январе 2008, жена [B]приняла[/B] наследство, просила выделить 1-2 часть из совместного имущества, и ....умерла в апреле 2008 года.Как выдать наследство после её смерти?2. Умер муж в январе 2008, жена не подала никаких заявлений, но была прописана вместе с мужем, значит по ст.1268 приняла наследство. Имущество, которое было оформлено на мужа (дом) - был их общим совместным имуществом, и ....жена умерла в апреле 2008 года.Как выдать наследство после её смерти?
notaOV

Номер повідомлення:#36

Повідомлення sello » 21 травня 2009, 23:23

notaOV, напишіть, як вирішити Ваші задачки. Прошу. Дуже цікаво. Як будете оформляти?
sello

Повідомлення: 14292
Дякував (ла): 27447 раз.
Подякували: 33498 раз.

Номер повідомлення:#37

Повідомлення notaOV » 21 травня 2009, 23:49

Мої відповіді ( на істіну не претендую) 1. У мене був такий випадок, затримала видачу спадщини до вирішення питання у суді. Спадкоємці дружини звернулись до суду (в моєму випадку це були інші спадкоємці - дочки від першого шлюбу дружини). Суд визнав за померлою дружиною права власності на половину спільного майна подружжя (грошей). Ця сума ввійшла до складу спадкового майна, що залишилось після дружини.Трошки довелося поміркувати, як правильно викласти свідоцтво після смерті чоловіка, але впоралась.)))Син спадкував 2-3 частини після смерті батька(1-3 на його користь відмовилася дочка від першого шлюбу), 1-3 залишилась не видана(пережившій дружині, що потім померла). Всі родинні стосунки я зазначаю по відношенню до спадкодавця-чоловіка. Спадкове майно спадкодавця-чоловіка склалося з 1-2 частини майна (грошей). При кінці свідоцтва ще зазначила, що на 1-2 частину грошей судом визнано право власності за пережившою дружиною.
notaOV

Номер повідомлення:#38

Повідомлення notaOV » 22 травня 2009, 00:58

вибачте, онука відволікла)))2.Вважається, що дружина прийняла спадщину після смерті чоловіка. Заяву про бажання отримати свідоцтво про право власності на половину спільного майна подружжя вона не подавала, тому весь будинок є спадковим майном чоловіка, а потім і дружини. Спадщину видаємо на загальних підставах, спадкове майно - цілий будинок.
notaOV

Номер повідомлення:#39

Повідомлення sello » 22 травня 2009, 10:25

notaOV, на підтвердження, чи правильно я Вас зрозумів:По 2-й ситуації - щоб не ускладнювати ситуацію і для спадкоємців і для себе, тим більш, що останні напервно не заперечували. Мабуть теж так буду.А от по 1-й ситуації проясню для себе питання, що залишилися:1. У Вашому випадку син був сином померлого але не доводився сином дружині померлого? Так? 2. Син померлого теж подав заяву про прийняття спадщини після смерті батька ДО моменту смерті його дружини (квітень)? Так? Тому Ви і оформляли ДВІ спадкові справи і після смерті батька і після смерті його дружини?3. У випадку, якщо син не подавав би заяви після смерті батька, справи об[qoute]єднали б іоформляли б одну спадщину - саме після смерті дружини? Так? І писали б у свідоцтві [qoute].... яка, в свою чергу прийняля спадщину після померлого ... січня 2008 року свого чоловіка ПІБ але не оформила спадкових прав[qoute]? Напевно у Свідоцтві після чоловіка вимушені були відійти від форми і описувати хто що прийняв, хто помер так і не отримавши свідоцтва і т.і. От би почитати як викладено)))) Стосовно суду по праву власності на 1/2 частку дружині не додумався!За роз[qoute]яснення - велика подяка. Можна і на [qoute]істину претендувати[qoute].)))
sello

Номер повідомлення:#40

Повідомлення notaOV » 22 травня 2009, 20:28

1. так.2.так. так.3.так.))))) все правильно. Я до тонкощів не вдавалася, але бачу, Вам і так все зрозуміло.
notaOV

Номер повідомлення:#41

Повідомлення notaOV » 22 травня 2009, 20:34

"С В I Д О Ц Т В О ПРО ПРАВО НА СПАДЩИНУЗА ЗАКОНОМ - (після смерті чоловіка - помер першим)Я,нотаОВ, державний нотарiус *** державної нотарiальної контори, П О С В I Д Ч У Ю , що на пiдставi статтi 1261 Цивiльного кодексу України (2003 року), спадкоємцем 2/3 частин майна гр. БІНІНА ІВАНА ГРИГОРОВИЧА, який помер 4 вересня 2005 року,є його син – БІНІН *** ІВАНОВИЧ, 19** р.н., громадянин України, ідентифікаційний номер в ДРФО – , який мешкає у місті **, в тому числі з урахуванням 1/3 частини спадкового майна, від якого відмовилась *****ЛЕНА ІВАНІВНА.Спадкове майно, на яке в указаній частині видано це свiдоцтво, і яке складається з:- 1/2 частини поточного пенсійного внеску з належними вiдсотками та компенсацiями, а також нарахованими iндексацiями, який зберiгається в Акціонерному поштово-пенсійному банку „Аваль” на рахунку №0, - 1/2 частини премія для пенсіонерів з належними вiдсотками та компенсацiями, а також нарахованими iндексацiями, який зберiгається в Акціонерному поштово-пенсійному банку „Аваль” на рахунку №8,- 1/2 частини поточного рахунок для виплати відсотків з належними вiдсотками та компенсацiями, а також нарахованими iндексацiями, який зберiгається в Акціонерному поштово-пенсійному банку „Аваль” на рахунку №%, - 1/2 частини пенсійного карткового внеску з належними вiдсотками та компенсацiями, а також нарахованими iндексацiями, який зберiгається в Акціонерному поштово-пенсійному банку „Аваль” на рахунку №, належало спадкодавцю згідно підтвердження на його ж iм`я, виданого ***обласною дирекцією АППБ „Аваль” 2.0.200* року за №.Спадкоємцю роз’яснено положення Закону України “ Про податок з доходів фізичних осіб”, зокрема стаття 13 “Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав”.Свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/3 частину спадкового майна ще не видано. Свідоцтво про право власності на 1/2 (одну другу) частку у спiльному сумiсному майнi, придбаному подружжям за час шлюбу, ще не виданоСпадкова справа № ** за 2005 рікЗареєстровано у реєстрi за номером № Від стягнення державного мита звільнений на підставі п.16 ст.4 Декрету КМУ «Про державне мито».Державний нотарiус О.В.нота"
notaOV

Номер повідомлення:#42

Повідомлення notaOV » 22 травня 2009, 20:45

"СВIДОЦТВО ПРО ПРАВО НА СПАДЩИНУЗА ЗАКОНОМ(після дружини - померла другою)Я, нота О.В., державний нотарiус *** державної нотарiальної контори, П О С В I Д Ч У Ю , що на пiдставi статтi 1261 Цивiльного кодексу України (2003 року), спадкоємцем майнагр. БІНІНОЇ АЛІЇ ІВАНІВНИ, яка померла 2 грудня 200* року, є її дочка – КОВА НА ВІКТОРІВНА, 19** р.н., громадянка РФ, її ідентифікаційний номер в Україні є ***, яка мешкає у місті ***Спадкове майно, на яке видано це свiдоцтво, та яке складається з:1. 1/2 частини внеску „премія для пенсіонерів” з належними вiдсотками та компенсацiями, а також нарахованими iндексацiями, який зберiгається в Акціонерному поштово-пенсійному банку „Аваль” на рахунку №888, належало в цілому чоловіку спадкодавця БІНІНУ ІВАНУ ГРИГОРОВИЧУ, померлому 0*.09.2005 року, згідно підтвердження на його ж ім’я, виданого ** обласною дирекцією АППБ „Аваль” 2.0).200* року за №** на яку за спадкодавицею визнано право власності у спільному майні подружжя, згідно рішення ***ського міського суду від 0*.**.200*7 року за №2-**/200* 4. 1/6 частини внеску „премія для пенсіонерів” з належними вiдсотками та компенсацiями, а також нарахованими iндексацiями, який зберiгається в Акціонерному поштово-пенсійному банку „Аваль” на рахунку №*?8, належало в цілому чоловіку спадкодавця БІНІНУ ІВАНУ ГРИГОРОВИЧУ, померлому 0*.09.2005 року, згідно підтвердження на його ж ім’я, виданого ***обласною дирекцією АППБ „Аваль” 2.0*.200* року за №** спадкоємцем якого в 1/3 частині була його дружина БІНІНА АЛІЯ ІВАНІВНА, яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. Спадкоємцю роз’яснено положення Закону України “ Про податок з доходів фізичних осіб”, зокрема стаття 13 “Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав”.Спадкова справа № ** за 2006 рікЗареєстровано у реєстрi за номером № Від стягнення державного мита звільнений на підставі п.16 ст.4 Декрету КМУ «Про державне мито».Державний нотаріус О.В.нота "
notaOV

Номер повідомлення:#43

Повідомлення sello » 22 травня 2009, 23:18

Да...., державний нотаріус О.В.нота, достойно! Отметим это в Вашей служебной характеристике по итогам 2009 года))))Благодарю, что нашли время, да ещё и в конце рабочего дня, набрать эти нестандартные свидетельства. Распечатал. Большое спасибо!
sello

Номер повідомлення:#44

Повідомлення notaOV » 25 травня 2009, 21:01

На здоровье! Это реальные свидетельства. Выданы в 2006 году. Прецедентов других я не знаю, поэтому ваш отзыв для меня ценен. Хотелось бы услышать критику, обсуждения, предложения от думающих коллег.Спасибо.Прошу прощения за задержку ответа))), были дома проблемы с Инетом.)))
notaOV

Номер повідомлення:#45

Повідомлення FINA. » 26 травня 2009, 12:42

Пробачте. довго не заходила на форум. весна, квіточки . деревця, здається все посадила... Подумаю, дуже цікаво, особливо якщо немає вищевказаного рішення суду... А взагалі скоро скоро 1 червня, чи не змінить МЮ свій наказ щодо того що спадщину можна оформляти тільки після спадкодавців що померли після 1.06.
FINA.

Повідомлення: 6511
Дякував (ла): 1738 раз.
Подякували: 1681 раз.

Номер повідомлення:#46

Повідомлення OLNIK » 30 травня 2009, 17:14

На сообщ.35Если имеет место описанная ситуация в первом примере, давайте обсудим- можем ли мы выдать свидетельство о право себственности на долю супруги сразу, когда от нее поступило это заявление, тогда можно было бы избежать суда.Свидетельство о праве на наследство выдается по истечении срока, а выдача свидетельства о праве собственности никаким сроком не ограничена.Как думаете.[B]notaOV[/B], мне лично понравилось и одно и другое выданное Вами свидетельство, а как по другому, раз ситуация сложилась именно таким образом. Да еще и наследники у каждого свои. Если наследники общие, то и вопроса не возникло бы.
OLNIK

Повідомлення: 13907
Дякував (ла): 15718 раз.
Подякували: 25390 раз.

Поперед.

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів