Форум

Інформаційний ресурс

Іспит з 01.09.2010

Номер повідомлення:#61

Повідомлення liga2010 » 06 вересня 2010, 16:47

Всім привіт, каверзне питаннячко266. Правила ведення нотаріального діловодства затвердженіА) Кабінетом Міністрів України за. погодженням з головним архівним управлінням при Кабінеті міністрів УкраїниБ) Міністерством юстиції України В) Міністерством юстиції України за погодженням з головним архівним управлінням при Кабінеті міністрів України. ГРЕБУ ЗАКОНОДАВСТВОДіючий наказ Мінюсту “Про затвердження Правил ведення нотаріального діловодства” затверджено наказом Мінюсту від 31.12.2008 № 2368/5 підписаний застпником Л.Єфіменко та погоджено Головою Державного комітету архівів України О.А.Удод.Ті правила ведення нот. діловодства від 03.02.1994, що втратили чинність. таки дійсно були затверджені Міністром В.В.Онопенко та погоджені з заст.. начальника Головного архівного управління при Кабміні, як у відповіді в.І взагалі в запитанні звучить слово *затверджені*, а затверджені Правила лише Мінюстом, про те ким вони погоджені питання не стоїть.То як відповідаєте. по старому законодавству даєте повну відповідь в), чи конкретно по запитанню відповідь б)????????????
liga2010

Повідомлення: 104
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#62

Повідомлення AVATARIUS » 06 вересня 2010, 16:56

Это информация к размышлению по задачке п. 38. [QUOTE]7. Відповідно до вимог частини другої статті 1297 ЦК, якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім'я кожного з них із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців. Нотаріус не має права затримувати видачу свідоцтва про право на спадщину після спливу встановленого законом строку спадкоємцям, які надали всі необхідні документи, у зв'язку з тим, що інші спадкоємці не мають можливості підтвердити своє право на спадщину. (Рішення|Методичні рекомендації, Мінюст, від 29.01.2009, [qoute]Методичні рекомендації щодо вчинення нотаріальних дій, пов'язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя[qoute])[/QUOTE]Тому я вважаю, що свідоцтво повинно бути видано і вимоги спадкоємця обгрунтовані. А в частині відкритої 1/2 частки сестри теж питання - я якщо вона так і не підтвердить факт родинних відносин????

Номер повідомлення:#63

Повідомлення AVATARIUS » 06 вересня 2010, 17:20

а на 266 если в) в свете изменения законодательства подредактируют, отвечу в) а если оставят без изменений - то б)

Номер повідомлення:#64

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 17:40

[B]liga2010[/B]№ 226 - в), просто старый тест[QUOTE]У К А З ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Про Положення про Державний комітет архівів України 1. Затвердити Положення про Державний комітет архівів України (додається). 2. Установити, що [B]Державний комітет архівів України є правонаступником Головного архівного управління України[/B]. [/QUOTE]
Yulchik

Повідомлення: 284
Дякував (ла): 3 раз.

Номер повідомлення:#65

Повідомлення liga2010 » 06 вересня 2010, 17:45

Я розмію, що він старий, але ж можно стояти на тому, що запитання стоїть [qoute]ким затверджено[qoute], а не [qoute]ким затверджено та погоджено[qoute] ми ж юристи, маємо придиратись до кожного слова. Чи Ви всеж вважаєте, що відповідь має бути більш повною, хоч і по не діючому положенню.
liga2010

Номер повідомлення:#66

Повідомлення liga2010 » 06 вересня 2010, 17:51

Ще мене мучить таке питання, 267. До яких органів державні нотаріальні контори та приватні нотаріуси подають статистичну та бухгалтерську звітність?А) до Головного управління юстиції, фінансових органівБ) до Міністерства юстиції України, фінансови органівВ) до Облдержадміністрації та до органів статистики.Статтею 14 Про нотаріат регламентовано, щоДержавні нотаріальні контори і приватні нотаріуси ведуть встановлену статистичну та бухгалтерську звітність і подають Головному управлінню юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головним управлінням юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Державні нотаріальні контори подають встановлену статистичну і бухгалтерську звітність, приватні нотаріуси - статистичну звітність. Про звіти до фіансових органів нічого не сказано, але ж без них не обійтись в любому випадку.Відповідь а), тільки відскажіть, хто працює помічником нотаріуса і на практиці з цим стикається, чим регламентується така звітність, хочу почитати. Дякую.
liga2010

Номер повідомлення:#67

Повідомлення Сонце » 06 вересня 2010, 17:53

Вот я читаю эту задачу про Хмару. Вроде бы всё логично написано. Но понять не могу одного, а если наряду с этой сестрой, еще и я напишу заяву, что мол я тоже дочь, помер папаша, но буду устанавливать факт родинних видносин ну и т.д., и моя подруга прийдет и до 6 месяцев такое напишет, т.е. мы примем наследство поскольку заявы до 6 мес., то тогда Хмара получит свидетельство на 1/4 долю (ну типа 3 дочки и сыночек). А дальше? Вот например суд не установил такого факта что она дочь (как ровно и еще 2 фифы не установят что они дочки) что потом? Кому выдавать свидетельство?.... Я изначально логики не понимаю, человек присылает заявление о том что умер отец и никак это не подтверждает, а если она просто вообще никто?
Сонце

Номер повідомлення:#68

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 17:55

[B]liga2010[/B], судя по отзывам людей, сдавших или сдававших экзамен, правильным ответом комиссия зачастую считает наиболее полный ответ. Как, например, про момент с которого договор к. - п. недвижимости считается заключенным. Мы, как грамотные юристы, знаем точно, что с момента гос. регистрации, а правильный по мнению комиссии - с момента нот. удостоверения и гос. регистрации. Вот и думайте после этого, кто вы - грамотный юрист, или человек, который очень хочет сдать экзамен???
Yulchik

Номер повідомлення:#69

Повідомлення Сонце » 06 вересня 2010, 17:59

liga2010, нотаріуси подають до управління статистичну звітність, це понятно. ЗУ [qoute]Про податок з ф.о.[qoute] де нотаріус є податковим агентом...в ЗУ [qoute]про нотаріат[qoute] є про інформацію, що необхідна для встановлення правильності сплати податку.... ну і звичайно, нотаріус як ф.о. персонально свою бух. звітність подає до податкової, в т.ч. і декларацію про доходи.... На мою думку більш нічим це не регламентовано...
Сонце

Номер повідомлення:#70

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 18:00

[B]liga2010[/B], на пост №66.Ну например, частные нотариусы, как [qoute]самозайняті особи[qoute] стоят на учете в налоговой, платят налоги со своего дохода, а значит и подают туда бух. отчетность.
Yulchik

Номер повідомлення:#71

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 18:05

[B]Сонце[/B], на пост 67. Вот так у меня знакомые уже года три судятся устанавливая факт родства неизвестно откуда вдруг появившейся дочки.
Yulchik

Номер повідомлення:#72

Повідомлення kalina » 06 вересня 2010, 18:07

Всем форумчанам привет! Готовлюсь к экзамену. Читаю семейный кодекс. В июле принято много изменений, кроме всего прочего и закон про фин. мониторинг. Товарищи, как вы думаете изменения будут учитываться на экзамене, или лучше не забивать себе голову новыми измененями, от [qoute]старых[qoute] голова кипит )? Кто как?P.S. Я заметила, что, как правило, в тестах на єкзамене последние изменения не учитіваются.
kalina

Повідомлення: 237
Дякував (ла): 16 раз.
Подякували: 6 раз.

Номер повідомлення:#73

Повідомлення Сонце » 06 вересня 2010, 18:10

Ну я просто веду к тому, что в данном случае гр. Хмаре надо выдать полностью свидетельство. Судя по условию задачи. Либо если сестра претендует на половину и таки она является сестрой - то она должна позботиться о том, чтобы написать мотивироованную заяву + из суда повидомлення. И тогда либо половину Хмаре, либо приостановить до разрешения дела в суде. А так как логично изложен ответ - то таких дочерей без документов с заявлениями до 6 месяцев может быть и 5 человек.... Просто при условии что они ничего не подтверждают..... ситуация зависает.
Сонце

Номер повідомлення:#74

Повідомлення Сонце » 06 вересня 2010, 18:26

kalina, а вы поспрашивайте тех кто сдавал в этом году)))
Сонце

Номер повідомлення:#75

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 18:33

[B]Сонце[/B], мне ваша позиция вполне понятна. Но дело это в любом случае закончится судом. А для нотариуса, наверное все же проще оставить часть наследства открытой (пусть так сказать решает суд - кому ее отдать), чем отдать ее гр. Хмаре, имея на руках заявление пусть хоть [qoute]псевдо дочери[qoute]. Ну и потом на практике вряд ли случится, что такая настырная [qoute]псевдо[qoute] дочка, которая так хочет отхватить кусок наследства, успеет подать заявление нотариусу, но не успеет обратиться в суд.
Yulchik

Номер повідомлення:#76

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 18:34

[B]kalina[/B], а у вас когда экзамен?
Yulchik

Номер повідомлення:#77

Повідомлення AVATARIUS » 06 вересня 2010, 19:38

Вот,вот, и я о том же. Еще раз просмотрите мой пост 62. И вопрос к нему. Вот ситуация - сестра самозванка и нотариусу факт семейных отношений не доказала и в суде не смогла доказать. И пристыженная уходит куда-то в подполье. К нотариусу не приходит, хотя заяву про принятие подавала. И что тогда делать с 1/2 спадщины, типа [qoute]открытой[qoute] Я бы даже сказала [qoute]зарезервированной[qoute] за ней? И что бедному Хмаре делать со своей 1/2, когда он претендовал на целую часть?

Номер повідомлення:#78

Повідомлення kalina » 06 вересня 2010, 19:41

в управлении сказали єкзамен планируют на октябрь, но єто не точная информация
kalina

Повідомлення: 237
Дякував (ла): 16 раз.
Подякували: 6 раз.

Номер повідомлення:#79

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 19:53

[B]AVATARIUS[/B], нет, ну если в суде не смогла доказать факт, т.е. есть уже вынесенное судом решение об этом, то думаю, нотариус должен отдать еще 1/2 часть Хмаре, ну или забрать у него старое свідоцтво, и выдать новое на всю квартиру.
Yulchik

Номер повідомлення:#80

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 19:57

[B]kalina[/B], т.к. экзамен у вас будет в ближайшее время (по крайней мере в этом году) думаю вопросов по новым изменениям не будет. Вот со следующего года они вроде бы хотят вводить вообще другую систему сдачи экзамена ( в электронном виде, с другим порядком), так там, конечно, и тестов новеньких добавят наверняка.А вы, случайно, не из Донецкой области, а то у нас тоже вроде бы экзамен на начало октября ставят?
Yulchik

Номер повідомлення:#81

Повідомлення юльсон » 06 вересня 2010, 20:17

Всем привет! Сегодня кажись должен был сдавать экзамен Днепропетровск, напишите пож-та отзывы!
юльсон

Номер повідомлення:#82

Повідомлення Yulchik » 06 вересня 2010, 20:37

Привет, юльсон. Днепропетровск 9-го сдает.
Yulchik

Номер повідомлення:#83

Повідомлення Сонце » 06 вересня 2010, 20:38

[B]Yulchik[/B], а расскажите мне, как нотариус, как вы на практике будете, Хмаре довыдавать свидетельство на 1/2 долю. Вот я например мнимая дочка, заявление подала, но факт в суде не доказала и не пришла к вам ни через месяц, ни через год. Да и суд вам копию решения понятно не направил и не направит никогда. Ваши конкретные действия. Спадкова справа прошита, оформлена в наряд и сложена в архив за 2009 год, например. 1/2 доля у Хмары, а 1/2 открыта. Сентябрь 2010 приходит Хмара и говорит, хочу второе свидетельство... А у вас ситуация неизменная, ведь дело то в суде... Хотя на самом деле уже дело то давно закончено... и решение не в пользу дочки... Ваши действия?
Сонце

Номер повідомлення:#84

Повідомлення юльсон » 06 вересня 2010, 20:46

спасибо!!!
юльсон

Номер повідомлення:#85

Повідомлення Graal » 06 вересня 2010, 21:30

З приводу задачі Хмари...ст. 4 ЗУ ПН [qoute]Нотаріус має право витребовувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій...[qoute]ст. 42 ЗУ ПН [qoute]Вчинення нотаріальних дій може бути відкладено в разі необхідності витребування додаткових відомостей ...[qoute] Відомо, що спадкоємиця збиралася піти у суд за встановленням факту родинних відносин - РОБИМО ЗАПИТ В СУД, ЧИ ДІЙСНО ВОНА ЗВЕРТАЛАСЬ, сестрі повідомляємо про видачу свідоцтва на ім[qoute]я брата та пропонуємо надати документи від неї, необхідні для видачі свідоцтва на її ім[qoute]я - ВЧИНЕННЯ НОТАРІАЛЬНОЇ ДІЇ ВІДКЛАДАЄМО. Ще мені подобається п.212 Інструкцієї де зазначено, що [qoute]Якщо один або кілька спадкоємців за законом позбавлені можливості подати документи, що підтверджують наявність підстав для закликання їх до спадкоємства за законом, вони можуть бути за письмовою за згодою всіх інших спадкоємців, які прийняли спадщину і подали докази родинних відносин, шлюбних чи інших відносин зі спадкодавцем, включені до свідоцтва про право на спадщину...[qoute] Хмарі можемо запропонувати скласти таку заяву. Але, якщо не буде документально підтверджено родинних відносин свідоцтвами РАЦСу чи рішенням суду, то як буде видатись свідоцтво про право на спадщину не знаю, тобто зі слів не можна написати [qoute]спадкоємицею за законом є дочка ...[qoute]
Graal

Номер повідомлення:#86

Повідомлення Graal » 06 вересня 2010, 22:42

у Законі України [qoute]Про нотаріат[qoute] ( 3425-12 ) (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., N 39, ст. 383 із наступними змінами): розділ II доповнити статтею 40-1 такого змісту: [qoute]Стаття 40-1. Засвідчення справжності підпису на документах начальником установи виконання покарань Начальник установи виконання покарань засвідчує справжність підпису особи, яка перебуває в такій установі, відповідно до статті 78 цього Закону. Засвідчення начальником установи виконання покарань справжності підпису на документах прирівнюється до нотаріального засвідчення справжності підпису[qoute] частину першу статті 78 після слова [qoute]самоврядування[qoute] доповнити словами [qoute]начальник установи виконання покарань[qoute] ................................................................................................У статті 40 Закону України [qoute]Про нотаріат[qoute] ( 3425-12 ) (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., N 39, ст. 383 2009 р., N 13, ст. 161, N 29, ст. 392): пункти 5 і 6 частини першої викласти у такій редакції: [qoute]5) заповіти осіб, які тримаються в установах виконання покарань, посвідчені начальниками таких установ 6) заповіти осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах, посвідчені начальниками слідчих ізоляторів[qoute] пункт 3 частини другої викласти у такій редакції: [qoute]3) довіреності осіб, які тримаються в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах, посвідчені начальниками таких установ чи слідчих ізоляторів[qoute]. ................................................................................................. У частинах третій, четвертій і шостій статті 40 Закону України [qoute]Про нотаріат[qoute] ( 3425-12 ) (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., N 39, ст. 383 2009 р., N 13, ст. 161) слово [qoute]постійних[qoute] в усіх відмінках виключити.
Graal

Номер повідомлення:#87

Повідомлення Graal » 06 вересня 2010, 23:41

http://www.minjust.gov.ua/0/anons09 вересня засідання кваліфікаційної комісії нотаріату у Дніпропетровській та у Херсонській областях.Залишилось 2 дні та 3 ночі... Бажаю натхнення, витримки та сили у підготовці до іспиту!
Graal

