Номер повідомлення:#41
SAVA
» 02 жовтня 2008, 15:05
Колеги, переходимо до 1425, Юрій Романович, законопроект „Про нотаріат” (друге читання).13:08:45МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.Шановні виборці, шановні колеги! Юрій Мірошниченко фракція „Партії регіонів”.Я хотів би нагадати вам, наш робочий день пленарний, також він був, це було 16 вересня 2008 року, я стояв на цій трибуні і ми великою кількістю голосів проголосували в першому читанні Закон про внесення змін до Закону „Про нотаріат”. І тоді ми говорили про те, що підтримуючи законопроект, підготовлений Урядом України, ми мали внести значну кількість правок, вдосконалень, врахувати до цього закону ще ті норми, які містилися ще у кількох законопроектах, які тоді ми відкликали як суб’єкти законодавчої ініціативи, а йдеться про 1425-1, про закон 1177, 2377 і 2374. Ці законопроекти власне були опрацьовані, їхні норми, які ми проаналізували і вони були власне включені до тіла на друге читання, тіла закону 1425 враховані і зараз перед вами, шановні колеги, є ціла така велика таблиця, де ви побачите, що всі поправки або повністю, або частково враховані. Це дуже серйозна була робота нашого Комітету з питань правової політики, де ми намагалися або працювати з авторами поправок, або враховувати їх повністю, частково. Тому я хочу запевнити і у першу чергу, я пам’ятаю, я тоді стояв на трибуні і з фракції комуністів говорили, дивіться, хлопці, щоб ви не пропустили якісь там недоречності, особливо в частині захисту прав громадян і доступу їхнього до можливості користуватися нотаріальними послугами. Ми всі пропозиції врахували. Я скажу більше того, попрацювали дуже гарно народні депутати Міщенко, Бережна, Кармазін, Бондарєв, Шаров, Круць, от щойно ввечері, хоча і пройшли терміни, але до нас надійшли пропозиції Романа Ткача, сьогодні донесли лист пана Сташенка. Але я можу вас запевнити, навіть не зважаючи на те, що ми не мали вже можливості опрацювати у тому порядку, як це передбачає законодавство, оскільки терміни були пропущені, але по суті, вони всі враховані. Це один з найкраще опрацьованих законопроектів, які пропонував наш комітет. Я хотів би подякувати і Міністерству юстиції і тим суб’єктам законодавчої ініціативи, які вносили свої поправки для того, щоб ми прийняли дійсно перший етап реформи нотаріату і фактично дозволили громадянам отримати доступ до нотаріальних послуг такого європейського рівня. Дякую. ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, є декілька пропозицій.Перша пропозиція. Запитати у народних депутатів України, які вносили свої поправки до даного законопроекті і які були враховані чи не були враховані головним комітетом. Чи є бажання поставити на голосування відповідні питання? Немає жодного суб’єкту законодавчої ініціативи. Друге. Запитати Леоніда Васильовича Єфіменка. Леонід Васильович, яка позиція Міністерства юстиції з приводу даного законопроекту? ЄФІМЕНКО Л.В. Міністерство юстиції спільно з комітетом і з депутатами, які вносили поправки і пропозиції, працювало і знайдена спільна позиція, і цей законопроект на друге читання ми підтримуємо. І ми хочемо подякувати тих депутатів, які працювали над цим проектом. ГОЛОВУЮЧИЙ. І запитати Олександра Володимировича Лавриновича, як колишнього міністра юстиції, який розробляв цей законопроект, яка його позиція з приводу другого читання. ЛАВРИНОВИЧ О.В. Я б сказав, міністра юстиції в 2005-2006 роках і хочу сказати, що цей проект завершує шестирічний шлях багатьох нотаріусів, юристів, які прагнули вдосконалити нотаріальну діяльність як для того, щоб нотаріуси у нас були захищені втручанням в їх роботи і були створені належні умови для роботи, і щоб всі нотаріуси були рівними незалежно від того, де вони працюють в приватній конторі чи в державній, і щоб в Україні були створені умови для надання нотаріальних послуг такі, які будуть краще задовольняти громадян України.З моєї точки зору, ми досягли зараз певного результату в цьому і подальший шлях, який потрібно буде пройти для того, щоб ми в своїй країні збудували єдиний нотаріат, який буде відповідати тим вимогам, які ставить перед нами життя в Україні і вимоги нотаріальної діяльності в країнах латинського нотаріату, я думаю, ми також успішно пройдемо, використовуючи той досвід, який був набутий під час роботи над цим проектом закону, який готувався в складі двох попередніх урядів України. я прошу народних депутатів підтримати цей законопроект в цілому. ГОЛОВУЮЧИЙ. І, якщо дозволите, одне останнє запитання до Юрія Романовича. Юрій Романович, в тому випадку, якщо ми проголосуємо даний законопроект в цілому чи не призведе прийняття даного законопроекту до фактичного перерозподілу ринку нотаріальних послуг. І чи не буде прийняття даного законопроекту розглядатися як обмеження прав осіб на заняття нотаріальною діяльністю?МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Щиро вдячний. Арсеній Петровичу, можу вас запевнити так само, як і всіх народних депутатів, що не буде перерозподілу ринку нотаріальних послуг. Ті питання, які були контраверсійними, ми виключили з дискусії, в першу чергу йдеться про квотування. І ряд інших питань. Тому я абсолютно впевнений, що цей законопроект є виваженим, з точки зору і правової техніки, і правових наслідків. Він однозначно покращить якість надання послуг і захищеність самих нотаріусів. І я абсолютно переконаний, що другим етапом, Олександр Володимирович про це сказав, а це наш обов’язок, нашого комітету спільно з міністерством, коли ми будемо готувати вже до вашої уваги великий закон, реформу нотаріата вже повну, то я думаю, що ці питання ми будемо теж вирішувати таким чином, щоб нічиї інтереси не були порушені і щоб не було в першу чергу негативних наслідків для громадян України і їхнього доступу до нотаріальних послуг.ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна ще одне запитання? У нас залишилася відмінність між державними і приватними нотаріусами у переліку нотаріальних дій, які виконують одні і інші?МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Не залишилося.ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ми зрівняли?МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Не залишилося у нас. Але фактично сьогодні і саме життя вимагало нам уніфікацію в цьому питанні. Тому що там було тільки одне питання, яке не могли робити приватні нотаріуси, це оформлення спадку. Зараз ми це привели, по-перше, ми дали єдину систему і контролю, і порядку, і принципів, і, власне, роботи самої нотаріусів. Ми сказали, що з одного боку вони повинні бути доступними, те, на що звертали увагу комуністи. Щоб мінімум 5 годин вони працювали і мінімум 5 днів. Але, разом з тим, от була поправка пана Сухого, щоб в разі, якщо є об’єктивні підстави, щоб у них була така можливість, ми її зафіксували якраз в такій редакції, ми були вдячні пану Сухому. І зараз по суті дуже і дуже виважений законопроект. Дякую.ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, так? От по стажуванню я подивився, тобто ми збільшили кваліфікаційні вимоги, у нас раніше було рік, а тепер три роки ви поставили. Так?МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Ні, ні, я уточню. Значить дивіться. ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, не стажування я кажу, а загальні терміни. Три роки, правильно? МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Так, ми зробили три. Знову ж таки, виходячи з інтересів громадян. Мало того, ми вивчили практику. Три роки юридичного стажу, то не є проблема, щоб бути нотаріусом. А от стажування ми зробили один рік. Теж, до речі, були пропозиції і ми їх врахували. От, пані Самойлик мене підтримує, тому що якраз вона це питання і піднімала. Дякую.ГОЛОВУЮЧИЙ. Важливо, колеги, щоб цей законопроект був в першу чергу не для нотаріусів і не для Міністерства юстиції, а для людей. Це саме важливе.МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Саме на тому ми і наполягали.ГОЛОВУЮЧИЙ. Товариші, є наступна пропозиція. Поставити на голосування в другому читанні і в цілому законопроект номер 1425 про внесення змін до Закону України „Про нотаріат”. Підтримуєте? Голосуємо.МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Прошу підтримати, шановні колеги. Це дуже потрібний закон.13:17:56За-340