Номер повідомлення:#16
sello
» 29 січня 2007, 15:53
"Шановна, myr, і мені довподоби пункт 17.2 та і п.20.3 також. Я не палкий прихильник публічних, а головне, - ЗАОЧНИХ, дискусій чи обговорень будь-яких питань. Мені більш до душі спілкування віч-на-віч з будь-якою людиною. Але, інколи мені стає, м""яко кажучі, трошки моторошно з можливих наслідків того, що хтось з меньш досвідчених нотаріусів (не за знанням, а за життєвим та професійним досвідом) прочитає теоретичні міркування когось з колег і почне втілювати їх на практиці але при цьому не маючи жодних офіційних письмових аргументів. Наслідки для такого колеги можуть бути непередбачувані!!! Що стосується питання подання чи неподання ф.1ДФ, то моє бачення проблеми: 1. Стосовно ТЕКСТУ ст.ст.13 та 14 Закону 889-IV: нотаріуси НЕ Є ПОДАТКОВИМИ АГЕНТАМИ (це визначється і ДПА згідно її ж Наказу № 425 від 20.07.2006 за Додатком до якого внесені доповнення пунктом 1.2 такого змісту: ""1.2. Оскільки щодо доходів за ознаками ""56-66"" нотаріусами не виконуються функції податкового агента, у формі №1ДФ підлягають заповненню графи 1,2 та 5"". Тобто (це вже від себе) при видачі свідоцтв про право на спадщину чи посвідченні договорів дарування нотаріус ПОВИНЕН заповнити графи 1,2 та 5 форми №1ДФ та надіслати її до податкового органу за місцем своєї реєстрації, НЕЗВАЖАЮЧИ на те, що нотаріус НЕ є податковим агентом. 2. Стосовно договорів купівлі-проаджу (міни) нерухомого та рухомого майна – ситуація, на мій погляд, більш ОДНОЗНАЧНА але теж нелегка. Згідно п.п.11.3. та 12.5. Закону 889-IV НОТАРІУС є податковим агентом, сподобається нам (мені) це чи ні. Згідно Додатку про Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку … (Закону 889-IV) ознаки доходів ""06"" та ""07"" ніхто не скасовував. Тобто ці ознаки існували як у першому кварталі 2005 року та і зараз, з тією тільки різницею, що ознака ""06"" була ""призупинен"" починаючи з другого кварталу 2005 року по 01 січня 2007 року, а тепер знов задіяна. А от ознака ""07"" стосовно рухомого майна як діяла у 2005, 2006 роках, так і діє. АЛЕ, якщо за договорами дарування та свідоцтв на спадщину ми ПОВИННІ заповнювати у формі № 1ДФ тільки графи 1,2 та 5, то СТОСОВНО купівлі-продажу, міни нерухомого та рухомого майна – заповненню підлягають всі графи. 3. Виходячи з викладеного, на мій погляд, нотаріуси несуть відповідальність (поки не будемо розглядати яку) при посвідченні договорів дарування, ТІЛЬКИ за неподання або несвоєчасне подання (чи подання перекручених даних) форми № 1ДФ і не перевіряють сплату прибуткового податку. А от при посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого та рухомого майна нотаріуси НЕСУТЬ відповідальність як податкові агенти у ПОВНОМУ ОБСЯЗІ, а саме: за нарахування, утримання та сплату (перерахування до бюджету) податку. І ПОВИННІ заповнювати форму 1ДФ: щодо нерухомого майна, - у відповідності з абзацем 4-м п.11.3 Закону 889-IV та щодо рухомого майна, - у відповідності з абзацем 2-м п.12.5 цього ж Закону. ПРИ цьому, звертаю Вашу увагу, не тільки графи 1,2 та 5, а ВСІ графи. ПРАВДА і тут потрібна наша увага і роз""ясненя податкових органів, оскільки при посвідченні договорів купівлі-продажу (обміну) нерухомого майна, форма №1ДФ, відповідно до абзацу 3-го п.11.3, подається податковим агентом ""за податковою адресою платника податку"", а при посвідченні договорів купівлі-продажу (міни) рухомого майна, форма №1ДФ, відповідно до абзацу 2-го ст.12.5 – відсилка до 11.3., тобто ТЕЖ ""за податковою адресою платника податку"". Дурдом!!!! Але треба ВИМАГАТИ податкового роз""яснення від ДПА України (і не нижчого рівня) щоб захистити і себе і клієнта. До кінця 1-го кварталу 2007 року час ще є. Повертаюсь до питання що ми, нотаріуси пишемо, читаємо і, головне, як читаємо (алеж писати, наприклад, на парканах, можно щозавгодно і не відповідати за це, а що вже хтось буде робити чи не робити за ""парканими рекомендаціями"" – це його особиста справа). З огляду на ситуацію, яка склалася з колегою Київського округу, - на мій погляд, не завжди і ми буваємо ""білими і пухнастими"". Угода була посвідчена до 01 січня 2007 року (оскільки термін подання форма №1ДФ ще не настав, тому і ситуація ще не могла виникнути за наслідками події 2007 року). Тобто угода була посвідчена у 2005 або 2006 роках, коли діяли і сьогодні діють відповідні пункти ст.12 Закону 889-IV. Якщо наш київський колега до посвідчення договору не звернув уваги на цифру 6686500,00 гривень і не проконсультувався у своїх досвідчених колег, то краще хай підготує довідку про стан свого здоров""я, може допоможе. Про що окремі з нас, нотаріусів, можуть дискутувати, коли у п.12.5 все давно вже написано!!! Хтось з колег висловив думку, що начебто до цього нотаріуса висунили обвинувачення тільки лише з того, що він, можливо, тільки не подав форму №1ДФ, а, мовляв, податок був сплочений. Не треба СЕБЕ САМИХ обманювати якби ж мова йшла лише про неподання нотаріусом форми №1ДФ – це тільки, мінімум, адміністративні санкції. Ясно, як день, що податок у розмірі 869245,00 гривень фізичною особою – продавцем, не був на день посвідчення договору, сплочений. Цікаво, а 1% наш київський колега НЕ ЗАБУВ отримати – 66865,00? І ще питання: з ""откатом"" чи без? Дай йому, або ""його"" слідчим хтось розуму щоб не інкримінували частину 2-гу статті 212 КК України!!!! Я не злорадствую, але – їж, як всі, червону ікру, а бажаєш чорну!!!!????? Сам знаєш шо!!!І наостанок, всі ці сльози та с…лі:1. Хто на сьогоднішній день скасувував Закон ""Про звернення громадян""?2. Хто з колег, стосовно оподаткування операцій, направив письмовий запит до ДПА України?3. Хто з колег, стосовно оподаткування операцій, направив письмовий запит до обласного управління юстиції?"