Форум

Інформаційний ресурс

НОТАРІАЛЬНА ТАЄМНИЦЯ і СПАДЩИНА. ВАЖЛИВО!!!

Номер повідомлення:#1

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 20:15

"Нещодавно надіслав начальнику Головного управління юстиції лист наступного змісту. На моє ім’я надійшов лист (вих.№ХХХ від ХХ.ХХ.2010) державного нотаріуса Ххххської міської державної нотаріальної контори Ххххх Х.Х. В цьому листі державний нотаріус Ххххх Х.Х. просить повідомити дату народження та місце проживання заповідача гр.Іванова Івана Івановича, який помер ХХ.ХХ.2007р., на момент посвідчення заповіту, а також в разі співпадання дати народження, надіслати копію заповіту, що за даними Спадкового реєстру виданий гр.Івановим Іваном Івановичем та посвідчений мною ХХ.ХХ.1999. за р.№ХХ. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Таким чином, в разі смерті заповідача, надання відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, окрім спадкоємців померлого, будь-яким іншим особам, в тому числі й державному чи приватному нотаріусу, в провадженні яких є спадкова справа, Законом не передбачено. Цією ж статтею зазначено, що особи, винні в порушенні нотаріальної таємниці, а саме, в поширенні відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов'язки тощо, несуть відповідальність у порядку, встановленому законом. Повідомлення стороннім особам (в тому числі державному нотаріусу) дати народження та місця проживання особи, що звернулася до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії, повинно визначатися, як поширення відомостей про особу, що є порушенням нотаріальної таємниці. На підставі вищезазначеного мною відмовлено державному нотаріусу Ххххх Х.Х. в наданні відомостей, пов’язаних з гр.Івановим Іваном Івановичем, що становлять нотаріальну таємницю. При цьому вважаю за необхідне зазначити наступне. Відомості стосовно заповіту померлої особи можуть бути надані іншій особі, яка належним чином підтвердить свій правовий статус спадкоємця при встановленні її особи нотаріусом при особистому зверненні та наданні необхідних для цього документів. Такі відомості у формі довідки можуть бути надані поштою при одержанні від зацікавленої особи відповідної заяви, на якій справжність підпису повинна бути нотаріально засвідчена з долученням нотаріально засвідчених копій документів, що визначають правовий статус заявника, як спадкоємця. При цьому, змушений ще раз акцентувати увагу, надання копії заповіту будь-яким особам, в тому числі й спадкоємцю чинним законодавством не передбачено. У відповідності до вимог статей 8 та 53 Закону України ”Про нотаріат” дублікат втраченого або зіпсованого документа за письмовою заявою видається нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. Таким чином, в разі смерті особи та втрати або зіпсування її нотаріально посвідченого заповіту, дублікат цього заповіту спадкоємцям, в тому числі, що є спадкоємцями за цим заповітом, виданий бути не може. У зв’язку з тим, що на цей час на моє ім’я вже надійшло декілька листів із зверненнями, подібними до звернення, що міститься в листі державного нотаріуса Ххххх Х.Х., на який я посилався, з витребуванням даних про особу заповідачів та копій заповітів цих заповідачів, вважаю за вкрай необхідне звернути увагу на наступне. У відповідності до статті 8-1 Закону України ”Про нотаріат” будь-яке втручання в діяльність нотаріуса, зокрема з метою спонукання до вчинення ним неправомірних дій, у тому числі вимагання від нього відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, забороняється і тягне за собою відповідальність відповідно до законодавства. Статтею 46 Закону України ”Про нотаріат” нотаріусу надано право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для нотаріальної дії. Але попередньо цій статті, Закон України ”Про нотаріат” містить статті 8 та 8-1, що визначають нотаріальну таємницю та встановлюють гарантії нотаріальної діяльності. Виходячи з принципу ієрархії норми права, положення статей 8 та 8-1 є первинними, визначальними по відношенню до положень статті 46. Це означає, що нотаріус, реалізуючи своє право витребувати відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії не повинен припускатися порушень, пов’язаних з нотаріальною таємницею.З метою недопущення в подальшому порушення вимог чинного законодавства України щодо збереження нотаріальної таємниці, прошу Вас звернути увагу нотаріусів, які здійснюють свою діяльність в межах Такої-то області на неприпустимість витребування відомостей як щодо особи заповідача, так і копії його заповіту, що зберігається у нотаріуса.Відповідно до статті 40 Конституції України, якою громадянину України надано право на письмове звернення до посадової особи органу державної влади, та статей 1, 7, 14, 15, Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] прошу вважати моє звернення до Вас, як звернення громадянина (самозайнятої особи, яка здійснює нотаріальну діяльність) і у відповідності до статей 19 та 20 Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] письмово повідомити мене про результати розгляду цього звернення.Тепер як практично діяти, на мій погляд, нотаріусу в ситуації додержання нотаріальної таємниці.Зрозуміло, що державний нотаріус Ххххх Х.Х одержав за його запитом відповідний лист з відмовою про надання відомостей. Після цього до мене особисто з’явився спадкоємець Іванова Івана Івановича. Назвемо його дружиною Івановою Параскою Мутагірівною. Ця людина надала оригінали свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть і була мною встановлена за паспортом. Також була подана мені заява наступного змісту.Приватному нотаріусу Ххххськогоміського нотаріального округуОл Іванової Параски Мутагірівни,яка мешкає в м.Хххську, по вул.Дубовий Гай, 1, кв.2 З А Я В А ХХ.ХХ.2007 року помер мій чоловік Іванов Іван Іванович, ХХ.ХХ.1931 року народження, який на день його смерті мешкав в м.Хххську Такої-то області, по вул.Дубовий Гай, 1, кв.2, та залишив після себе заповіт, посвідчений Вами. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Прошу Вас видати мені, Івановій Парасці Мутагірівні, як спадкоємцю Іванова Івана Івановича, довідку щодо змісту його заповіту, посвідченого вами. ХХ ххххххх 2010 року .Абсолютно зрозуміло, що це заява, на якій справжність підпису нотаріально не засвідчується, а вона ”проходить” через вхідну кореспонденцію.І тепер відповідь на цю заяву.Іванова Параска Мутагірівна,м.Хххську, вул.Дубовий Гай, 1, кв.2Довідка У відповідності до вимог статті 8 Закону України “Про нотаріат” ця довідка видана спадкоємцю за законом Іванова Івана Івановича, ХХ.ХХ.1931 року народження, який помер ХХ.ХХ.2007 року, Івановій Парасці Мутагірівні щодо виданого ХХ.ХХ.1999 року Івановим Іваном Івановичем та нотаріально посвідченого мною заповіту за реєстраційним №ХХ. Згідно даних, що містяться в заповіті Іванова Івана Івановича, посвідченого мною ХХ.ХХ.1999 року за реєстраційним №ХХ та здійненому запису в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій (реєстр №Х за 1999 рік) за №ХХ, громадянин Іванов Іван Іванович, заповіт якого нотаріально посвідчено мною ХХ.ХХ.1999 року за реєстраційним №ХХ, та ваш чоловік Іванов Іван Іванович, ХХ.ХХ.1931 року народження, є різними особами. Приватний нотаріус ОлОстаннім часом при заведенні спадкової справи (на перший погляд проста ситуація – один син приймає спадщину післі батька), з’ясувалося, що існує 3 заповіти. Дата народження заповідача – невідома, місце народження – не відоме. Причому один заповіт у приватного нотаріуса, другій – в держнотконторі, а третій – в держнотархіві.Разом з заведенням спадкової справи запропонував спадкоємцю зробити 3 заяви в кожну адресу, на яких засвідчується справжність підпису, а також, як додаток до кожної заяви нотаріально засвідчені копії свідоцтва про смерть батька та свідоцтва про народження спадкоємця. Як приклад навожу 2 заяви. Одну – приватному нотаріусу, іншу – до держнотконтори. Вони багато в чому спільні, але мають деякі особливості.Приватному нотаріусу Енського міського нотаріального округу Ххххххенко Х.Х.Петрова Саїда Рональдовича,ХХ вересня 1953 року народження, проживаю в місті Десятихатки,по проспекту Тудисюди, 2, кв.3,З А Я В А ХХ.10.2009 року помер мій батько – Петров Рональд Джанібекович, ХХ.ХХ.1933 року народження, який був зареєстрована на день смерті в місті Ххххську, по вулиці Братів Карамазових, будинок №51, квартира №30, Такої-то області. Під час заведення спадкової справи після мого батька було встановлено, що Петров Рональд Джанібекович видав ХХ.ХХ.1999. заповіт, який було нотаріально посвідчено приватним нотаріусом Енського міського нотаріального округу Ххххххенко Х.Х. за реєстраційним №ХХХ. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Таким чином, в разі смерті заповідача, надання відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, окрім спадкоємців померлого, будь-яким іншим особам, в тому числі й державному чи приватному нотаріусу, в провадженні яких є спадкова справа, Законом не передбачено. Виходячи з вищезазначеного, прошу Вас видати мені, Петрову Саїду Рональдовичу, як спадкоємцю Петрова Рональда Джанібековича, довідку щодо його заповіту за умови співпадіння дати народження мого батька Петрова Рональда Джанібековича та громадянина Петрова Рональда Джанібековича, заповіт якго Вами нотаріально посвідчено. При цьому в разі співпадіння року народження (як за змістом заповіту, так і за записом в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій), коли невідомо день та місяць народження, вказати в довідці тільки місце проживання заповідача на час нотаріального посвідчення заповіту. Якщо відбудеться співпадіння дати народження заповідача та моїх біографічних данних з данними спадкоємця за заповітом, прошу Вас зазначити в довідці відомості щодо змісту заповіту. Відповідно до 1, 7, 14, 15, Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] прошу вважати моє звернення до Вас, як звернення громадянина і у відповідності до статей 19 та 20 Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] письмово повідомити мене про результати розгляду цього звернення. Вашу відповідь прошу надіслати на адресу приватного нотаріуса Ххххського міського нотаріального округу Такої-то області Ол : м.Хххськ Такої-то області, вул.Перемоги-над-Дурнями, 1, індекс ХХХ00. Додаток :1. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть Петрова Рональда Джанібековича на 1 арк. в 1 прим. 2. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про народження Петрова Саїда Рональдовича на 1 арк. в 1 прим.Місто Хххськ, ххххцяте лютого дві тисячі десятого року.Завідувачу Сто двадцять першою харківською державною нотаріальною контороюПетрова Саїда Рональдовича,ХХ вересня 1953 року народження, проживаю в місті Десятихатки,по проспекту Тудисюди, 2, кв.3,З А Я В А ХХ.10.2009 року помер мій батько – Петров Рональд Джанібекович, ХХ.ХХ.1933 року народження, який був зареєстрована на день смерті в місті Ххххську, по вулиці Братів Карамазових, будинок №51, квартира №30, Такої-то області. Під час заведення спадкової справи після мого батька було встановлено, що Петров Рональд Джанібекович видав ХХ.ХХ.1999. заповіт, який було нотаріально посвідчено у Сто двадцять першій харківській державній нотаріальній конторі за реєстраційним №Х-ХХХ, де він і зберігається. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Таким чином, в разі смерті заповідача, надання відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, окрім спадкоємців померлого, будь-яким іншим особам, в тому числі й державному чи приватному нотаріусу, в провадженні яких є спадкова справа, Законом не передбачено. Виходячи з вищезазначеного, прошу Вас видати мені, Петрову Саїду Рональдовичу, як спадкоємцю Петрова Рональда Джанібековича, довідку щодо його заповіту за умови співпадіння дати народження мого батька Петрова Рональда Джанібековича та громадянина Петрова Рональда Джанібековича, заповіт якго Вами нотаріально посвідчено. При цьому в разі співпадіння року народження (як за змістом заповіту, так і за записом в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій), коли невідомо день та місяць народження, вказати в довідці тільки місце проживання заповідача на час нотаріального посвідчення заповіту. Якщо відбудеться співпадіння дати народження заповідача та моїх біографічних данних з данними спадкоємця за заповітом, прошу Вас зазначити в довідці відомості щодо змісту заповіту. У разі передачі заповіту Петрова Рональда Джанібековича на зберігання до Державного нотаріального архіву в Харківській області, прошу Вас переслати мою заяву за компетенцією до цього архіву. Відповідно до 1, 7, 14, 15, Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] прошу вважати моє звернення до Вас, як звернення громадянина і у відповідності до статей 19 та 20 Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] письмово повідомити мене про результати розгляду цього звернення. Вашу відповідь прошу надіслати на адресу приватного нотаріуса Ххххського міського нотаріального округу Такої-то області Ол : м.Хххськ Такої-то області, вул.Перемоги-над-Дурнями, 1, індекс ХХХ00. Додаток :1. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть Петрова Рональда Джанібековича на 1 арк. в 1 прим. 2. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про народження Петрова Саїда Рональдовича на 1 арк. в 1 прим.Місто Хххськ, ххххцяте лютого дві тисячі десятого року.І на самий останок. Чому так докладно з цього питання.Здійснено спробу ”розвернути” встановлений Законом ”Про нотаріат” порядок збереження нотаріальної таємниці в практичній площині.Колеги, давайте будемо поважати один одного і Закон. Який він не є, але він ЗАКОН.Відмова нотаріуса надати так необхідні відомості не означає зухвалої неповаги до колеги, а тільки бажання стояти на сторожі ЗАКОНУ.Пропоную обсудити цю важливу тему. Навмисно відкриваю її на Загальному форумі, тому, що вона стосується не тільки нас, як нотаріусів, а й звичайних громадян, по відношенню до яких і повинен діяти принцип, що ПРАВО Є ПУБЛІЧНИМ. "
Олл

Повідомлення: 653
Дякував (ла): 799 раз.
Подякували: 462 раз.

Номер повідомлення:#2

Повідомлення OLNIK » 16 лютого 2010, 20:28

У нас кроме ст.8, есть еще и ст.46.Не с праздного же любопытства нотариус (коллега) запрашивает, а именно в пределах своих полномочий, в рамках заведенного им наследственного дела, да и с целью посодейтствовать лицу в реализации его прав -ст.4 и ст.5.Все нотариусы про ст.8 знают и тот, который запрашивает, тоже соблюдает ее.
OLNIK

Повідомлення: 13905
Дякував (ла): 15715 раз.
Подякували: 25378 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення Scarlett » 16 лютого 2010, 20:31

абсолютно согласна с сообщением 2
Я обещала быть хорошей… Но, если услышите стрельбу — значит у меня не получилось!
Scarlett

Повідомлення: 2171
Дякував (ла): 1598 раз.
Подякували: 3436 раз.

Номер повідомлення:#4

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 20:32

OLNIK, а Ви все прочитали? Там є і про ст.46. Навіть на самому початку.
Олл

Номер повідомлення:#5

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 20:34

вреднюга!Цікаво, а що ж Ви все-таки робитимете, якщо отримаєте відмову в наданні інформації від нотаріуса?
Олл

Номер повідомлення:#6

Повідомлення Весна :) » 16 лютого 2010, 20:42

Ол, спочатку вважала, що не маємо ми давати копії, а далі коли нам передали спадкові, то просто поставила себе на місце того нотаріуса, що її веде. І прийшла до висновку, якщо я можу ідентифікувати особу заповідача з особою спадкодавця, то надсилаю копію, якщо ні то зв'язуюсь в телефонному режимі з нотаріусом, щоб спробувати все таки з'ясувати, чи має відношення мій заповідач до заведеної справи, якщо ні то відповідно і відписую, що не можу надати копію. p.s.Ол - поважаю вашу працю, молодець.
Весна :)

Повідомлення: 2447
Дякував (ла): 179 раз.
Подякували: 88 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення OLNIK » 16 лютого 2010, 20:43

На сообщ.4Я все прочитала, но не поняла, что в специальном законе первично, а что вторично (чит. специально именно для этого закона).Просто всегда надо поставить себя на место нотариуса, который запрашивает.И где больше вреда относительно соблюдения тайны- когда нотариус нотариуса спрашивает, или когда нотариус извлекши вытяг из спадкового реестра с сорока завещаниями от завещателей, по фамилии Шевченко к примеру, наследников посылает к сорока нотариусам.А если кто-то из завещателей, слава богу жив, а о факте составленного им завещания стало известно неизвестно кому.
OLNIK

Повідомлення: 13905
Дякував (ла): 15715 раз.
Подякували: 25378 раз.

