Форум

Інформаційний ресурс

наследство по вкладам

Re: наследство по вкладам

Номер повідомлення:#91

Повідомлення Калина » 27 вересня 2011, 09:37

Ынотио написав:скажите где почитать, так вот в случае принятия он подаст Свидетельство о рождении, а в случае отказа зачем нам оно?

Ынотио, читать негде, у меня практика такая: при адресном отказе подтверждение родственных отношений требую, а при безадресном отказе - не требую, но если приносят, то не отказываюсь.
Калина

Повідомлення: 4313
Дякував (ла): 6949 раз.
Подякували: 6101 раз.

Номер повідомлення:#92

Повідомлення Semiramida » 18 листопада 2011, 13:55

Знову питання по спадщині по грошовим вкладам... депозит, 3 різні договори
Банк дав відповідь на запит: вклади в доларах, без нарахованих відсотків ("оскільки на даний час банком здійснюється перерахування сум відсотків" >:o ), по одному договору сума не співпадає (більша, можливо довносились кошти), інформація надана тільки по двом договорам ... %) %) %) А 3-ій??? Або "забули", або виплатили спадкодавцю суму вкладу з відсотками...
Як правильно виходити з цієї ситуації:
1) Видати свідоцтво на суми, вказані в листі +
та всіх інших компенсаційних виплат, які будуть нараховані на день видачі цього вкладу
, як зазначила Калина, але як бути з іноземною валютою???
2) надіслати уточнюючий запит?
Каждому человеку кажется, что он не каждый.
Semiramida

Повідомлення: 666
Дякував (ла): 160 раз.
Подякували: 206 раз.

Номер повідомлення:#93

Повідомлення Калина » 18 листопада 2011, 14:51

Semiramida написав:Як правильно виходити з цієї ситуації:
1) Видати свідоцтво на суми, вказані в листі +
та всіх інших компенсаційних виплат, які будуть нараховані на день видачі цього вкладу
, як зазначила Калина, але як бути з іноземною валютою???
2) надіслати уточнюючий запит?

Semiramida, я б надіслала уточнюючий запит. У мене була схожа ситуація із неотриманою пенсією. Пенсійний фонд надіслав мені відповідь, що сума неотриманої пенсії складає 9000 грн. В уточнюючому запити я зазначила, що спадкоємці не згодні із сумою, зазначеною у листі ПФУ. І на мій новий запит ПФ уточнив суму, яка склала 20000грн. Я була просто "у захваті" від такої праці співробітників Пенсійного фонду.
Калина

Повідомлення: 4313
Дякував (ла): 6949 раз.
Подякували: 6101 раз.

Номер повідомлення:#94

Повідомлення MG » 18 листопада 2011, 15:43

- меня всегда поражало, как эти все "органы" дают инфу о чужих деньгах с плюсом именно в свою сторону.
Никто не боится ответсвенности ! печати с подписями шлёпают, понятие совести утеряно мля ...
MG

Повідомлення: 18357
Дякував (ла): 39710 раз.
Подякували: 28191 раз.

Номер повідомлення:#95

Повідомлення Dolce & Gabbana » 18 листопада 2011, 16:23

Я тоже что-то запуталась.
Наследники - дети претендуют на долю матери во вкладе (срочный сроком на год), оформленном в банке на имя пережившего супруга наследодателя. Срок получения вклада им еще не истек, он может и досрочно расторгнуть договор, забрав деньги с процентами.
Я правильно понимаю, что в данном им нужно обращаться в суд и нотариус выдать наследство на эту часть наследственной массы не может? Они даже наименование банка не знают, в котором этот вклад, но сумма очень большая. =-O По-моему я попала з усим энтим!
Dolce & Gabbana

Номер повідомлення:#96

Повідомлення OLNIK » 20 листопада 2011, 16:45

Dolce & Gabbana написав:Наследники - дети претендуют на долю матери во вкладе (срочный сроком на год), оформленном в банке на имя пережившего супруга наследодателя. Срок получения вклада им еще не истек, он может и досрочно расторгнуть договор, забрав деньги с процентами.
Я правильно понимаю, что в данном им нужно обращаться в суд и нотариус выдать наследство на эту часть наследственной массы не может? Они даже наименование банка не знают, в котором этот вклад, но сумма очень большая. =-O По-моему я попала з усим энтим!

Ничего Вы не попали, дети не знают где вклады, но очень хотят да еще и знают, где переживший супруг, вот пусть и просят его либо дать согласие на выдел доли умершей, либо обращаются в суд с иском к нему же, все описывают, и просят суд принять меры к обеспечению исковых требований путем наложения ареста на имущество, которое считают общей совместной собственностью, но за пережившим супругом юридически числится.
Ситуация изначально спорная, ничего не знают (догадываются), но и упустить жаба давит. Если нормальные отношения, то переживший супруг не стал бы от детей скрывать состав наследственного имущества.
Нотариус выдаст на то, на что предоставят документы наследники, и нотариус не обязан разыскивать наследственное имущество.
OLNIK

Повідомлення: 13905
Дякував (ла): 15715 раз.
Подякували: 25378 раз.

Номер повідомлення:#97

Повідомлення v_dana » 20 листопада 2011, 21:53

OLNIK написав:Нотариус выдаст на то, на что предоставят документы наследники, и нотариус не обязан разыскивать наследственное имущество.

взагалі-то відповідно до Інструкції п. 222. Нотаріус на прохання спадкоємців померлого вправі
зробити запит до банків (фінансових установ), страхових установ про наявність на ім'я померлого вкладів, страхових виплат. Відповідно до статті 46 Закону України "Про нотаріат".

просто попередити спадкоємців про лишні затрати і відповідну плату. якщо спадкоємцям це потрібно - то чому ні? звичайно, багато роботи, але якшо вона оплачується то чому не взятись за це? з власного досвіду розказую: спадкодавець був дуже заможний, відповідно спадкоємці були претендентами на "значне спадкове майно". вони знали, що вкладів у різних банках дуже багато, але не знали в яких саме. попросили робити запити у всі банки м. Києва, та ще деяких міст. в результаті спадкова справа вийшла на 4 томи, при чому зазначу, що це була перша спадкова справа у нас :) досвіду набралися на майбутнє так точно!!!
v_dana

Повідомлення: 35
Дякував (ла): 4 раз.
Подякували: 3 раз.

Номер повідомлення:#98

Повідомлення Dolce & Gabbana » 21 листопада 2011, 11:19

К № 96
OLNIK,
переживший супруг - это отчим, отношения с ним видимо у наследников не сложились, информацию по срочному вкладу он не дает никому, хочет деньги сам снять, видать считает, что наживали они с их матерью как супруги, дети прав не имеют на эти деньги. Сумма вклада - более 120.000 (это дети почему-то знают, может мать при жизни говорила).
Эти дети - наследники - иногородние, знают, что вклад где-то есть этот, но не знают в каком именно банке, они даже вообще какие есть отделения банков у нас в городе - и знать не знают.
Да оно и понятно - я б тоже не знала, сейчас же не то что раньше - сбербанк и всё!
Спасибо, коллеги, Вам за помощь!
Dolce & Gabbana

Номер повідомлення:#99

Повідомлення OLNIK » 21 листопада 2011, 11:45

v_dana, все, что Вы написали, совершенно правильно. Но мне не приходилось делать запрос в банк о наличии вкладов на имя живого человека, если сам этот человек меня ни о чем не просил, да и не знаю, на каком основании банки должны мне отвечать, суду- другое дело.

Можно сделать запросы на имя умершего, в рамках наследственного дела, хоть во все банки, но в ситуации, которую описала Дольче эт Габана- это только потерять время, и в лучшем случае, дождаться ответа, что вкладов нет, так как вчера закрыт счет.
OLNIK

Номер повідомлення:#100

Повідомлення Dolce & Gabbana » 21 листопада 2011, 13:02

OLNIK написав:v_dana, все, что Вы написали, совершенно правильно. Но мне не приходилось делать запрос в банк о наличии вкладов на имя живого человека, если сам этот человек меня ни о чем не просил, да и не знаю, на каком основании банки должны мне отвечать, суду- другое дело.

Можно сделать запросы на имя умершего, в рамках наследственного дела, хоть во все банки, но в ситуации, которую описала Дольче эт Габана- это только потерять время, и в лучшем случае, дождаться ответа, что вкладов нет, так как вчера закрыт счет.

