Номер повідомлення:#631
Macur
» 23 жовтня 2009, 17:34
Привіт колеги, викладую у форумі тільки задачу, так як все інше в мене попалось з форума, а задача досить цікава:До нотаріуса звернувся гр. С з проханням посвідчити договір дарування акцій ЗАТ [qoute]АВІАТОР[qoute] між ним, як власником акцій та його дочкою А. Перевіривши документи, які надав відчужувач нотаріусу, він відмовив у посвідченні зазначеного правочину, мотивуючи свою відмову тим, що порядок відчуження акцій не передбачено в установчих документах ЗАТ [qoute]АВІАТОР[qoute].Дайте юридичну оцінку діям нотаріуса?ВІДПОВІДЬСтаттею 4 Закону України [qoute]Про цінні папери та фондовий ринок[qoute] встановлено, що до особи, яка набула право власності на цінний папір, переходять усі посвідчені ним права. Обмеження обігу та/або реалізації прав за цінними паперами може бути встановлено тільки у випадках і в порядку, передбачених законом. Відповідно до ст. 6 Закону України [qoute]Про цінні папери та фондовий ринок[qoute] акція —іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також: немайнові права, передбачені законом. Статтею 718 Цивільного кодексу України передбачено, що цінні папери можуть бути предметом договору дарування. Отже відмова нотаріуса - неправомірна. Я так відповів і мені зарахували.