Номер повідомлення:#1
Per se
» 03 лютого 2007, 16:24
"Шановні колеги, дуже хочу почути Вашу думку з такого приводу. До мене звернувся банк для посвідчення договору іпотеки, в якому зазначене наступне : Іпотекодержатель зобов’язаний внести відповідну інформацію про іпотечний договір до Державного реєстру правочинів» … далі у розділі застереження про задоволення вимог іпотекодержателя : «Даний пункт цього Договору є застереженням про задоволення вимог Іпотекодержателя та визнається сторонами та діючим законодавством як договір про задоволення вимог Іпотекодержателя, що надає право Іпотекодержателю у порядку досудового врегулювання, передбаченого ст.36. Закону України „Про іпотеку”, звернути стягнення на предмет іпотеки на підставі цього Договору.……При цьому дане Застереження визнається Сторонами договором про задоволення вимог Іпотекодержателя та є правовою підставою для реєстрації права власності Іпотекодержателя на нерухоме майно, яке є Предметом іпотеки. За цим Договором Іпотекодержатель набуває Предмет іпотеки у власність за вартістю, встановленою на момент такого придбання на підставі оцінки».На моє питання навіщо реєструвати договір іпотеки у реєстрі правочинів, було надано відповідь, суть якої є те, що у разі невиконання умов кредитного договору Іпотекодавцем , зразу зареєструвати даний договір у БТІ як право власності та не «парити собі мозги» Моя точка зору така – я відмовила у реєстрації в реєстрі правочинів з наступних міркувань : 1. Згідно ст.. 210 ЦК - Правочин підлягає держ. Реєстрації у випадках, встановлених законом,2. згідно тимч. Порядку реєстр правочинів : держ. Реєстрації правочинів підлягають інші правочини, державна реєстрація яких передбачена законом .ЗВЕРТАЮ УВАГУ, ТІЛЬКИ У ВИПАДКАХ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ ЗАКОНОМ Але ні цивільний кодекс (ст..577) ні ЗУ «Про іпотеку» не містить вимоги реєстрації самого правочину, а лише реєстрації іпотеки. Дуже прошу допомогти, чи можливо реєструвати іпотечний договір в ДРП ( тех. можливість є) до тих пір , поки немає прострочення виконання зобов’язань ? "