Форум

Інформаційний ресурс

Спеціальний строк для прийняття спадщини

Номер повідомлення:#1

Повідомлення GiV » 25 жовтня 2010, 14:22

Колеги, відповідно до ч. 2 ст. 1270 ЦКУ законодавством передбачений додатковий строк для прийняття спадщини у тих випадках, коли право на спадкування особи залежить від прийняття/не прийняття спадщини іншими спадкоємцями.Так от, померла гр. А, склала заповіт на гр. Б, якимй постійно проживає у РФ, приїжджав у вересні, отримав дублікат свого заповіту, проте спадкової справи не завів. У померлої гр. А є рідна сестра, гр. В. Питання - чи виникає у неї право на спадкування за законом у спеціальний 3-х місячний строк, якщо гр. Б не подасть заяви про прийняття спадщини за заповітом до кінця 6-ти місячного строку???
GiV

Повідомлення: 427
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 1 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення ТІНА » 25 жовтня 2010, 17:28

так
ТІНА

Повідомлення: 33
Подякували: 0 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення GiV » 01 листопада 2010, 13:55

Колеги, ще раз прошу вашої думки - неприйняття спадщини та відмова від неї поняття різні, проте наслідок один. Але факт неприйняття спадщини можна встановити лише після того,як сплине 6 місяців, та й заяву про відмову можна відкликати протягом тих же 6 місяців. Отже три ммісячний строк починає спливати тільки наступного дгня за останнім днем 6 місячного строку?
GiV

Номер повідомлення:#4

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 14:09

Все правильно... тільки зверніть увагу на п.5 ст.254 ЦК....
Три золотых правила языка:
— Думай, что говоришь.
— Не говори того, чего не думаешь.
— Не всё, что думаешь, говори.
SELLA

Повідомлення: 1286
Дякував (ла): 3836 раз.
Подякували: 2686 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення GiV » 01 листопада 2010, 14:32

Теоретично, відкривати спадкову справу необхідно після 6 місяців, але немає прямої вказівки, що не можна до спливу цього строку. Але в мене інше питання, видавати свідоцтво про право на спадщину за законом спадкоємцю, право на спадкування в якого виникло у звязку із неприйняттям спадщини у 6-ти місячний строк спадкоємцем за заповітом, необхідно зразу, чи по спливу 3-х місяців?
GiV

Номер повідомлення:#6

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 14:39

після спливу спеціального строку
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#7

Повідомлення GiV » 01 листопада 2010, 14:56

SELLA, дякую Вам. У якійсь темі читав, що Ваш стаж роботи державним нотарусом у ДНК більше 10 років, а це дуже важливо, коли є у кого спитати поради))) Дякую.Ще таке питання: спадкоємець за заповітом, у якого строк для прийняття спадщини спливає 5 листопада 2010 року, та який проживає у Російській Федерації, може приїхати в Україну і у грудні та піти до суду з заявою про надання йому додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, адже так?До того ж у мене немає на руках самого тексту заповіту, вірніше, я не можу його прийняти, бо він порваний. Необхідно буде робити запити до тої ДНК, яка посвідчила заповіт, але ж не факт, що прийде якась корисна відповідь, і тоді що робити?
GiV

Номер повідомлення:#8

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 16:00

Якщо Ви заводите спадкову справу ...головне не бійтеся... ))) СМІЛИВІШЕ.. !!!!( нам ... менше роботи.. ШУТКУЮ )))))Заведете спадкову справу... після лютого 2011року вправі видавати свідоцтво рідній сестрі.... Якщо спадкоемець по заповіту... з Російської Федераціі і звернеться в суд за продовженням строку... то обовязок суду перевірити факт заведення спадкової справи( як правило суди надсилають запити в ДНК... ми ж пересилаемо за належністю до приватного нотаріуса)... Припустимо надасте копію справи для суду...Чи вирішить суд питання про продовження строку... ??? в 90 % .... позитивно.. Моя практика така... якщо подає заяву іноземний громадянин...я завжди розяснюю наслідки... які його чекають від прийняття спадщини ( а це впершу чергу податок.... а він немаленький... ) і тоді спадкоємці... як показує практика відмовляються від спадку. Інший випадок - коли просто нема інших спадкоємців... і спадкувати приходиться....не дивлячись на податки.Якщо практично Ви і видасте свідоцтво сестрі.... то в подальшому спадкоємець. з Росіі.. зможе звернутися до суду з позовом про визнання його недійсним.. ( ну і що ... що покасує...а результат... якщо так хоче спадку в Україні.... це його право....хай !!!Запити по заповітах робіть... відповіді будуть у справі... це і буде доказом того... що згідно ст.69 ЗУ [qoute] Про нотаріат [qoute] ви перевірили наявність заповіту...хоча видача свідоцтва буде згідно ст.68....по закону сестрі.... і от наявність підставою для закликання до спадщини... буде неприйняття спадщини спадкоємцем по заповіту
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#9

Повідомлення GiV » 01 листопада 2010, 16:59

Дякую, SELLA. Ви дуже допомогли)))
GiV

Номер повідомлення:#10

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 17:19

GiV.... :-))) на здоровя !!!
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#11

Повідомлення Юлька-шпулька » 01 листопада 2010, 17:45

SELLA, а как быть с тем, что у нотариуса есть информация про заповит, и допустим, сестра знает, где проживает тот гражданин или хотя бы может с ним связаться? не обвинят ли нотариуса, что он не выполнил требования ст. 63 ЗУ [qoute]О нотариате[qoute]?
Слава Україні! Героям слава! Донбас - це Україна!
Юлька-шпулька

Повідомлення: 7027
Дякував (ла): 3598 раз.
Подякували: 11513 раз.

Номер повідомлення:#12

Повідомлення GiV » 01 листопада 2010, 18:10

Юлька-шпулька, сестра знає того спадкоємця за заповітом, більше того - він вже приїжджав до України та взяв дублікат заповіту в ДНК. За таких обставин чи можна вважати, що його права були порушені?
GiV

Номер повідомлення:#13

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 18:21

Юлька-шпулька.... ст.63 виконую... якщо спадкоємець вказує адресу іншого. спадкоємця.. .повідомляю.... про відкриття спадщини рекомендованим листом... карточка завжди в справі лишається
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#14

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 18:28

в мене в практиці був випадок...видавала спадщину сестрі ... брата повідомила листом про відкриття спадщини ( він листа отримав. проте 6міс. проігнорував..) прийшов до мене. пізніше.. я розяснила право звернення до суду і запропонувала написати заяву про відкладення провадження у звязку із зверненням до суду за продовженням строку... Він...відмовився ... взагалі нічого не зробив...я видала спадщину сестрі...через 2,5 роки він проснувся... і почав писати позови до суду.... ( яких тільки їх не було тих позовів... 3 роки суди продовжувалися.... ) Спасло моє повідомлення., яке я йому надсилала... карточка була в справі... як доказ того, що він був повідомлений і його отримував )))
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#15

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 18:37

На практиці дуже часто...а особливо по спадщинах... доводиться чути різні оповіді і історіі про спадкодавця і спадкоємців, їх стосунки...і т.д. і т.п... Нотаріус ніколи не повинен підтримувати чиюсь сторону.... наша позиція ... це нейтралітет... і незалежність.... і[B] саме це запорука успіху[/B]
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#16

Повідомлення Юлька-шпулька » 01 листопада 2010, 19:29

SELLA, спасибо, хочу начать тоже такую практику, просто иногда жалко требовать каких-то дополнительных заявлений от престарелых родителей, которым чтоб добраться до нотариуса придется три дня лесом, 4 полем. но вы правы, буду в таких ситуациях писать что-то типа: предупреждаю, если в срок до такого-то не явитесь, выдам такому-то. Советую GiV и Вам так сделать!
Слава Україні! Героям слава! Донбас - це Україна!
Юлька-шпулька

Повідомлення: 7027
Дякував (ла): 3598 раз.
Подякували: 11513 раз.

Номер повідомлення:#17

Повідомлення SELLA » 01 листопада 2010, 19:55

я коли відкриваю спадкову справу... і доходить питання про інших спадкоємців... хто є ще і де проживають... іх адреси... розяснюю , тим, хто подає заяву, що за неправдиві відомості.... щодо наявності інших спадкоємців.. їх адреси... відповідальність лягає на них , а не на нотаріуса... В практиці буває... кажуть. спадкоємці.. ні я один... через пару днів... ляп... приходять інші... або заява про прийняття надходить поштою з іншого кінця України.. або завідома вказують неправдиву адресу іншого спадкоємця... і тоді листи повертаються назад Але з досвідом роботи нотаріус... стає хорошим психологом... і тому при спілкуванні з клієнтом... ти або по поведінці, або по іншій причині.. бачиш... що особа каже неправду... Добре все, що добре закінчується)))) Не хочеться накручувати поганим.... Гарних і порядних Вам спадкоємців!
— Думай, что говоришь.
SELLA

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Google [Bot]