Форум

Інформаційний ресурс

реєстрація іпотечного договору в реєстрі правочинів

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Per se » 03 лютого 2007, 16:24

"Шановні колеги, дуже хочу почути Вашу думку з такого приводу. До мене звернувся банк для посвідчення договору іпотеки, в якому зазначене наступне : Іпотекодержатель зобов’язаний внести відповідну інформацію про іпотечний договір до Державного реєстру правочинів» … далі у розділі застереження про задоволення вимог іпотекодержателя : «Даний пункт цього Договору є застереженням про задоволення вимог Іпотекодержателя та визнається сторонами та діючим законодавством як договір про задоволення вимог Іпотекодержателя, що надає право Іпотекодержателю у порядку досудового врегулювання, передбаченого ст.36. Закону України „Про іпотеку”, звернути стягнення на предмет іпотеки на підставі цього Договору.……При цьому дане Застереження визнається Сторонами договором про задоволення вимог Іпотекодержателя та є правовою підставою для реєстрації права власності Іпотекодержателя на нерухоме майно, яке є Предметом іпотеки. За цим Договором Іпотекодержатель набуває Предмет іпотеки у власність за вартістю, встановленою на момент такого придбання на підставі оцінки».На моє питання навіщо реєструвати договір іпотеки у реєстрі правочинів, було надано відповідь, суть якої є те, що у разі невиконання умов кредитного договору Іпотекодавцем , зразу зареєструвати даний договір у БТІ як право власності та не «парити собі мозги» Моя точка зору така – я відмовила у реєстрації в реєстрі правочинів з наступних міркувань : 1. Згідно ст.. 210 ЦК - Правочин підлягає держ. Реєстрації у випадках, встановлених законом,2. згідно тимч. Порядку реєстр правочинів : держ. Реєстрації правочинів підлягають інші правочини, державна реєстрація яких передбачена законом .ЗВЕРТАЮ УВАГУ, ТІЛЬКИ У ВИПАДКАХ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ ЗАКОНОМ Але ні цивільний кодекс (ст..577) ні ЗУ «Про іпотеку» не містить вимоги реєстрації самого правочину, а лише реєстрації іпотеки. Дуже прошу допомогти, чи можливо реєструвати іпотечний договір в ДРП ( тех. можливість є) до тих пір , поки немає прострочення виконання зобов’язань ? "
Per se

Повідомлення: 14136
Дякував (ла): 12938 раз.
Подякували: 14340 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення novch » 03 лютого 2007, 16:37

Вы правы. Чем поможет гос. регистрация в реестре прав-в при регистрации в РПВН, это что, обязательное условие? Где об этом сказано?
novch

Номер повідомлення:#3

Повідомлення raton » 03 лютого 2007, 17:13

lolВы абсолютно правы в своих умозаключениях. Ипотечные договора не регистрирую в реестре правочинив ни под каким предлогом!
Хутін пуй!
raton

Повідомлення: 1532
Дякував (ла): 1213 раз.
Подякували: 942 раз.

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Passer » 03 лютого 2007, 17:14

Вы правы. Не подавайтесь.
Passer

Повідомлення: 2397
Дякував (ла): 327 раз.
Подякували: 475 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення victoria » 03 лютого 2007, 17:22

"Гос. регистрация ипотеки осуществляется в реестре ипотек. А если Банк желает зарегистрировать ипотечный договор в реестр правочинов - пусть дают заявку и оплачивают, но можно предупредить, что это делать не обязательно.В перечне правоустанавливающих документов, на основании которых проводится регистрация прав собственности на объекты недвижимого имущества ипотечного договора нет- только ""договір про задоволення вимог іпотекодержателя"". "
victoria

Повідомлення: 540
Дякував (ла): 63 раз.
Подякували: 48 раз.

Номер повідомлення:#6

Повідомлення Вирэн » 03 лютого 2007, 20:04

Я, кажется, догодываюсь какой это банк - УкрСиб? Я с юристом нашего филиала договорилась о том, что пункт о регистраии в правочинах мы исключаем. Виктория, вы не правы - это НЕ ДЕЛАТЬ НЕ ОБЯЗАТЕЛЬНО, а это протеворечит гражданскому кодексу. Многих сбивает с толку наличие в реестре правочинив разных видов договоров, но реестр делали не юристы (удивляет только - почему юристы не проверили ничего). Банки иногда такое пишут в договорах - на голову не оденешь... Но давайте же не быть формальными исполнителями их воли, мы же должны проверить соответствие закону документа.
Вирэн

Повідомлення: 226
Дякував (ла): 2 раз.
Подякували: 61 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення nota » 04 лютого 2007, 16:32

Считаю невозможным (даже при наличии тех. возможности) регистрацию договора ипотеки в реестре правочинов. Это нарушение закона и порождение порочной, никому не нужной практики. И дело ведь не в оплате, Victoria. Нас, нотариусов, и так последнее время начинают обвинять в не профессионализме. Не поддаватесь, не идите на поводу у клиентов.
nota

Повідомлення: 2153
Дякував (ла): 601 раз.
Подякували: 1643 раз.

Номер повідомлення:#8

Повідомлення victoria » 04 лютого 2007, 23:31

Nota - лично я таким не занимаюсь, но порочная практика всё-таки в конкретном вопросе cуществует и прогрессирует.Вирэн - да, это Укрсиббанк.
victoria

Повідомлення: 540
Дякував (ла): 63 раз.
Подякували: 48 раз.

Номер повідомлення:#9

Повідомлення Сергей » 05 лютого 2007, 13:22

Виправляйте ті пункти договору, які не відповідають дійсності та законодавству. Ми так і робимо в їхніх договорах)))
Сергей

Номер повідомлення:#11

Повідомлення Passer » 05 лютого 2007, 17:14

lolНу и бог с ней пущай пишет что хочет. Продекларируйте (или дайте им прочитать ) ст.7 ЗУ Про Нотариат. Державна іпотечна установа - создана роспоряжением КМ, но она не есть КМ. То есть в списке, четко определенном ст 7 - не значится. Да и к тому ж протеворечит ГКУ и приказам нашего родного МЮ (а вот они как раз и значится в списке)
Passer

Повідомлення: 2397
Дякував (ла): 327 раз.
Подякували: 475 раз.

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Yandex [Bot]