Номер повідомлення:#319
sem
» 05 листопада 2009, 21:12
не можу погодитись з думкою И так бывает, пост 314, якщо все дістанеться чоловіку, то виходить батьки дружини та її син взагалі не будуть нічого спадкувати, оскільки вони не є спадкоємцями після чоловіка.Моє вирішення таке Нотаріусові подані два свідоцтва про смерть. Перше дружини вона померла, наприклад 01.01.2009р., друге чоловіка помер 03.01.2009. Отже заводимо дві спадкові справи.Перша справа дружини. Після неї спадкоємцями: є її батьки, її особистий син та чоловік, тобто всі особи, які були живими на час відкриття спадщини. Спадкове майно дружини складається: 1/2 будинку, 1/2 всього майна, 1/2 частини авто (авто вона заповідала чоловіку, нотаріус здійснить перевірку за СР і побачить заповіт та витребує його). Ділимо все її майно, крім авто, на чотирьох, кожному по 1/8 частині будинку, 1/8 частині іншого рухомого майна, тільки частки чоловіка видаються його батькам в порядку ст.1276 – їм дістанеться по 1/16 будинку, по 1/16 рухомого майна, і по 1/4 авто. Друга справа чоловіка: спадкоємцями є тільки батьки. Спадкове майно складається з 1/2 частини будинку, 1/2 частини іншого майна, та 1/2 частини автомобіля. Батьки отримують по 1/4 будинку, по 1/4 рухомого майна і по 1/4 автомобіля. Всього батьки чоловіка отримують 1/2 частини будинку+1/8 частини будинку=5/8 частин будинку, 1/2 частина іншого майна +1/8 частини =5/8 частин всього рухомого майна, 1/2 частина автомобіля+1/2 частина автомобіля=цілий автомобіль. Кожен з батьків отримає по 5/16 будинку, по 5/16 рухомого майна і по 1/2 частині автомобіля. Щодо автомобіля, можна і весь автомобіль, що мабуть буде і вірнішим оскільки по документам він належав дружині, розділити між батьками чоловіка в спадковій справі дружини, кожному по 1/2 відразу.Щодо переважного права на виділ часток, ст.1279, то я так розумію, що чоловік і дружина жили разом, тільки вдвох, співвласниками також були тільки вони, а тому положення цієї статті не може бути застосованим в цій ситуації.