Да, правильно,
запрашивать и нечего, наследники сразу сказали, что вклад срочный, срок по нему еще не истек, открыт на имя отчима! Может он вообще досрочно договор банковский расторгнул и деньги снял: лучше проценты ж потерять, чем с наследниками такую сумму делить, просчитал все небось.
Да и теперь нотариусу самому придется отделения банков в своем городе изучать, бо запросы слать -то куды?
Надо может будет исполком запрашивать: отделения каких банков на территории города харегистрированы, хотя для че запрашивать -то, разве что другие вклады наследодателя может обнаружатся?
Этот вклад в пролете - через суд они его только и увидят, и то, если отчим его уже не получил.
Dolce & Gabbana

Номер повідомлення:#101

Повідомлення v_dana » 21 листопада 2011, 14:23

OLNIK написав: Но мне не приходилось делать запрос в банк о наличии вкладов на имя живого человека, если сам этот человек меня ни о чем не просил, да и не знаю, на каком основании банки должны мне отвечать, суду- другое дело.

На тій підставі, що все майно,нажите за час шлюбу є спільною сумісною власністю подружжя (по-мойму 61 СК), і щодо одного з них відкрито спадкову справу. (як підставу вказувати шо нотаріусом перевірено, шо грошові кошти належать на праві ссв, ЗУ "про нотаріат" ст. 36, Інструкцію). Попробувати можна, якшо питання принципове.

Dolce & Gabbana написав:Да и теперь нотариусу самому придется отделения банков в своем городе изучать, бо запросы слать -то куды?
Надо может будет исполком запрашивать: отделения каких банков на территории города харегистрированы, хотя для че запрашивать -то, разве что другие вклады наследодателя может обнаружатся? .

які банки здійснюють свою діяльність на території відповідної адмін-територіальної одиниці можна в неті подивитись без проблем, ми так і робили. Просто у вас питання в іншому: чи потрібно все це спадкоємцям і чи готові вони це оплачувати якшо результату може не дати. ви поясність всю ситуацію і наслідки, але на мою думку, праві ті, хто вважає, що через суд більш оптимально.
v_dana

Номер повідомлення:#102

Повідомлення Золотая Рыбка » 21 листопада 2011, 14:24

А как же банковская тайна?
Золотая Рыбка

Повідомлення: 10182
Дякував (ла): 4161 раз.
Подякували: 8070 раз.

Номер повідомлення:#103

Повідомлення v_dana » 21 листопада 2011, 15:01

а яким чином порушується банківська таємниця??? є лист нац банку, відповідно до якого банки на запити нотаріусів у зв'язку з відкриттям спадкової справи і підготовкою до видачі свідоцтва повинні надавати інформацію. ранше банки відговорювались, шо порушують банківську таємницю, нам приходилось по 2-3 рази запити надсилати, в результаті нац банк роз'яснив. Пробувати можна якшо є час і бажання!)
v_dana

Номер повідомлення:#104

Повідомлення Dolce & Gabbana » 21 листопада 2011, 15:10

v_dana написав:
які банки здійснюють свою діяльність на території відповідної адмін-територіальної одиниці можна в неті подивитись без проблем, ми так і робили. Просто у вас питання в іншому: чи потрібно все це спадкоємцям і чи готові вони це оплачувати якшо результату може не дати. ви поясність всю ситуацію і наслідки, але на мою думку, праві ті, хто вважає, що через суд більш оптимально.

Наверное для сведения просто нотариусу этого достаточно, но для наследственного дела наверное официальный ответ нужен исполкома, чтобы было видно, что нотариус запросил все отделения на территории этой админ-территориалльной единицы согласно перечисленных в официальном ответе на его запрос, хотя я по прежнему думаю, что зачем все это, если вклад не на умершего оформлен, и имеет ли право нотариус в данном случае запрашивать такую информацию??? *SORRY*
Наверное Рыбка же права - ведь есть банковская тайна, и запрос будет касаться живого лица. %) Вправе ли такой запрос делать нотариус?
Dolce & Gabbana

Номер повідомлення:#105

Повідомлення Золотая Рыбка » 21 листопада 2011, 15:11

Насл.дела открываются на умершего, а не на живого супруга! Пардон, но я очень не верю в порядочность ВСЕХ нотариусов. Именно здесь я думаю что имеет место судебный спор.
Золотая Рыбка

Повідомлення: 10182
Дякував (ла): 4161 раз.
Подякували: 8070 раз.

Номер повідомлення:#106

Повідомлення v_dana » 21 листопада 2011, 17:02

Dolce & Gabbana написав:
для наследственного дела наверное официальный ответ нужен исполкома, чтобы было видно, что нотариус запросил все отделения на территории этой админ-территориалльной единицы согласно перечисленных в официальном ответе на его запрос,

а перед ким нотаріус повинен звітувати про те, що зробив запити у ВСІ банки?? як на мене, то тільки перед спадкоємцями, оскільки на їх прохання нотаріус і робить ці запити, тому інтернет джерела, як на мене достатньо.
Нотаріус вправі робити запит по будь-якому питанню, а от чи дадуть йому інформацію це вже інша справа.
Я не відкидаю цей варіант і не бачу в ньому нічого протизаконного! пробувати можна, лекше було б якби спадкоємці знали банк. проте в цій ситуації, я також підтримую і Рибку і інших, хто зазначає оптимальний варіант - звернення в суд.
v_dana

Номер повідомлення:#107

Повідомлення kievlianka » 22 листопада 2011, 14:00

У меня тоже возникла нестандартная ситуация с наследством. Пришла ко мне дочь умершего в 10м году и принесла судебное решение, где суд установил факт постійного проживання умершего с его дочкой по одному адресу, хотя прописка у него другая и умер он год назад, а дочь не подавала заявление о принятии спадщини. Получается теперь 1 - наследство открывается по адресу, указанному в суд. решении (прописка в др.области). 2 - Дочь по факту проживания по одному адресу автоматически приняла наследство с момента набрання законної сили судовим рішенням. Вроде бы всё нормально, но как-то страшновато...И ещё дочь принесла свідоцтво про право на спадщину на зем.діялнку на ім'я померлого, але державний акт він не встиг отримати. ст. 126 Земел.кодексу говорить, що право власності на зем.ділянки, набуті із приватної власності, підтверджується договором або свідоцтвом про право на спадщину. Но при цьому право власності на зем. ділянку виникає з моменту держ.реєстрації. Чи можна мені видати спадщину на підставі цього свідоцтва або спадкоємиці необхідно звертатися до суду???
kievlianka

Повідомлення: 20
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 1 раз.

Номер повідомлення:#108

Повідомлення panterka » 22 листопада 2011, 14:42

1. Якщо дочка пропустила строки прийняття спадщини їй необхідно було звернутись до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

2. Методичні рекомендації - місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами статті 29 ЦК та частини другої статті 1221 ЦК. Якщо спадкодавець мав декілька місць проживання, місце відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.
Для підтвердження місця відкриття спадщини нотаріусу подаються відповідні документи. Таким документом є: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління ЖБК про реєстрацію, запис у будинковій книзі.

3. Свідоцтво про право на спадщину коли видано?
Якщо його додатком є ДА з відміткою нотаріуса та відміткою землевпорядної організації то це правостановлюючий документ.
panterka

Повідомлення: 295
Дякував (ла): 55 раз.
Подякували: 87 раз.

Номер повідомлення:#109

Повідомлення kievlianka » 22 листопада 2011, 15:10

1. Почему она не может считаться такой,что приняла спадщину, т.к. она на момент смерти проживала по одному адресу с умершим, но єто мі видим из решения суда (ноябрь 2011)
2. В суд. реш. установлено, что на момент смерти умерший проживал с дочкой по одному адресу. Считаю, что суд.реш. всё таки имеет большую силу,чем прописка.
3. Тоже так думаю, но державний акт умерший отдал в земел.ресурси и не успел получить. Скорее всего нужно делать запрос в держкомзем - в каком он состоянии, т.е.успели они там сделать отметку или нет.
kievlianka

Номер повідомлення:#110

Повідомлення panterka » 23 листопада 2011, 00:00

Зробіть запит, дійте в залежності від того яка буде відповідь.

Стосовно дочки думаю так - батько був зареєстрований в іншій області, там і треба відкривати спадщину. Строки вона пропустила, відкривати спадщину в іншій області не хоче от і звернулась до суду за таким рішенням.
panterka

Повідомлення: 295
Дякував (ла): 55 раз.
Подякували: 87 раз.

Номер повідомлення:#111

Повідомлення OLNIK » 23 листопада 2011, 11:15

kievlianka написав:1. Почему она не может считаться такой,что приняла спадщину, т.к. она на момент смерти проживала по одному адресу с умершим, но єто мі видим из решения суда (ноябрь 2011)
2. В суд. реш. установлено, что на момент смерти умерший проживал с дочкой по одному адресу. Считаю, что суд.реш. всё таки имеет большую силу,чем прописка.

Тут два взаимоисключающие утверждения. Кто с кем проживал- это имеет существенное значение не только для подтверждения факта принятия, но и для определения места открытия наследства.
В ст.1268 ГК, ч.3- написано -Наследник, который постоянно проживал вместе с наследодателем..., а не наоборот.
У умершего есть документально подтвержденное место жительства - и оно есть еще и местом открытия наследства.
Если уже дочка пошла в суд, чтобы в другую область не ездить, то надо было ставить вопрос об установлении места открытия наследства, в связи с тем, что умерший проживал не по месту своей регистрации, а по месту регистрации дочери.
Доказала она, что приняла, но место открытия наследства осталось прежним, оно автоматом не меняется, потому что документ есть о его последнем месте жительства, надо еще одно решение суда о том, что местом открытия наследства
есть место жительства не умершего, а наследника.
OLNIK

Номер повідомлення:#112

Повідомлення kievlianka » 23 листопада 2011, 13:28

OLNIK написав:В ст.1268 ГК, ч.3- написано -Наследник, который постоянно проживал вместе с наследодателем..., а не наоборот.У умершего есть документально подтвержденное место жительства - и оно есть еще и местом открытия наследства.

А если бы умерший за 6 мес. до смерти прописался бы у дочки и умер, то как тогда бы считалось - он у дочки проживал или она у него???

Согласно ст. 1221 ЦКУ місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (и регистрация нигде не упоминается). Почему факт проживания спадкодавця я должна проверять по месту регистрации, а не по решению суда???Которій установил єтот факт, а как он его устанавливал, меня не касается!
Согласно рішення суду судом встановлено факт постійного проживання померлого за певною адресою з такою то особою. Прописка - один из способов установления факта проживання померлого.
На основании какой статьи я ей должна отказать в нотар.действии?

OLNIK написав:Наследник, который постоянно проживал вместе с наследодателем..., а не наоборот.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцемна час відкриття спадщини...(ч.3 ст.1268 как Ві и писали)
Теперь из суд.решения: встановити факт постійного проживання ПІБ -(от себя -це померлий) по день смерті з ПІБ (от себя - це його донька) за такою то адресою.
Я считаю, что в єтом случае от перемені слагаеміх сумма не меняется, т.к. установлено,что на момент смерти они постійно проживали за однією адресою.
kievlianka

Номер повідомлення:#113

Повідомлення Stonehenge » 24 січня 2012, 17:45

*PARDON*
Пожалуйста, киньтесь ссылочкой на тему, в которой есть образцы запросов в Ощадбанк о вкладах наследодателя.
Спасибо!
"...Если выпало в Империи родиться,
лучше жить в глухой провинции, у моря..."

Иосиф Бродский
Stonehenge

Повідомлення: 8606
Дякував (ла): 2454 раз.
Подякували: 5659 раз.

Номер повідомлення:#114

Повідомлення notаrk » 24 січня 2012, 17:47

На підставі ст. 7 Закону України «Про нотаріат» прошу повідомити про наявність всіх відкритих рахунків, грошових вкладів, їх суму, наявність заповідальних розпоряджень в даному банку та його філіях на ім’я ( року народження), який помер 30 жовтня 2011 року, проживав у івської області.
Дані необхідні для оформлення спадщини (спадкова справа № 1/2011).
notаrk

Повідомлення: 18040
Дякував (ла): 10926 раз.
Подякували: 27175 раз.

Поперед.

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів