Форум

Інформаційний ресурс

Іспити 24.12.2009

Номер повідомлення:#121

Повідомлення Dimitriy » 15 січня 2010, 02:01

D )1986!!! Сегодня звонил в МЮ, сказали: [qoute]Чекайте листа![qoute]
Dimitriy

Номер повідомлення:#122

Повідомлення D1986 » 15 січня 2010, 02:10

Будем ждать. Главное, известно, что ответ положительный, да и дата проведения экзамена. Нужно продолжать готовиться, не расслаблаться...
D1986

Номер повідомлення:#123

Повідомлення lora25 » 15 січня 2010, 03:11

Graal, растолкуйте, мне, дуре неразумной на пост 105, я умом уже понимаю, что от обязательной доли в пользу кого-то отказаться нельзя, (сама на экзамене на подобной задачке огромную шишку набила - где-то раньше мы тут все мою задачку решали, кстати, очень похожая задачка, только условие какое-то неясное, какого, например возраста жена, дієздатна, пенсійного віку???? ) Ну так вот, по поводу отказа от обязательной доли. Напомните, где об этом написано??? Ну весь уже кодекс перегрызла - а вот чейто недогрызла.
lora25

Номер повідомлення:#124

Повідомлення Graal » 15 січня 2010, 04:36

lora25, как раз только нашла Вашу задачу: [qoute]Іванов В.М. помер 01.06.2006р. За життя він заповів своє майно доньці Світлані та сину Івану в рівних долях. В лютому 2006 року Іван помер. До нотаріуса звернулись Донька Світлана, дружина Іванова В.М. - Іванова В.Ф. (1941 р.н.) та дружина померлого Івана і двоє її дітей.(5 та 7 років). Іванова В.Ф. від своєї частки відмовилась на користь дітей Івана. Питання: Визначити коло спадкоємців, розподілити розмір їх часток у спадщині.[qoute] И ответ конечно же я знаю (((. А задачки-то очччень похожи!!!По поводу того, что обязательная доля не переходит в пользу кого-то нашла в книге [qoute]Спадкове право[qoute] за ред. Ю.О.Заіка, Є.О.Рябоконь: [qoute] Оскільки право на обов[qoute]язкову частку в спадщині мають лише суворо визначені законом особи (ст.1241 ЦК України), право на прийняття обов[qoute]язкової частки після смерті цих осіб припиняється і не переходить до їхніх власних спадкоємців за правилами спадкової трансмісії[qoute]. Только не акцентируйте на спадковій трансмісії, помню что ещё читала где-то, что наследовать обязательную долю после умершего наследники не могут, но найти так быстро не могу. Задачку однозначно я решила не правильно, потому что одну вторую часть наследства приняла как [qoute]неохоплена заповітом[qoute], а надо было как наследник [qoute]випав[qoute], и тогда решение будет - [qoute]переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними в рівних частках[qoute]. Ответ - всё получит Б. и я думаю, что всё по завещанию. Что-то я очень сильно сомневаюсь. Есть у кого-то похожие ещё задачки? Давайте вместе решать, может кто-то знает как правильно решать. Эх lora25, sem здал и не вспоминает про нас! А ведь он задачки легко решал на сайте.
Graal

Номер повідомлення:#125

Повідомлення Lilit » 15 січня 2010, 10:39

Маю прохання до всіх, скиньте,будь-ласка тести на lilipost@mail.ru, дуже вдячна. Стажуюсь з листопада, буду рада приєднатись до обговорення.
Lilit

Номер повідомлення:#126

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 11:02

[B]Lilit[/B], скинула Вам!!! приєднуйтеся!!!
Snow

Номер повідомлення:#127

Повідомлення lora25 » 15 січня 2010, 12:22

Graal, спасибо за пояснение, и Вам в ту ночку не спалось !!!Перечитала Кодекс [I]Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка). Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення. ......3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку. (Кодекс цивільний, ВР України, від 16.01.2003, № 435-IV [qoute]Цивільний кодекс України[qoute][I]Все понятно, коло осіб законом визначено. А щодо відмови ?????? Нічого ж не написали. Дякую, що знайшли хоч якесь роз`яснення.[/I][/I]
lora25