Номер повідомлення:#88

Повідомлення AVATARIUS » 07 вересня 2010, 00:52

З приводу цього клятого Хмари, друзі-форумчани, я не можу до вас достукатись, яке відкладення дії????Які запити???? Навіщо??? Це не справа нотаріуса - доказувати факти. Це обов`язок спадкоємця. Також його обов`язок вчасно все зробити, а не качати права в останній день по телефону. Хто не встиг, той запізнився. Знову цітую, може хтось побачить - відповідь написана майже дослівно!!!!!![QUOTE]7. Відповідно до вимог частини другої статті 1297 ЦК, якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім'я кожного з них із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців. [B]Нотаріус не має права затримувати видачу свідоцтва про право на спадщину після спливу встановленого законом строку спадкоємцям, які надали всі необхідні документи, у зв'язку з тим, що інші спадкоємці не мають можливості підтвердити своє право на спадщину. [/B](Рішення|Методичні рекомендації, Мінюст, від 29.01.2009, [I][qoute]Методичні рекомендації щодо вчинення нотаріальних дій, пов'язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя[qoute])[/I][/QUOTE]Виходячи з цього - нотаріус Хмарі видає свідоцтво на все майно, а сестра [qoute]ця телефонна терористка[qoute], якщо нотаріуса по телефону строит - свідоцтво видавать- не видавать, то і Хмару за ручку приведе переробляти свідоцтво на двох, якщо отримає відповідне рішення суду про встановлення факту родинних відносин. я якщо не отримає, то все залишиться як є. І вісяка не буде в архіві нотаріуса - за неотриманою 1/2 часткою.

Номер повідомлення:#89

Повідомлення AVATARIUS » 07 вересня 2010, 00:57

kalina, а ви откуда?????

Номер повідомлення:#90

Повідомлення Graal » 07 вересня 2010, 02:11

AVATARIUS, я бачила, що Ви написали п.7 Методичних рекомендацій в пості 62, але це тільки Методичні рекомендації, які мають лише рекомендаційний характер. Нотаріус має право вчиняти нотаріальні дії щодо безспірних правовідносин. В нашому випадку необхідно з[qoute]ясувати кількість спадкоємців за законом. На підставі ст. 68 ЗУ ПН нотаріус при видачі свідоцтва перевіряє наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва. Заяву про прийняття спадщини може подати будь хто і відмовити у її прийнятті неможливо. Подають заяву і спадкоємці не тільки першої черги. Якщо буде, наприклад, одна заява від спадкоємця першої черги, та від спадкоємця другої черги, то нотаріус повідомляє спадкоємця другої черги про видачу свідоцтва спадкоємцю першої черги, тому що у спадкоємця другої черги є право на звернення до суду, наприклад, з приводу зміни черговості спадкування. Тому і в нашому випадку необхідно повідомити спадкоємицю та запропонувати їй надати належні документи для отримання на її ім[qoute]я свідоцтва про право на спадщину. В повідомлені необхідно вказати, що якщо вона має намір звернутися до суду, то повинна надати ...(ст.42 ЗУ ПН). Телефону розмову до справи не підкладешь, а листування - це доказ. З приводу запиту до суду, в даному випадку робити не потрібно, згодна (на практиці в мене був інший випадок- робили запит, чи не оскаржувалося рішення). Але коли спадщину прийняли декілька спадкоємців, обов[qoute]язково державний нотаріус повідомляв інших спадкоємців про видачу свідоцтва. І вже тоді, коли не з[qoute]являлися спадкоємці - їх доля залишалася відкритою. В нашому випадку, якщо сестра не надасть в зазначений строк ніяких документів, підтверджуючих родинні відносини з померлим - видаємо свідоцтво про право на спадщину за законом брату. Але це практика... Якщо Ви знаете КЛЮЧ :)), то тільки в цьому разі з Вами погоджуся.
Graal

Поперед.Далі

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів