Номер повідомлення:#2
Ані Ло
» 29 березня 2010, 16:36
цікаве питання і таке , що зараз можуть виникнути [qoute]дебати[qoute] :-)Моя думка - вираховуйте розмір обов[qoute]язкової частки - якщо вона єдина спадкоємиця за законом першої черги, значить, розмір належної їй обов[qoute]язкової частки - 1/2 . Вираховуйте вартість майна, яке б вона отримала у спадщину в якості обов[qoute]язкової частки, тобто - вартість земельної ділянки, яку повинен успадкувати онук складає 20 000 гривень, розмір обов[qoute]язкової частки - 1/2 або в грошовому виразі 10 000 гривень. Вартість успадкованої за з аповітом земельної ділянки цією ж дочкою тих самих 20 000 гривень. Отже, без нічого її батько не залишив, так як дочка успадкувала майно, яке по своїй вартості дорівнює або перевищує вартість обов[qoute]язкової частки (крім цього, можливо, є ще якесь спадкове майно не охоплене заповітом). Отже в заяві від дочки так і записуємо: помер, залишив, майно, хочу спадкувати, буду спадкувати, роз[qoute]яснено зміст ст. 1241. І якщо іншого майна, на яке не було посвідчено заповіт немає, то пишемо - На одержання свідоцтва про право на спадщину за законом (на обов[qoute]язкову частку) я не претендую, так як моя частка у спадщині буде забезпечена за рахунок іншого спадкового майна. А якщо є інше спадкове майно, яке буде спадкувати ця ж дочка, то пишемо щось типу - На отримання обов[qoute]язкової частки не претендую, так як моя частка у спадщині буде забезпечена за рахунок іншого спадкового майна.Здається мені, що зараз можуть полетіти тапки і не тільки :-)