Номер повідомлення:#128

Повідомлення lora25 » 15 січня 2010, 12:34

Да, по поводу [qoute]неохоплена заповітом[qoute]- даже многие действующие нотариусы путают. Я сама госнотариусу по одному наследственному делу моего клиента долго объясняла, что если в завещании написано [qoute]Все моє майно[qoute], то это уже означает, что уся спадкова маса охоплена заповітом -це воля заповідача і з цього треба видштовхуватись. А трактують в більшості - як -що хтось не прийняв - то спадщина [qoute]неохоплена заповітом[qoute] А Це не вірно, бо спадщина заповітом охоплена, а хто не прийняв, той [qoute]випав[qoute] .Все просто -а перечитала-дурня якась. Да і в задачках наших не пишуть зміст заповіту, тому і путаємось, як трактувати і як вирішувати.
lora25

Номер повідомлення:#129

Повідомлення notar97 » 15 січня 2010, 12:49

lora25Я с Вами согласен, но только в той части, что если не принял или отказался, то тогда считается что наследник по завещанию отпал, и его часть распределяется между остальными наследниками по завещанию.А если умер до открытия наследства - тогда эта часть наследуется по закону.
notar97

Повідомлення: 61
Дякував (ла): 2 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#130

Повідомлення Ксана » 15 січня 2010, 13:44

Всем привет!Давайте смотреть на вещи по-другому. Я понимаю, что у нас в законодательстве [qoute]разрешено всё, что не запрещено[qoute], НО - обязательная доля - это субъективное право указаной в статье личности. Не может же кто-то дать попользоваться своей группой инвалидности, или льготами, которыми пользуются инвалиды? Отказаться от оформления инвалидности или от преимущественного права покупки доли в чью-то пользу нельзя.Отказаться от права на получение обязательной доли в наследстве в чью-то пользу нельзя категорически!!! Это же не наследование по закону, и не наследование по завещанию, тогда и не может быть отказа. Это совершенно отдельный вид наследования, личностный. Он даже расчитывается по другому(ч.2 ст.1241 ЦКУ), это не просто 1/2 того, то было бы по закону.В долю зачисляется и стоимость предметов домашней обстановки, завещательного отказа.Даже ст 1276 ч.1 -....крім права на обов'язкову частку у спадщині...(спадкова трансмісія). Але в законодавстві цього не закріплено.Вибачте за пояснення на двох мовах.
Ксана

Повідомлення: 542
Дякував (ла): 45 раз.
Подякували: 18 раз.

Номер повідомлення:#131

Повідомлення Graal » 15 січня 2010, 13:44

І знову про обов[qoute]язкову долю. ст. 1276 ЦК: Якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов[qoute]язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).Це у Малий енциклопедії нотаріуса № 2 (44) квітень, 2009 р. (стр.25) - [qoute]... Із загального правила про спадкову трансмісію закон робить один виняток, що стосується спадкування обов[qoute]язкової частки у спадщині. Суть його полягає в тому, що право спадкоємця прийняти частину спадщини як обов[qoute]язкової частки не переходить до інших спадкоємців (ч.1 ст.1276 ЦК). У літературі справедливо зазначається, що право на обов[qoute]язкову чатку - це особисте майнове право. Тому таке право не може передаватися іншій особі за будь-яких підстав, у тому числі за спадковою трансмісією. [B]Зі смертю обов[qoute]язкового спадкоємця право на обов[qoute]язкову частку припиняється.[/B]
Graal

Номер повідомлення:#132

Повідомлення manuila » 15 січня 2010, 14:24

Snow!!!! огромное спасибо за помощь!Відповідно до Методичних рекомендацій щодо вчинення нотаріальних дій, пов’язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя:Спадкування за законом виникає, якщо:спадкодавець не залишив заповітузаповіт в цілому або його окреме розпорядження визнано недійснимвсі спадкоємці за заповітом не прийняли або відмовилися від прийняття спадщиниособа на користь якої складено заповіт померла до відкриття спадщинизаповітом охоплена лише частина спадщини.Отже частка померлого спадкоємця за заповітом, який помер до відкриття спадщини, - розподіляється між спадкоємцями за законом.
manuila

Номер повідомлення:#133

Повідомлення Graal » 15 січня 2010, 15:07

manuila, а як Ви вирішили задачу? Яка була б Ваша відповідь на задачу посту 125?
Graal

Номер повідомлення:#134

Повідомлення manuila » 15 січня 2010, 15:33

Вважаю що 1/2 частина спадкового майна буде спадкуватись за заповітом за живою донькою, а решта майна - за законом: половина майна - дочці, а половина майна - в рівних частинах дітям померлого сина.
manuila

Номер повідомлення:#135

Повідомлення kalipso » 15 січня 2010, 15:53

[B]Snow[/B] ! На жаль, ще нічого не отримала (( чекаю........
kalipso

Номер повідомлення:#136

Повідомлення Graal » 15 січня 2010, 15:59

manuila, я думаю правильну відповідь Вам може підсказати lora25. Ця каверзна задача, нажаль, попалась їй на іспиті.
Graal

Номер повідомлення:#137

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 16:50

[B]kalipso, [/B]проверяйте почту!)
Snow

Номер повідомлення:#138

Повідомлення kalipso » 15 січня 2010, 17:29

[B]Анна, Наталя [/B]!!! Надзвичайно Вам вдячна!!!
kalipso

Номер повідомлення:#139

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 17:32

моя думка з приводу задачі з [U]посту № 125[/U] така:::дочка заповідача Світлана отримує за заповітом [B]1/2 частину [/B]спадкового майна.Акцентую увагу на тому, що: мати має право на обовязкову частку у спадщині після смерті свого чоловіка, вона від неї відмовляється, але вона має право на спадщину як спадкоємець 1 черги за законом після смерті сина, і цю свою частку вона віддає 2 дітям померлого сина!!!!в нас залишається 1/2 частина майна, яку мав би прийняти за заповітом син померлого Іван. Оскільки він помер після відкриття спадщини. то його частка переходить до його спадкоєців за [U]спадковою трансмісією[/U]. Спадкоємцями померлого сина Івана є: його дружина, двоє дітей та мати. Якщо мати померлого сина івана відмовляється від своєї частки у спадщині (як спадкоємиця 1 черги вона це робить на користь інших спадкоємців незалежно від черги), відси випливає що: дружина померлого сина отримує [B]1/8,[/B] діти померлого сина отримують по [B]3/16[/B]!!!![[B]B] 1/8 + 3/16 + 3/16 = 8/16=1/2[/B][/B]1/2 + 1/2 = 1[I][I]Які думки є???[/I][/I]
Snow

Номер повідомлення:#140

Повідомлення Dimitriy » 15 січня 2010, 17:49

Всем привет!!! Ребята, посмотрите пост № 107, задачка похожая на Ваши, но нет заповыта, зато есть и спадкова трансмисия и право представництва, задачка из практики.
Dimitriy

Номер повідомлення:#141

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 17:59

Сегодня задачу с поста № 95 разбирали всем коллективом на работе, могу сказать что мнения действующих нотариусов разделились..может дорешаем её все вместе до конца!!!??? а что вы думаете по поводу задачи из поста № 125???
Snow

Номер повідомлення:#142

Повідомлення abcifg » 15 січня 2010, 18:02

Всім привіт.Я також зараз стажуюся і хочу приєднатися до спілкування на форумі.Кому не важко, скиньте мені будь-ласка тести на e-mail abcifg@ukr.net . Дуже дякую.
abcifg

Номер повідомлення:#143

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 18:21

[B]пост № 95[/B][QUOTE]от є така задача (пишу не дослівно, а по пам'яті). Батько (гр. А.) заповідає в рівних частина все своє майно двом синам - гр. Б. та гр. В. Батько помирає 10.10.2009 року. Гр. В. помирає 10.09.2009 року. Після смерті гр. А. до нотаріальної контори звернулися: 1. гр. Б. 2. Дружина заповідача (має право на обов'язкову частку). 3. Дружина та двоє неповнолітніх дітей гр. В. Дружина заповідача відмовилася на користь неповнолітніх дітей гр. В.Потрібно розподілити спадщину.Як би Ви вирішили дану задачу?[/QUOTE]однозначної відповіді в мене немає, тому що не можу ніде знайти, де було б написано чітко, що в разі смерті одного з спадкоємців за заповітом до відкриття спадщини його частка спадкується за законом!!! де таке написано??? багато нотаріусів вважає що правильно в такому випадку, щоб спадкував за заповітом інший спадкоємець, який є живим на день відкриття спадщини, тобто все спадкове майно!!!!я не розумію, яким чином діти померлого спадкоємця за заповітом можуть бути закликані до спадкування за правом представлення. якщо ст. 1266 ЦК чітко визначає, що внуки спадкують ту частку спадщини. яка належала б їхньому батьку ЗА ЗАКОНОМ якби він був живим на час відкриття спадщини....в нашому випадку якби цей син був живий, то він би спадкува за заповітом!!! тому дума не правильно застосовувати тут спадкування за правом представлення!!!
Snow

Номер повідомлення:#144

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 18:57

abcifg,проверьте почту!)Dimitriy, вот моё решение задачи с поста № 107:::дружина гр. А отримує 1/8 частину як спадкоємиця 1 чергидіти гр. А отримують по 1/8 як спадк 1 черги після свого батька і по 1/ 8 після бабусі за правом представленнясин Б отримує 1/4 за законом після мами як спадк 1 черги і 1/8 за спадковою трансмісією (ту частинку, яку б мати прийняла після сина)1/8+1/8+1/8+1/8+1/8+1/8+1/4+1/8=6/8+1/4=8/8=1. Хто як вважає???
Snow

Номер повідомлення:#145

Повідомлення Graal » 15 січня 2010, 19:11

На пост 107: дружина отримає 1/8 частину спадщини, одна дитина - 9/32 частини, друга дитина - 9/32 частини, та гр. Б отримає 5/16 частин. Після смерті померлого А спадкоємцями є дружина + одна дитина + друга дитина + мати, тобто від належної померлому 1/2 частини спадкового майна кожний отримає по 1/8 частині. У матері є 1/2 частина + 1/8 вона отримала б від спадщини сина А, тобто спадщина після матері є 5/8 частин. Спадкоємцями після матері є син Б та діти померлого А (на його долю). 5/8 : 2 = 5/16 - отримає син Б, 5/16 : 2 = 5/32 - отримає кожний із дітей померлого А. Діти отримують після батька 1/8 + після баби 5/32 = 9/32. Перевіряємо: 1/8 + 9/32 + 9/32+ 5/16 = 32/32 = 1
Graal

Номер повідомлення:#146

Повідомлення abcifg » 15 січня 2010, 19:20

Snow, большое спасибо !!!!!! :-)
abcifg

Номер повідомлення:#147

Повідомлення Graal » 15 січня 2010, 19:30

Snow у Вас получается 7/8+1/4= 9/8.
Graal

Номер повідомлення:#148

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 19:34

одно лишнее там напечатала...6/8+1/4 = 8/8=1
Snow

Номер повідомлення:#149

Повідомлення Snow » 15 січня 2010, 20:05

[B]Graal,[/B] ми мислимо однаково, і в принципі розбіжностей немає у нас... просто я рахувала окремо щодо матері і гр. а, а потім додала. а ви рахували відносно матері...думаю так як зробили Ви правильніше, оскільки вона померла останньою!!!! :)що думаєте з приводу задачі з посту № 95 та № 125?
Snow

Номер повідомлення:#150

Повідомлення Graal » 15 січня 2010, 20:19

Snow я б хотіла щоб відповідь цих задач надала lora25. Давайте почекаємо її. Пропоную вирішити задачу на пост 95 при умові, що гр. В. помирає 10.11.2009 року, а не 10.09.2009 року.
Graal

Поперед.Далі

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів