Лана написав:прошу допомогти... вперше прийняла заяву про видачу свідоцтва на спадщину

помер чоловік. Строк для прийняття спадщини сплинув. Насьогодні зіернувся один із синів, який зареєстрований з померлим за однією адресою, тобто той, що фактично пийняв спадщину. Заяву я прийняла. Також у померлого є ще два сини та дружина. Спадкове майно - це страхове відшкодування, більш нема нічого. Мене цікавить тільки одне питання: дружина матиме у даному випадку 1/2 у праві спільної сумісної власності? я знаю, що від цієї 1/2 вона не може відмовитися, але якщо вона не звертається за видачею свідоцтва, не хоче його отримувати, то чи можу я видати свідоцтво про право на спадщину за законом на сина? Як правильно це зробити? можливо це для когось дуже просто, та не для мене. Допоможіть, бо завтра буду кліпати очима

Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка5.
Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.{ Частина п'ята статті 57 в редакції Закону N 524-V ( 524-16 ) від 22.12.2006 }
А з чого Ви взяли, що страхові відшкодування у Вашому випадку спільна сумісна власність ? Дружина померлого Вам доводила інше ?
Якщо у Вас немає таких, як у ч.4 ст.1268 ЦК (я маю наувазі двох синів та дружину), та звертатися за встановленням додаткового строку на прийняття спадщини до суду вони не будуть (можна в них відібрати такого змісту заяви), то видавайте сину, який фактично прийняв спадщину.