Номер повідомлення:#1
Рибка
» 18 травня 2008, 14:01
шановні нотаріуси, вирішую задачі на стажування, але по деяким не можу прийняти однозначноївідповіді, при наявності часу та бажання прошу допомогти.8 січня 2004 року гр. Л., яка перебувала в будинку інтернаті для людей похилого віку, склала заповіт на користь своєї сусідки П., який був посвідчений державним нотаріусом, а 10 травня 2004 року вона померла. Після її смерті стало відомо, що є заповіт Л. на користь будинку інтернату, який був посвідчений 19 квітня 2004 року директором цього будинку-інтернату. П. вважає останній заповіт незаконним, так як згідно діючого законодавства не передбачає можливості посвідчувати заповіт директором будинку інтернату на користь установи, керівником якої він виступає.Вирішіть цю справу. Моя відповідь. Виходячи з вимог ст 1252 ЦК Посвідчення заповіту іншою посадовою, службовою особою 1. Заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров'я, а також особи, яка проживає в будинку для осіб похилого віку та інвалідів, може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров'я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та інвалідів. 9. Заповіти, посвідчені посадовими, службовими особами, визначеними у частинах першій - шостій цієї статті, прирівнюються до заповітів, посвідчених нотаріусами. Представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом. Ми приходим до висновку, що заповіт посвідчений з порушенням норм ЦК і рекомендуємо сторонам звернутися для вирішення даного питання до суду. Але однозначного твердженнящо директор не мав права посвідчити заповіт не знайшла.