Форум

Інформаційний ресурс

Спадкова трансмісія?

Номер повідомлення:#1

Повідомлення GiV » 03 листопада 2010, 16:09

Колеги, дайте пораду. У 2008 році помер гр. А (дідусь), у нього була донька, гр. Б, яка зверталасся до нотаріальної контори за консультацією, проте спадщину не оформила, бо хворілі на гепатит С, постійно лежала по лікарнях. У 2010 році ця гр. Б. померла та залишила двох синів, один дієздатний (гр. В), а другий інвалід І групи, має опікуна. До того ж у гр. Б був чоловік, гр. Г, який був батьком її недієздатного сина. Він помер років 5 назад, з ним були зареєстровані дружина, гр. Б та обидва її сини, отже спадщину вона та недієздатний син прийняли, але не оформили. Виходить, що зі спадщиною після чоловіка все ясно - на нього був будинок, його успадкували дружина та недієздатний син по 1/2. Тепер після її смерті її сини успадкують по 1/4 того будинку, і буде у недієздатного 3/4, а у сина від перщшого шлюбу - 1/4 того будинку.А от що робити зі спадком після смерті її батька, гр. А? Я бдумав про звернення до суду на додатковий строк, але для кого його просити? Син строк псля смерті матері ще не пропустив, тай проживав разом із нею, а для матері неможливо, бо її вже нема в живих. Підкажіть, колеги.
GiV

Повідомлення: 427
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 1 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення marrrrrina » 03 листопада 2010, 16:39

Стаття 1266. Спадкування за правом представленняКомментарий -Онуки (правнуки), прабаба, прадід, племінники спадкодавця, двоюрідні брати та сестри спадкодавця не включаються до складу жодної з черг спадкоємців за законом. Але з цього не виходить, що вони не визнаються спадкоємцями за законом ні при яких обставинах. Онуки (правнуки), прабаба, прадід, племінники спадкодавця, двоюрідні брати та сестри спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на момент відкриття спадщини не має в живих того родича, який був би спадкоємцем. Вони спадкують ту частку, яка належала б їх відповідному родичу, якби він був живий. Тобто це батько чи мати, дід чи баба, брат чи сестра спадкодавця, дядько чи тітка спадкодавця, що повинні були б успадковувати, але померли до відкриття спадщини. Таке спадкування називається спадкуванням по праву представлення.Відповідно до коментованої статті право представлення буде виглядати таким чином:— при спадкуванні за правом представлення онуки (правнуки) спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, (бабі, дідові), якби вони були б живими на момент відкриття спадщини— прабаба, прадід, спадкують ту частку спадщини, яка б належала за законом їхнім дітям (бабі, дідові спадкодавця), якби вони були б живими на момент відкриття спадщини— племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім батькові, матері (братові або сестрі спадкодавця), якби вони були б живими на момент відкриття спадщини— двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім батькові, матері (дядькові та тітці спадкодавця), якби вони були б живими на момент відкриття спадщини.Якщо спадкування за правом представлення здійснюється кількома особами, частка їхнього померлого родича ділиться між ними порівну.
marrrrrina

Номер повідомлення:#3

Повідомлення GiV » 03 листопада 2010, 16:44

І до чого тут воно? Де ви побачили спадкування за правом представлення? Якби спочатку померла мама, а потім дідусь, то так, онуки (діти матері) спадкували б ту частину спадкового майна, яку успадкувала б їх мати, але ж тут інакше, спочатку помер дідусь. потім його донька.
GiV

Номер повідомлення:#4

Повідомлення OLNIK » 03 листопада 2010, 16:49

[QUOTE]А от що робити зі спадком після смерті її батька, гр. А?[/QUOTE]А второй очереди наследников нет? Они могут обратится за установлением дополнительного срока, или может проживал с ним кто- то.В конце-концов пусть эти внуки попробуют через суд установить дополнительный срок, как наследники пятой очереди, авось получится. Хотя много но...
OLNIK

Повідомлення: 13905
Дякував (ла): 15715 раз.
Подякували: 25378 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення GiV » 03 листопада 2010, 17:03

OLNIK, хочу сразу определиться - восстановить срок для наследственной трансмиссии уже невозможно, так ведь? Других наследников у гр. А нет, проживал он один, к сожалению, так что можно посоветовать наследнику, гр. В, поступить следующим образом: заводить н/д после смерти его матери [QUOTE]До того ж у гр. Б був чоловік, гр. Г, який був батьком її недієздатного сина. Він помер років 5 назад, з ним були зареєстровані дружина, гр. Б та обидва її сини, отже спадщину вона та недієздатний син прийняли, але не оформили. Виходить, що зі спадщиною після чоловіка все ясно - на нього був будинок, його успадкували дружина та недієздатний син по 1/2. Тепер після її смерті її сини успадкують по 1/4 того будинку, і буде у недієздатного 3/4, а у сина від перщшого шлюбу - 1/4 того будинку.[/QUOTE]ведь тут я все правильно понимаю?А по наследств после смерти дедушки, гр. А, обратиться в суд для предоставления им дополнительного срока для принятия наследства как наследников 5 очереди? А на что ссылаться? Что в течении 6 месяцев после смерти дедушки право на наследование было у матери, а у них возникло в соответствии с ч. 2 ст. 1270 ГКУ, но они вовремя не подали, т.к. ухаживали за мамой? Просто пытаюсь понять, есть ли в этом смысл...
GiV

Номер повідомлення:#6

Повідомлення OLNIK » 03 листопада 2010, 17:17

Тут вообще трансмиссии нет.Была трансмиссия бы если бы дочка умерла после дедушки втечении шести месяцев и не успела принять не потому, что болела, а потому что умерла.[QUOTE]Просто пытаюсь понять, есть ли в этом смысл...[/QUOTE]Не пытайтесь понять, это пусть суд решает, попробовать можно. [QUOTE]А на что ссылаться[/QUOTE]- придумают что-нибудь (они думали, что мать приняла, поскольку ходила-консультировалась, а узнали, что не приняла аж теперь.., к ьлму же мать болела и пр., к примеру)
OLNIK

Номер повідомлення:#7

Повідомлення SELLA » 03 листопада 2010, 19:52

Можу сказати лише одне.... були похожі випадки в практиці... через суд встановлювали право власності.Бо якщо оформляти в нотаріуса... потрібні докази прийняття спадщини... а їх нема...?! Тут окремий випадок... ні трансмісії нема... ні права представлення... а ні прийняв і не оформив
Три золотых правила языка:
— Думай, что говоришь.
— Не говори того, чего не думаешь.
— Не всё, что думаешь, говори.
SELLA

Повідомлення: 1286
Дякував (ла): 3836 раз.
Подякували: 2686 раз.

Номер повідомлення:#8

Повідомлення Юлька-шпулька » 03 листопада 2010, 19:56

SELLA, просто интересно, скажите [qoute]да[qoute] или [qoute]нет[qoute] - выдаете внукам наследство по 5 очереди при живых родителях, которые не возражают?
Слава Україні! Героям слава! Донбас - це Україна!
Юлька-шпулька

Повідомлення: 7027
Дякував (ла): 3598 раз.
Подякували: 11513 раз.

Номер повідомлення:#9

Повідомлення SELLA » 03 листопада 2010, 19:58

нет
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#10

Повідомлення SELLA » 03 листопада 2010, 20:00

я розяснюю їм закон про податок.. ставка онуків 5 %... у них відпадає бажання спадкувати... :)))
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#11

Повідомлення Куница » 03 листопада 2010, 20:00

фууууууууууууухх, значит я правильно че-то думаю в наследстве!
Куница

Номер повідомлення:#12

Повідомлення Юлька-шпулька » 03 листопада 2010, 20:08

SELLA))) ну это же разные два ответы! а если у них не отпадает желание, у вас у самой есть такое желание? лично я выдаю, но я знаю, что это очень спорный вопрос, и дискуссию не хочу разводить. просто мне интересна Ваша позиция.
Юлька-шпулька

Номер повідомлення:#13

Повідомлення Куница » 03 листопада 2010, 20:12

Юлька-шпулька,вот это я конкретно испугалась! Значит внуки у Вас в 5-ю наследуют, а не по трансмиссии???
Куница

Номер повідомлення:#14

Повідомлення Юлька-шпулька » 03 листопада 2010, 20:15

у меня внуки наследуют и в 5-ю, и по трансмиссии, и по праву представления - в зависимости от условий наследства. Мой вопрос к SELLA не касается поста номер 1, на него полностью и исчерпывающе ответила Ольник, я её поддерживаю.
Юлька-шпулька

Номер повідомлення:#15

Повідомлення Куница » 03 листопада 2010, 20:18

Я поняла, спасибо!
Куница

Номер повідомлення:#16

Повідомлення SELLA » 03 листопада 2010, 20:25

Юлька-шпулька....два моих ответа... имеют смысл...хоть они, как Вы говорите разныеу меня внуки тоже наследуют и по трансмиссии, и по праву представления - в зависимости от условий наследства...но в 5 очереди нет А Вы выдаете внукам наследство по 5 очереди при живых родителях, которые не возражают?.... по статье ???? Спадшина приймається почергово... від усіх черг берете відмови в користь онуків по 5 черзі ??? так ??
— Думай, что говоришь.
SELLA

Номер повідомлення:#17

Повідомлення OLNIK » 04 листопада 2010, 10:10

К своему № 6 хочу добавить, вчера не успела, потому что форум куда-то делся.[QUOTE]а другий інвалід І групи, має опікуна.[/QUOTE]Если он был недееспособным на момент смерти гр.А, то согл. ч.4 ст.1268 ГК считается принявшим как наследник 5 очереди, это если Вы считаете внуков при живых родителях наследниками.Насчет внуков как наследников, в такой ситуации, я поддерживаю [B]SELLA[/B].И по суду все же вернее будет, потому что вопрос о внуках имеет две стороны )))
OLNIK

Номер повідомлення:#18

Повідомлення Юлька-шпулька » 04 листопада 2010, 12:14

Я выдаю внукам по ст.1265, в случае если [B]не принял[/B] кто-то из более ранних очередей, в том числе живые родители, т.к. они являются товарищами 2 степени родства (ст.1265 - другие родственники до шестой степени родства включительно). Соответственно, я не считаю, что я вправе выдавать наследство каким-нибудь троюродным дядькам 6 степени родства, чисто из принципа не допуская внуков-2 степени родства как наследников. Но я знаю, что этот спор как дискуссия на тему, что раньше яйцо или курица. В своей правоте уверена, поэтому давайте не будем спорить. тем более есть миллион тем, где этот вопрос обговаривался и битва шла не на жисть...
Юлька-шпулька

Номер повідомлення:#19

Повідомлення SELLA » 04 листопада 2010, 13:26

Юлька-шпулька... хорошо не будем спорить... будем дружить :)))))))
— Думай, что говоришь.
SELLA

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Google [Bot]