Форум

Інформаційний ресурс

Як зробити довічне утримання щодо спільної сумісної: частка померлого подружжя не успадкована.

Номер повідомлення:#1

Повідомлення dina » 28 січня 2011, 16:10

Колеги, чи можливо вийти з наступної ситуації. Звернулися порядні клієнти. Бабуся хоче укласти договір довічного утримання щодо кооперативної квартири. Однак, вступаючи до ЖБК вона була одружена, хоча пізніше й розлучилася. Отже квартира є спільною сумісною власністю і укладати договір довічного утримання без вирішення питання щодо частки померлого чоловіка не можливо (ч.2 ст. 747 ЦК). Чоловік цей давно помер, у квартирі ніколи не проживав. Така собі ніким не затребувана частка.Справа в тому, що одружились вони на Камчатці, потім жінка приїхала до Україниі, вступила до ЖБК. Через 2 роки подружжя розлучилось, а у 1971 жінка отримала на своє ім’я довідку про повну оплату паю. С того часу вона проживала у квартирі із сином від цього шлюбу. Чоловік же так і залишився на Камчатці, там давно помер. Щодо якихось його прав на квартиру в них навіть питання ніколи не виникало. Свідоцтва про смерть колишнього чоловіка в бабусі немає. Перевірити заведення спадкової справи після смерті колишнього чоловіка неможливо. До бабусі протягом років ніхто не звертався щодо прав на квартиру. Але навіть якщо встановити, що спадкова справа не заводилась, все-одно чоловікова частка зависла у повітрі. Квартира є спільною сумісною і як така не може бути предметом договору довічного утримання.Як бути в цій ситуації, щось не спадає на думку. Поділіться міркуваннями.
dina

Повідомлення: 101
Дякував (ла): 8 раз.
Подякували: 3 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення vesna » 28 січня 2011, 16:28

Я так думаю, що зараз буде бабусі простіше в судовому порядку визнати, що ця квартира є її особистою власністю, як така ,що придбана за її особисті гроші. Іншого виходу не бачу.
vesna

Номер повідомлення:#3

Повідомлення dina » 28 січня 2011, 16:33

Для позову про визнання права власності потрібен відповідач - колишній чоловік, а його немає.
dina

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Busechka :) » 28 січня 2011, 17:52

Так спора по сути нет - пусть признает за собой право собственности и все.
Пока существует пространство,

Пока живые живут,

Да буду и я вместе с ними

Страданий рассеивать тьму.
Busechka :)

Повідомлення: 2001
Дякував (ла): 4335 раз.
Подякували: 4480 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення dina » 28 січня 2011, 18:03

Взагалі-то питання ставилось про можливий вихід із ситуації через дії нотаріуса.Busechka :), визнавати право власності можна лише в межах позовного провадження.
dina

Номер повідомлення:#6

Повідомлення katya » 28 січня 2011, 18:22

[QUOTE]Взагалі-то питання ставилось про можливий вихід із ситуації через дії нотаріуса.[/QUOTE]можно. завещание, а потом все равно в суд
katya

Повідомлення: 3909
Дякував (ла): 4726 раз.
Подякували: 3660 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення Пчелка Нуся » 30 січня 2011, 00:41

dina, взагалі-то, бабуся набула право власності на квартиру після останньої сплати пайового внеска (ст384 ЦК) , хоча правильніше в цьому випадку буде керуватися ст. 15 Закону України [qoute]Про власність[qoute], який діяв на той момент, а там також теж сме, що і в ст.384 ЦК. А що з правовтановлювальним документом? За ким в БТІ зареєстровано право власності.
Пчелка Нуся

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів