Цікава тема для розгляду дякую особі яка її створила......
На мій погляд, щоб щось рекомендувати особі, яка бажає договір укласти, а інша ухиляється на мій погляд краще звернутися до істоків попереднього договору, ітак що ми маємо:
ст. 635 ЦК
2. Сторона, яка необгрунтовано ухиляється від укладення
договору, передбаченого попереднім договором, повинна відшкодувати
другій стороні збитки, завдані простроченням, якщо інше не
встановлено попереднім договором або актами цивільного
законодавства.
якщо сторони
Субєкти господарювання то дівіться ст. 182 Господарського кодексу
.
У разі якщо сторона, яка уклала попередній договір,
одержавши проект договору від іншої сторони, ухиляється від
укладення основного договору, друга сторона має право вимагати
укладення такого договору в судовому порядку.
Таким чином у господарському кодексі ми маємо ПРИМУШЕННЯ, а от у ЦК ні!!!!!Такої ж думки и Верховний суд України....рішення від 18.04. 2007 року, яке містить наступне: примушення до виконання зобовязання, що грунтується на попередньому договорі ЦК не передбачено.
Далі слово примушення:Ынотио писав:
У разі, якщо одна сторона ухиляється від виконання зобов’язань за договором (тобто ухиляється від укладання основного договору), інша сторона вправі звернутися до суду з вимогою про[u] примушення укласти основний договір, на умовах, визначених договором.[/u]
выдповыдно до сп. 3 ст 203 ЦК: Загальны вимоги , додержання яких э необхыдним для чинності правочину, волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.
Тобто нотаріально посвідчуються договори між сторонами, які діють вільно, без будь-якого примусу. Якщо сторона діє не вільно нотаріус не може посвідчити такий договір.
Але можна діяти трохи інакше не примушувати чи то як інші кажуть спонукати до укладання я застосувати норму ст 220 ЦК:
Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору,що підтверджується
письмовими доказами, і відбулося повне або
часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його
нотаріального посвідчення,
суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не
вимагається.
Тобто можна допустити що домовленість з усіх істотних умов це є попередній договір, письмовий доказ це нотаріально посвідчений попередній договір , а часткове виконання це є не укладання основного договору......
Ще б я рекомендувала стороні, яка прийшла до мене укладати основний договір, а інша ухиляється зробити так як вже писали:
1. встановлення факту перебування в певному місці
та
2. скористатися ст. 84 ЗУ "Про нотаріа" та ст. 635 ЦК п. 3, а саме: направити стороні пропозицію укласти основний договір......(але треба дивитись попредній договір, що там сторони написали)......Та от ось цю пропозицію передати за допомогою нотаріуса, а стороні видати свідоцтво про передачу заяву.
Потім особа з цим багажом ПОСВІДЧЕННИХ ФАКТІВ може йди до суду, і якщо хоть і в майбутньому і не укладе основни договір, то збитки їй точно видшкодують!!!!!!!!!
УВАГА ніякої відмови, ніякого постанови про відмову.....ви шо люди, навіщо це не нотаря клопіт!!!! виконайти іншу нот. дію....посвідчення фактів. І хай та особа з Богом йде и все у суді собі відшкодовує, але без нотаря!!!!!