Форум

Інформаційний ресурс

Договір довічного утримання. Умови.

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Ellia » 03 червня 2009, 19:30

"Шановні колеги! Прошу допомогти в такій ситуації.Звернулися громадяни за посвідченням договору довічного утримання. Майно, що передається набувачеві – частина житлового будинку і приватизована земельна ділянка (документи всі в порядку). Майно є особистою власністю відчужувача (успадковане після батьків, з дружиною нічого не добудовували). Відчужувач має дружину похилого віку. Сторони між собою домовились про таке:- утримання буде надаватись і відчужувачу, і його дружині- їм обом буде забезпечене право пожиттєвого проживання в будинку - Набувач поліпшить умови їх проживання в будинку таким чином: зробить ремонт, перекриє дах, проведе газ і воду в будинок, обладнає ванну і вбиральню в будинкуПитання до колег:1. Скільки договорів укладається: один чи два - окремо на землю і на будинок ( в перспективі набувач має намір знести будинок і побудувати новий, право власності на старий погашається). 2. Чи можливе укладення цього договору відчужувачем і на свою користь, і на користь третьої особи – дружини. Якщо так, то коли знімається заборона відчуження? (накладається вона ж до припинення договору, а договір припиняється зі смертю відчужувача).3. Якщо забезпечується право проживання – обов»язково визначати конкретне приміщення для проживання?4. Чи можна включати в договір умови щодо ремонту, проведення газу і т.п., адже власником будинку буде набувач?"
Ellia

Повідомлення: 228
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 2 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення Ellia » 03 червня 2009, 19:31

0
Ellia

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Зенія. » 03 червня 2009, 21:19

Я думаю, що в даному випадку підійде не довічне утримання, а спадковий договір (ст.1306). Тому що для договору довічного утмання необхідно, щоб майно, яке віджучується знаходилося у спільній сумісній власності, а її, як ви кажете, немає (ст.747).
Зенія.

Повідомлення: 91
Дякував (ла): 66 раз.
Подякували: 16 раз.

Номер повідомлення:#4

Повідомлення VITAminka » 09 червня 2009, 15:48

[QUOTE]успадковане після батьків[/QUOTE][QUOTE]приватизована земельна ділянка[/QUOTE] так все же:приватизоване чи успадковане))а по сути:1. договір один,т.я. і будинок(частка) і ділянка охоплюється поняттям предмет відчуження (можна даже собаку, якщо вона має значну цінність )))2. ст. 746 ч.4.укладення можливе на свою користь АБО на користь третьої,адже ЦК не передбачає можливість множинності на стороні відчужувачів,тільки як вже зазначили якщо це їх сумісна власність.а якщо на користь третої,то набувач матиме обовязки по утриманню не відчужувача,а третьої особи.3.ст. 750:якщо забазпечує житлом МАЄ (обовязково) бути визначена конкретно частина помешкання.4.я вважаю,що таку умови включати не можна, адже ст. 749:обовязки по догляду і уриманню САМЕ ВІДЧУЖУВАЧА (ліки,гроші,прибирання,заміна білизни і т.д.) а ремонт - це вже обовязки по утриманню будинка..
Я живу, как положено, а положено у меня на всё!!!
VITAminka

Повідомлення: 7034
Дякував (ла): 811 раз.
Подякували: 2560 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Ellia » 09 червня 2009, 16:31

Дуже дякую VITAminka! Взагалі-то я теж такої думки. Ми обговорювали з колегами це питання, щодо [qoute]І на користь третьої особи[qoute] - склалася загальна думка, що сторони договору можуть відступити від положень ЦК, оскільки там не міститься прямої заборони на укладення такого договору, та і як не крути, не суперечить загальним засадам цив.законодавства. Будинок успадкований за радянських часів, до спадкоємця перейшло право на користування зем. ділянкою (менше 10 соток, для обслуговування цього будинку), яка потім була передана йому в порядку приватизації в особиту власність.
Ellia

Номер повідомлення:#6

Повідомлення VITAminka » 10 червня 2009, 15:50

я все ж дотримуюсь іншоъ думки щодо третьої особи і вважаю,що варіант з трьохстороннім договором довічного утримання буде суперечити засадам,а саме ст.636 ЦК,бо її суть полягає в тому,що боржник повинен виконати дію НЕ на користь кредитора,а іншої особи.приклад:договір страхування на користь третої особи - не можна : сплатіть частину мені,а частину моїй дружині - [U] тому або іншому[/U]!до тогож - яким чином вона (дружина) буде вимагати від набувача виконання обовязків - хто вона в договорі?третя особа? тоді згідно з ч.4 ст.636 сам відчужувач зможе скористатись своїм правом вимоги лише тоді,коли дружина відмовиться від нього... і суд відмовить в задоволенні вимог обом одразу,і запропонує визначитись:це договір на користь кредитора або третьої особи - і відповідно той з них і буде мати право вимоги!доречі,такої ж думки дотримується автор коментраю до ЦК )))
Я живу, как положено, а положено у меня на всё!!!
VITAminka

Повідомлення: 7034
Дякував (ла): 811 раз.
Подякували: 2560 раз.

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів