Форум

Інформаційний ресурс

ІСПИТИ (з 02.10.09)

Номер повідомлення:#331

Повідомлення viktory-a » 12 жовтня 2009, 13:48

Питали мене та інших на співбесіді практичні питання. [qoute]заява-згода подружжя[qoute], в ракурсі липневого листа МЮ, серпневі зміни в Земельних НПА щодо [qoute]витягу з реєстру земель[qoute].Хто знає, про що йдеться, підкажіть, будь ласка, де це знайти?
viktory-a

Повідомлення: 28
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#332

Повідомлення devjuli » 12 жовтня 2009, 13:51

Підскажіть, будь-ласка, де написано , що нотарь має при посвідченні заповіту роз[qoute]яснювати крім статей 1241 та 1307 (як по інструкції) ще статтю 1254??? Багато хто пише, що як помилку цю статтю підкреслювати у документах не потрібно
devjuli

Номер повідомлення:#333

Повідомлення mosya » 12 жовтня 2009, 14:31

Busechka :), пока тишина. скорее всего завтра скажут.
mosya

Повідомлення: 504
Дякував (ла): 12 раз.
Подякували: 69 раз.

Номер повідомлення:#334

Повідомлення devjuli » 12 жовтня 2009, 15:02

viktory-a, для Вас по згодам МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ Л И С Т 16.07.2009 N 31-32/246 Начальнику Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, начальникам головних управлінь юстиції в областях, мм. Києві та Севастополі Роз'яснення щодо посвідчення згоди на вчинення окремих нотаріальних дій Відповідно до Закону України [qoute]Про нотаріат[qoute] ( 3425-12 ) та з метою вдосконалення порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України наказом Міністерства юстиції України від 15.06.2009 N 1062/5 ( z0518-09 ) внесено зміни до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 N 20/5 ( z0283-04 ). Пунктами 40, 43, 44, 58 Інструкції ( z0283-04 ) передбачено при посвідченні правочинів одержання нотаріально посвідченої згоди батьків на вчинення правочину неповнолітньою особою, надання згоди одного із подружжя на відчуження або придбання майна, надання згоди співвласником на розпорядження майном, що є у спільній сумісній (частковій) власності та інші. З метою однакового застосування нотаріусами цих норм Міністерством юстиції повідомляється наступне. Відповідно до вимог статті 202 Цивільного кодексу України ( 435-15 ) правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Одностороннім правочином є дія однієї особи, яка може бути представлена однією або кількома особами. До правовідносин, які виникли з односторонніх правочинів, застосовуються загальні положення про зобов'язання та договори, якщо це не суперечить актам цивільного законодавства або суті одностороннього правочину. При посвідченні правочинів, пов'язаних із розпорядженням майном, що знаходиться у спільній сумісній (частковій) власності або у спільній власності подружжя слід враховувати, що цивільні права та обов'язки співвласників змінюються або припиняються, а тому правила статті 78 Закону України [qoute]Про нотаріат[qoute] ( 3425-12 ) для посвідчення згоди одного з подружжя на відчуження або придбання майна, надання згоди співвласником на розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, не застосовується. При вчиненні таких нотаріальних дій застосовуються вимоги (в тому числі посвідчувальні написи) щодо посвідчення односторонніх правочинів (наприклад: посвідчення довіреності, заповіту). Приклад посвідчувального напису на згоді одного із подружжя на відчуження майна: Місто (село, селище, район, область (Автономна Республіка Крим), Україна __________________________________________________________ [qoute]___[qoute] ____________________________________________________________ (число, місяць, рік словами) Ця згода посвідчена мною, ________________________________________ (прізвище, ім'я, по батькові) приватним нотаріусом _______________________________________________________________________________________________________________ (найменування нотаріальної контори, назва нотаріального округу) Згода підписана __________________________________________________ (прізвище, ім'я, по батькові чоловіка, дружини) у моїй присутності Особу _______________________________________________ встановлено, (прізвище, ім'я, по батькові чоловіка, дружини) дієздатність його (її) та факт реєстрації шлюбу перевірено. Зареєстровано в реєстрі за N _________ Стягнуто _____________________________ (державного мита, плати) Печатка нотаріус підпис Така ж форма посвідчувального напису може застосовуватися при посвідченні згоди одного з подружжя на придбання майна. Слід зазначити, що при наданні згоди батьками на посвідчення правочинів від імені неповнолітніх осіб, відповідно до вимог ст. 32 Цивільного кодексу України ( 435-15 ), зміна або припинення цивільних прав та обов'язків щодо батьків неповнолітніх не виникає. У зв'язку з цим згода батьків викладається у вигляді заяви, підпис на якій засвідчується відповідно до вимог ст. 78 Закону України [qoute]Про нотаріат[qoute] ( 3425-12 ). Прошу довести це роз'яснення до відома всіх державних та приватних нотаріусів. Заступник Міністра В.В.Лутковська
devjuli

Номер повідомлення:#335

Повідомлення НЕНУАШО » 12 жовтня 2009, 15:12

viktory-a, а про витяг з реєстру земель я мав на увазі ПОСТАНОВУ Кабміну від 6 травня 2009 р. N 439 Київ Про деякі питання посвідчення права власності на земельну ділянку { Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 901 ( 901-2009-п ) від 26.08.2009 }.
НЕНУАШО

Номер повідомлення:#336

Повідомлення nata-m » 12 жовтня 2009, 16:01

devjuli, не бачу помилки в тому, щоб роз'яснити заповідачу його право на зміну або скасування заповіту, чому б і не вказати ст.1254 в заповіті?
nata-m

Номер повідомлення:#337

Повідомлення devjuli » 12 жовтня 2009, 17:53

nata-m, якщо керуватися цим принципом, то можна зазначати взагалі всі статті, які стосуються посвідчення заповіту, щоб юридична необізнаність не зашкодила інтересам заповідача в подальшому
devjuli

Номер повідомлення:#338

Повідомлення nata-m » 12 жовтня 2009, 18:13

Добре, візьмемо за приклад довіреність на керування автомобілем: скільки статей по Інструкції зобов'язаний роз'яснити нотаріус довірителю і які саме? А скільки їх вписують в текст довіреності? я нарахувала принаймні 9 (237-241, 244,245,247-250) і що це потрібно вважати помилкою? Головне,щоб статті стосувалися заповіту, а не договору дарування наприклад, в цьому і буде помилка, треба щоб стаття була в тему.
nata-m

Номер повідомлення:#339

Повідомлення devjuli » 12 жовтня 2009, 18:24

nata-m, я маю зразки заповітів, які колись складало МЮУ, так воно туда стільки статей наліпило, Ви навіть собі не у являєте, а від нас хочуть, щоб ми [qoute]шукали вітра в полі[qoute]. Моя особиста думка, що чим більше ти роз[qoute]ясниш заповідачу - тим краще він реалізує свою волю щодо розподілу належного йому майна... після його смерті . Я не кажу, що це помилка, я не можу зрозуміти їх логіку..... і дії, з огляду на наявні у мене зразки заповітів))))
devjuli

Номер повідомлення:#340

Повідомлення mosya » 12 жовтня 2009, 18:59

Мы тоже пишем в завещаниях ст. 1254. Причем развернуто, чтобы в последствии не было никаких споров насчет того, что завещатель чего-то не так понял. Не считаю это ошибкой.
mosya

Номер повідомлення:#341

Повідомлення viktory-a » 12 жовтня 2009, 23:18

НЕНУАШО,devjuli! Дякую за допомогу!
viktory-a

Повідомлення: 28
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#342

Повідомлення Диковина » 13 жовтня 2009, 01:27

Добрый вечер, а есть кто-то из пользователей - стажистов из Харькова, не слышали когда у нас экзамены?
Диковина

Номер повідомлення:#343

Повідомлення Busechka :) » 13 жовтня 2009, 15:27

Ni hao! Подскажите, пожалуйста, по этим двум вопросам. Хотелось бы уточнить. 782. Право власності за нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу земельної ділянки виникає з моменту:а) нотаріального посвідченняб) державної реєстрації[U]в) отримання акту на земельну ділянку та відповідної державної реєстрації.[/U]310. Угоди про перехід права власності на земельну ділянку вважаються укладеними з:а) моменту отримання державного актуб) дня їх державної реєстрації в органах державного земельного кадастру[U]в) дня їх нотаріального посвідчення.[/U] Все так считают? Или есть другие мнения?
Пока существует пространство,

Пока живые живут,

Да буду и я вместе с ними

Страданий рассеивать тьму.
Busechka :)

Повідомлення: 2001
Дякував (ла): 4335 раз.
Подякували: 4480 раз.

Номер повідомлення:#344

Повідомлення Енисей » 13 жовтня 2009, 16:30

782. Право власності за нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу земельної ділянки виникає з моменту:а) нотаріального посвідчення[B]б) державної реєстрації[/B]в) отримання акту на земельну ділянку та відповідної державної реєстрації.ст 125 ЗКУ 310. Угоди про перехід права власності на земельну ділянку вважаються укладеними з:а) моменту отримання державного актуб) дня їх державної реєстрації в органах державного земельного кадастру[B]в) дня їх нотаріального посвідчення.[/B]тест старый , раньше в ст.132 п 3 ЗКУ было с [qoute]з дня нотаріального посвідчення[qoute] а в редакции от 05.03.2009 [qoute]4. Угоди про перехід права власності на земельну ділянку підлягають нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.[qoute]
Енисей

Номер повідомлення:#345

Повідомлення Енисей » 14 жовтня 2009, 01:14

тест
Енисей

Номер повідомлення:#346

Повідомлення rork » 14 жовтня 2009, 16:14

782. Право власності за нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу земельної ділянки виникає з моменту:а) нотаріального посвідчення[B]б) державної реєстрації[/B] ст. 125 ЗКв) отримання акту на земельну ділянку та відповідної державної реєстрації.ст 125 ЗКУ 310. Угоди про перехід права власності на земельну ділянку вважаються укладеними з:а) моменту отримання державного акту[B]б) дня їх державної реєстрації в органах державного земельного кадастру[/B]в) дня їх нотаріального посвідчення.Я вважаю, що з моменту державної реєстрації. ст. 131 ЗК відсилає до положень ЦК, а ч. 3 ст. 640 ЦК говорить що в разі необхідності і нотаріального посвідчення і державної реєстрації договір є укладеним з моменту державної реєстрації.Хоча люди які вже складали іпити говорять, що в ключі правильна відповідь є найширшою, тобто і нотаріального посвідчення і державної реєстрації
rork

Номер повідомлення:#347

Повідомлення И так бывает » 14 жовтня 2009, 16:39

Я не верю что я наконец зарегистрировалась! Пол года пыталась и все никак! Сразу хочу сказать что не знаю, чтобы я делала, если бы не форум и ваше обсуждения! Всем огромное спасибо и поздравляю тех кто наконец-то отмучился! ЛЮДИ КТО С КИЕВА, У КОГО КАКАЯ ИНФОРМАЦИЯ, КОГДА У НАС БУДЕТ ЭКЗАМЕН???????????
И так бывает

Номер повідомлення:#348

Повідомлення mosya » 14 жовтня 2009, 17:33

rork, и снова о регистрациях ) Угоди про перехід права власності на земельну ділянку не регистрируются в органах державного земельного кадастру. Их регистрация производится в реестре правочинов и именно с момента этой регистрации договор считается заключенным. А в земресурсах регистрируется право собственности и именно с момента этой регистрации, оно (право) переходит от одного лица к другому. Поэтому, как уже было сказано, правильного ответа на тест № 310 нет. По ЗК в старой редакции - правильный ответ в).
mosya

Номер повідомлення:#349

Повідомлення rork » 14 жовтня 2009, 18:17

Договір купівлі-продажу нежилої будівлі вважається укладеним з моменту:а) нотаріального посвідченняб) підписанняв) держреєстраціїг) нотаріального посвідчення та держреєстрації.Цей тест на іпиті попався моїй знайомій. Вона відповіла - в).Правильний був варіант - г).Як відповідати, як вважаєте?
rork

Номер повідомлення:#350

Повідомлення mosya » 14 жовтня 2009, 18:24

rork, праивльный в), но отвечать нужно г)
mosya

Номер повідомлення:#351

Повідомлення Енисей » 14 жовтня 2009, 19:18

Договір купівлі-продажу нежилої будівлі вважається укладеним з моменту:а) нотаріального посвідченняб) підписанняв) держреєстрації[B]г) нотаріального посвідчення та держреєстрації.[/B]мнение комиссии ответ г согласно ст.657 ГК, хотя я сам не согласен..........люминий, значит люминий (ст 640 п3 ГК)
Енисей

Номер повідомлення:#352

Повідомлення rork » 14 жовтня 2009, 19:51

Нещодавно був семінар для нотаріусів в м. Києві. Були поставлені питання: з якого моменту договір вважається укладеним та з якого моменту переходить право власності що таке державна реєстрація.Пані Баранова однозначного говорить що державна реєстрація це реєстрація компетентини органами (БТІ, держкомзем) і договір вважається укладеним, і перехід права властості з моменту саме такої реєстрації.Пані Ященко говорить, що і договір ввжається укладеним, і перехід права властості з моменту реєстрації в реєстрі правочинів. Пані Баранова наводить приклад, що 01.06.2009 року був посідченй договір купівлі-продажу житлового будинку. В БТІ набувач договір не зареєстрував. Будинок згорів, і за ним згоріло ще пів села. Суд стягує збитки зі старого власника. Пояснює це тим, що 1. договір не може вважатися укладеним, 2. Право власності до набувача за договором не перейшло.
rork

Номер повідомлення:#353

Повідомлення ТаШ » 14 жовтня 2009, 21:02

106. Посвідчення факту, що фізична особа є живою провадиться нотаріусом:А) при особистій явці фізичної особи до нотаріусаБ) при наданні нотаріусу паспорту фізичної особиВ) при особистій явці фізичної особи до нотаріуса з документом, що посвідчує його особу.Ответ В)?Ответ много обсуждался на форуме.А кому-то он встречался на экзамене?.
ТаШ

Номер повідомлення:#354

Повідомлення mosya » 14 жовтня 2009, 21:25

rork, лично у меня другое мнение. Достаточно посмотреть ст. 334 и 640 ГК, а также регистрационную надпись БТИ. Я ни разу не видел, чтобы БТИ регистрировало договор, всегда только квартириру, дом и т.д. (или доли от...). Поэтому, что качается недвижимости (за исключением земли), то думаю, что момент заключения договора и перехода права собственности один - регистрация в реестре правочинов.
mosya

Номер повідомлення:#355

Повідомлення rork » 14 жовтня 2009, 21:58

Тобто Ви вважаєте, що і договір вважатиметься укладеним і перехід права власності з моменту реєстрації в реєстрі правочинів, а якщо земельна ділянка, то укладеним з моменту реєстрації в реєстрі правочинів, а перехід права власності з моменту реєстрації в держкомземі?natamax, а як тоді бути з договором дарування. Його реєстрація в реєстрі правочинів не передбачена.Я так розумію, що договір дарування вважатиметься укладеним з моменту прийняття дарунку, а право власності перейде з моменту нотаріального посвідчення. Але з точки зору практики можна змоделювати таку ситуацію:В мене є квартира. Я дарую цю квартиру сину. Син її в БТІ не реєструє, нотаріус в реєстрі правочинів також не реєструє. Я через неділю приходжу до нотаріуса, беру дублікат первинного правовстановчого документу і знову дарую цю квартиру.... і так до безкінечності.А взагалі було б добре, якби це було конкретно врегулювано законом, або хоча б листом Мінюсту.
rork

Номер повідомлення:#356

Повідомлення mosya » 14 жовтня 2009, 22:19

rork, с дарением недвижимости действительно есть определнные нестыковки. С моментом заключения довгора все нормально - с момента нотариального удостоверения. С переходом права собственности не все так радужно - либо с момента нотариального удостоверения либо принятия подарка (ст. 722). И по земле тоже, но в этом случае думаю все же надо использовать нормы ЗК. Похожая ситуация и с пожертвой, только там четко не определен момент заключения договора. Дискуссии на тему продолжаются )Что касается Вашего примера, то такая ситуация теоретически возможна, только дубликат берете не у того нотариуса, который удостоверял договор дарения (он вам его не даст), а у того, кто выдавал/удостоверял правоустанавливающий (или в органе приватизации, например). До бессконечности правда не получится, рано или поздно (скорее рано) все закончится плохо. Вот только к обсуждаемому вопросу (момент заключения договора и переход права собственности) Ваш пример отношения не имеет. ))Насчет разъяснений - было бы неплохо. Хотя бывают такие разъяснения, которые еще больше все запутывают )) Например, с моментом заключения договору купли-продажи недвижимого имущества. Я слабо понимаю, как МОМЕНТ может быть связан сразу с 2-мя фактами - нотариальное удостоверение и госрегистрация.PS: Толковый словарь В.И.ДаляМОМЕНТ м. миг, мгновенье, минт |пора, срок, короткое срочное время. Момент силы, в механике: произведенье силы на отвес. - инерции, косность, сила сопротивленья тела движенью. Моментальный, минутный, миговой, мгновенный.
mosya

Номер повідомлення:#357

Повідомлення rork » 14 жовтня 2009, 22:53

natamax, приклад свій я привів не для обговорення, а скоріше для розрядки))).Стосовно договору дарування.[QUOTE]С моментом заключения договора все нормально - с момента нотариального удостоверения[/QUOTE] - так, повністю підтримую.Перехід права власності. Ви самі вказуєте на ст. 722. це є спеціальна норма, вона і регулює питання стосовно переходу права власності - тому, право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.[QUOTE]Похожая ситуация и с пожертвой, только там четко не определен момент заключения договора.[/QUOTE]. - маю намір заперечити: якраз стосовно пожертви момент укладення договору чітко визачений: ч. 2 ст. 729 ЦК говорить - Договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви. (Я розумію, що звісно, логічно, говорити, що з моменту нотаріального посвідчення та прийняття пожертви, (тому що ми говоримо про нерухомість) але нас питають, що пише закон (хоча з такими питаннями я вже не впевнений що саме нас питають))))..). [QUOTE]И по земле тоже, но в этом случае думаю все же надо использовать нормы ЗК. Дискуссии на тему продолжаются )[/QUOTE]Вибачте, не зрозумів. Якими саме нормами ЗК Ви керуєтесь? Моя думка по землі: договір укладений - з моменту реєстрації в реєстрі правочинів, право власності з моменту реєстрації в держкомземі.
rork

Номер повідомлення:#358

Повідомлення mosya » 14 жовтня 2009, 23:17

rork,[QUOTE]Вибачте, не зрозумів. Якими саме нормами ЗК Ви керуєтесь? Моя думка по землі: договір укладений - з моменту реєстрації в реєстрі правочинів, право власності з моменту реєстрації в держкомземі.[/QUOTE]Все верно, только снова имеем ст. 334 ГК, согласно которой право собственности переходит с момента госрегистрации договора. А еще есть ст.4 ГК, согласно которой1) Основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України.2) Якщо суб'єкт права законодавчої ініціативи подав до Верховної Ради України проект закону, який регулює цивільні відносини інакше, ніж цей Кодекс, він зобов'язаний одночасно подати проект закону про внесення змін до Цивільного кодексу України. Поданий законопроект розглядається Верховною Радою України одночасно з відповідним проектом закону про внесення змін до Цивільного кодексу України.Так что, разговоры относительно [qoute]специальности[qoute] норм ЗК достаточно условны, т.к. нормы ГК применяются к договорам отчуждения зем.участков, в т.ч. и ст. 334.[QUOTE]Перехід права власності. Ви самі вказуєте на ст. 722. це є спеціальна норма, вона і регулює питання стосовно переходу права власності - тому, право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.[/QUOTE]угу, только вот в разъяснениях Минюста, если не ошибаюсь, право собственности переходит с момента нотариального удостоверения договора и принятия дарунка.
mosya

Номер повідомлення:#359

Повідомлення mosya » 14 жовтня 2009, 23:21

Точно не ошибся в отношении Минюста:[URL=[qoute]http://www.minjust.gov.ua/0/8160[qoute]]http://www.minjust.gov.ua/0/8160[/URL][qoute]Право власності на нерухоме майно за договорами дарування та пожертви виникає у набувача з моменту нотаріального посвідчення цих договорів та отримання дарунка чи пожертви.[qoute] Вот Вам и специальные нормы.
mosya

Номер повідомлення:#360

Повідомлення Енисей » 15 жовтня 2009, 01:30

тесты дословно с ГК по моменту перехода права собственности, поетому отвечать надо соответственно....поповоду момента [qoute]укладення[qoute] пожертвы [B]недвижимого[/B] , на КК в ключе правильный ответ был [qoute]с момента принятия[qoute] 100% дословно ст 729 п2 ГК
Енисей

Поперед.Далі

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Yandex [Bot]