Номер повідомлення:#26
Love
» 05 лютого 2009, 19:35
По-перше, на 2/3 частки приватизованої квартири не поширюється режим спільної сумісної власності, оскільки це –квартира, придбана шляхом безоплатної приватизації житла. Якщо навіть є доплата за «лишні метри», то питання можна ставити про спільну сумісну власність подружжя на доплату, а не на квартиру.В даному випадку мова може йти про дарування 1/3 частки на ім’я чоловіка.Що стосується іншої квартири та нежилого приміщення, що зареєстровані на ім’я дружини, то, дійсно подружжя може укласти між собою шлюбний договір, в якому може домовитися про непоширення на майно, набуте за час шлюбу положень ст.60 СК України і вважати його особистою приватною власністю того з подружжя, на якого виданий правовстановлювальний документ (ст.97 СК України). Такий шлюбний договір буде підтвердженням того, що майно є особистою власністю одного з подружжя.З думкою Стива та Олени, що шлюбним договором не можна міняти правовий режим майна, яке вже набуте в шлюбі, не згідна.Про те, що можна змінювати шлюбним договором правовий режим майна, що вже є спільною сумісною чи особистою власністю, говорить п.2 ст.97 СК. У Вашому випадку Ліза якраз мова йде про зміну режиму спільної сумісної власності подружжя на особисту власність дружини.П.5 ст.93 СК до цього випадку відношення не має.А що стосується, п.4 ст.93 – «надзвичайно невигідного матеріального становища» чоловіка, а чи встановлений законом критерій визначення цього невигідного становища? Не встановлений. Тому, якщо подружжя домовилися про такий поділ, значить обом її вигідно поступати так, а не по-іншому.Я би посвідчила такий шлюбний договір, ще може би порекомендувала сторонам включити ще якесь інше майно, яке переходить у особисту власність чоловіка (але не нерухоме) .