Номер повідомлення:#8

Повідомлення Summer » 16 лютого 2010, 21:10

Не сочтите за грубость, но нотариусу Ол явно больше нечем заняться. Конечно, если 40 однофамильцев по завещанию, то 40 заявлений, на 40 бланках, 40 нот.действий, это ж недешевое удовольствие получится для наследников...Когда нотариус, в чьем производстве находится наследственное дело, отправляет запрос по завещанию, он прежде всего спрашивает дату рождения, а уж потом, если дата рождения совпадает, то фотокопию, либо информационную справку (по содержанию завещания)Так что сам ответ на запрос по поводу года, не явл нарушением ст.8.дату рождению можно посмотреть и в витяге из наследственного реестра, просто не всегда она там есть, к сожалению..
Summer

Номер повідомлення:#9

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 21:14

OLNIK!Ст.46, яка за ієрархією знаходиться після ст.8 та ст.8-1, не може розширити межі, встановлені вищерозташованими статтями. Так це треба розуміти.Потрібно пам'ятати ще одну річ. Як надаючи відповідний запит, так і відповідаючи на неналежний запит, а тим самим порушуючи нотаріальну таємницю, кожен сам себе документує. І це до пори, до часу. Ставити себе на місце нотаріуса не потрібно. Ми й так вже перебуваємо на цьому місці, а от зайвий раз згадати присягу нотаріуса, де сказано [qoute]присягаю ... зберігати професійну таємницю[qoute], не зайве.Ну, а щодо Шевченко ... таке життя. Нічого не поробиш. Просто декому не повезло ... Але все у Ваших руках. Зважте на [qoute]оптового[qoute] замовника заяв и покращить (зменшіть) його фінансові втрати. Іншого нічого сказати не можу.
Олл

Номер повідомлення:#10

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 21:21

Summer!Ви мабудь мене не зрозуміли. Ст.8 - відомості про особу (а це в тому числі й дата її народження) є нотаріальною таємницею. В межах нотаріальної таємниці ми не маємо права задати один одному (нотаріус нотаріусу) питання. МЕНІ ЦЕ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ! Але такий наш Закон України [qoute]Про нотаріат[qoute].
Олл

Номер повідомлення:#11

Повідомлення Весна :) » 16 лютого 2010, 21:22

Ол - хто Вас так з цими запитами роздратував?

Номер повідомлення:#12

Повідомлення Весна :) » 16 лютого 2010, 21:29

а з приводу ієрархії статей, це вже перебір:((ст. 8 - це розділ загальних положень. ст. 46 - загальні правила вчинення нотаріальних дій.Я наразі не бачу тут ніяких протиріч і по вазі вони теж однакові, до чого ми так дійдемо, якщо самі вже не будемо відповідати на вмотивовані запити колег:((.

Номер повідомлення:#13

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 21:34

весна * !Так це ж не питання взагалі! Термін [qoute]роздратував[qoute] тут застосувати неможливо. А ось правильне питання, так це питання чесного і професійного виконання своїх обов'язків. Я його висвітлив. І як Ви розумієте, не тільки на форумі. Тепер вже ваша черга на нього давати власну відповідь.
Олл

Номер повідомлення:#14

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 21:40

весна * !Ваше право. Відповідайте. Але від мене ні запиту, ні позитивної відповіді на такий запит не одержите. А ось від громадянина (читай спадкоємця) - запросто. І йому відповідати вже дійсно доведеться.
Олл

Номер повідомлення:#15

Повідомлення Весна :) » 16 лютого 2010, 21:40

крім ст. 8 є також наша інструкція, звісно вона не є законом, але саме її призначення трактувати закон, так ось п. 29, 4 абзац, дає право видати не тільки копію а і Дублікат заповіту .... на запит нотаріуса, яким заведено спадкову справу. Отже, закінчуючи нашу дискусію, ще раз наголошую, в тому випадку коли тотожність заповідача і спадкоємця не викликає сумніву, не бачу перепон для того, щоб надати інформацію з прикріпленням копії заповіту.

Номер повідомлення:#16

Повідомлення Весна :) » 16 лютого 2010, 21:43

№14 - схоже на впертість, що межує з грубістю:((і мені шкода, що я затрималась на роботі тільки для того щоб вам відповісти.

Номер повідомлення:#17

Повідомлення Олл » 16 лютого 2010, 22:16

Ніякої грубості. Тільки серйозна розмова. Викликає здивування лише те, коли юрист посилається на підзаконний нормативний акт, а не на закон. Так кому ж можна видати дублікат? Ст.53 відсилає до першого речення частини п'ятої ст. 8. Ось вам коло суб'єктів для одержання дубліката. Інструкція банально не відповідає Закону. Ну, й питання, так чим керуємося Законом чи Інструкцією? І при чому тут емоції?
Олл

Номер повідомлення:#18

Повідомлення MG » 17 лютого 2010, 00:44

[B]Ол,[/B] [U]а я особисто взагалі не бачу тут проблеми. [/U]Якщо у запиті (до якого обов[qoute]язково долучено завірену копію свідоцтва про смерть) мова йде не про [qoute]вашого[qoute] заповідача, то відповідаєте: [qoute] на Ваш запит № ... щодо ... повід., що дата народження спадкодавця і заповідча, від імені якого посвідчено мною заповіт ..року не співпадають[qoute] . А співпали -надайте відповідну письмову відповідь, щоб належні спадкоємці мали змогу звернутись до Вас за дублікатом заповіту.І все. Ніяких і нічиїх розголошень, порушень норм. (а щоб до мене ще в контору і Параски Мутагірівни являлись, то вже явний перебір)))А як без гумору: то для всіх норм Закону має бути присутній здоровий глузд їх сприйняття та межі суб[qoute]єктивного трактування.
MG

Повідомлення: 18357
Дякував (ла): 39710 раз.
Подякували: 28191 раз.

Номер повідомлення:#19

Повідомлення Bil » 17 лютого 2010, 00:56

Ол а ось коли ви видасте свідоцтво про право на спадщину, ну наприклад за законом, і не відправите запит до нотаря в якого посвідчувався заповіт (при реєстрації якого не вказано рік місце народення, місце проживання.....), який ви просто проігнорували перевірити зіславшись на ст 8, і виясниться що спадкоємці за заповітом (який просто посвідчувався в іншому регіоні) зовсім інші ніж за законом, що прийдеться робить!!!!!!!!!!!Може просто в силу своєї зайнятості вам ще не доводилось займатись спадщиною (это не упрек) ?????А я думаю вище описаний випадок мав місце на практиці і не зовсім гарний відбиток залишив би цей випадокІ ще, можна не розголошувати нот таємницю і написать ні не ваш спадкодавецьІ ви думаєте іншим нотарям робить нічого пишуть вам листи!?!?!?!?
Bil

Номер повідомлення:#20

Повідомлення OksanaS » 17 лютого 2010, 01:54

ОлВи, попрацюйте хоча б років два-три із спадщинами, тоді Ви зовсім по-іншому будете читати і закон і інструкцію.
OksanaS

Номер повідомлення:#21

Повідомлення Весна :) » 17 лютого 2010, 12:01

а може тут справа зовсім навіть не в ст. 8, а в тім, [U]що ви не отримаєте винагороду за роботу[/U] .І саме тому ви вимагаєте, щоб до вас звернулись спадкоємці. Адже спадкоємець це клієнт, а клієнт це дохід.

Номер повідомлення:#22

Повідомлення sello » 17 лютого 2010, 12:15

Думаю, что не стоит обвинять кого-либо в чем-либо. Будем уважать и себя и собеседника.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Что касается сути темы, - не считаю в данном случае правильным и целесообразным не ответить на запрос нотариуса. Проще говоря, всегда отвечаю. Как кто-то уже сказал в теме - всё хорошо вмеру.Пословица у поляков есть [qoute]Цо занадто, то дездраво[qoute].
sello

Повідомлення: 14219
Дякував (ла): 27319 раз.
Подякували: 33292 раз.

Номер повідомлення:#23

Повідомлення MG » 17 лютого 2010, 12:56

[B]для trew [/B](на №22):може я щось не так зрозуміла, то вибачайте. Проблем у видачі дублікату документа теж не бачу -перевіряємо сві необхідні нам для видачі дубліката факти (беремо копіі завірених док-тів)-і видаємо (заява - дублікат -реєстрація дублікату-відмітки, реєстрація бланка)
MG

Повідомлення: 18357
Дякував (ла): 39710 раз.
Подякували: 28191 раз.

Номер повідомлення:#24

Повідомлення Ірунчик » 17 лютого 2010, 13:21

А я отвечаю на все запросы своих коллег и не считаю что я нарушаю ст. 8. Ол, а как Вы будете выдавать свидетельство если у Вас будет 20 запросов в разные конторы и Вам так ответят как и Вы? Я бы на месте Вашей клиентки такие коготки выпустила, что мало бы Вам не показалось.Давайте уважать друг друга и наших клиентов. Благодаря им у нас есть работа.
Ірунчик

Номер повідомлення:#25

Повідомлення Юляша » 17 лютого 2010, 13:56

Підтримую ОЛ , аналіз зроблено грунтовно , не видаю .
Юляша

Номер повідомлення:#26

Повідомлення acus » 17 лютого 2010, 13:59

Якщо на хвилинку відкинути власні амбіції, образи та існуючу практику, і підійти до питання цієї тем з точки зору юриста, то приходиш до висновку: Ол, де-юре, правий у тому, що:1. Проблема видачі копії та дублікату заповіту після смерті заповідача [U]існує і законодавчо не врегульована[/U]. ЗУ [qoute]Про нотаріат[qoute] не дає права видавати копію та дублікат заповіту після смерті заповідача ні нотаріусу по запиту, ні спадкоємцям. Наша інструкція дає таке право. Чим в даному випадку керуватись - юристу пояснювати не треба.2. Дати на запит колеги відповідь, у якій формально порушити ст. 8 - це [U]задокументувати[/U] факт порушення.3. Навіть якщо хтось чи ми всі не бачимо вказаної проблеми, то це не означає, що вона не існує. Проблему Ол висвітлив для того, щоб всі її побачили і були до неї готові (дякую, Ол, за грунтовну роботу).4. Про проблему [U]потрібно писати[/U] в ГУЮ і в МЮ - нехай знають про її існування і врахують при внесенні змін в законодавство.5. Ол запропонував механізм уникнення (обходу) проблеми. Механізм грошовитий та трудомісткий, але формально відповідає [U]букві[/U] закону.Від себе особисто: у будь-якому випадку відповідь на запит колеги дам! Яку саме відповідь - вирішуватиму, виходячи з ситуаціїї, з того, що я поважаю колег, і з бажання не порушити ст.8.З повагою.
acus

Повідомлення: 655
Дякував (ла): 298 раз.
Подякували: 121 раз.

Номер повідомлення:#27

Повідомлення Юляша » 17 лютого 2010, 14:00

На повідомлення № 21 . Це не проблема нотаріуса , якщо спадкоємець за заповітом не подав заяву у визначений строк, то це його рішення і наслідки такої не подачі чітко визначені в ЦК . У нотаріуса не має зобовязання розшукувати спадкоємців як за законом так і за заповітом .
Юляша

Номер повідомлення:#28

Повідомлення Греми » 17 лютого 2010, 14:04

Дааа, я как бывшый гос скажу так: и Ол прав(а), но если следовать этим правилам, то наследство будет выдаваться годами и стоимость (туда же считаем катание наследников по всей Украине с заявлениями или просто стоимость таких заяаления от Ивановых, Петровых и Шевченко) его увеличится раз эдак в цать! И потом, если уж совсем залезть в дебри раскладывания этой ст. 8 - ведь информация о содержании завещания может быть предоставлена только наследнику по завещанию (т.к. наследником умершего, прежде всего является наследник, указанный в завещании), а совсем не наследнику вообще!!!
Греми

Повідомлення: 4380
Дякував (ла): 53 раз.
Подякували: 281 раз.

Номер повідомлення:#29

Повідомлення При*НЦ » 17 лютого 2010, 14:18

[B]Ол[/B]Если уж так подходить, то согласно ст. 8 Закону України ”Про нотаріат” и проверке давать документы для ознакомления нельзя, не говоря уже о помощнике :-).Вважаю, що запиту нотаріуса оформленого відповідно до інструкції та з доданою засвідченою фотокопією свідоцтва про смерть достатньо.
При*НЦ

Повідомлення: 526
Дякував (ла): 8 раз.
Подякували: 8 раз.

Номер повідомлення:#30

Повідомлення Ірин@ » 17 лютого 2010, 14:53

Ол, Елена М Вам відповіла грубо, але вірно. Що була хоча б одна проблема з розголошенням інформації, отриманої нотаріусами один у одного? Є більш цікаві теми для обговорення.((( А то форум перетворився на болото, йдеш за одним, а тут надумані теми трут.
Ірин@

Повідомлення: 12588
Дякував (ла): 12458 раз.
Подякували: 16626 раз.

Далі

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів