Номер повідомлення:#1
Олл
» 16 лютого 2010, 20:15
"Нещодавно надіслав начальнику Головного управління юстиції лист наступного змісту. На моє ім’я надійшов лист (вих.№ХХХ від ХХ.ХХ.2010) державного нотаріуса Ххххської міської державної нотаріальної контори Ххххх Х.Х. В цьому листі державний нотаріус Ххххх Х.Х. просить повідомити дату народження та місце проживання заповідача гр.Іванова Івана Івановича, який помер ХХ.ХХ.2007р., на момент посвідчення заповіту, а також в разі співпадання дати народження, надіслати копію заповіту, що за даними Спадкового реєстру виданий гр.Івановим Іваном Івановичем та посвідчений мною ХХ.ХХ.1999. за р.№ХХ. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Таким чином, в разі смерті заповідача, надання відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, окрім спадкоємців померлого, будь-яким іншим особам, в тому числі й державному чи приватному нотаріусу, в провадженні яких є спадкова справа, Законом не передбачено. Цією ж статтею зазначено, що особи, винні в порушенні нотаріальної таємниці, а саме, в поширенні відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов'язки тощо, несуть відповідальність у порядку, встановленому законом. Повідомлення стороннім особам (в тому числі державному нотаріусу) дати народження та місця проживання особи, що звернулася до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії, повинно визначатися, як поширення відомостей про особу, що є порушенням нотаріальної таємниці. На підставі вищезазначеного мною відмовлено державному нотаріусу Ххххх Х.Х. в наданні відомостей, пов’язаних з гр.Івановим Іваном Івановичем, що становлять нотаріальну таємницю. При цьому вважаю за необхідне зазначити наступне. Відомості стосовно заповіту померлої особи можуть бути надані іншій особі, яка належним чином підтвердить свій правовий статус спадкоємця при встановленні її особи нотаріусом при особистому зверненні та наданні необхідних для цього документів. Такі відомості у формі довідки можуть бути надані поштою при одержанні від зацікавленої особи відповідної заяви, на якій справжність підпису повинна бути нотаріально засвідчена з долученням нотаріально засвідчених копій документів, що визначають правовий статус заявника, як спадкоємця. При цьому, змушений ще раз акцентувати увагу, надання копії заповіту будь-яким особам, в тому числі й спадкоємцю чинним законодавством не передбачено. У відповідності до вимог статей 8 та 53 Закону України ”Про нотаріат” дублікат втраченого або зіпсованого документа за письмовою заявою видається нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. Таким чином, в разі смерті особи та втрати або зіпсування її нотаріально посвідченого заповіту, дублікат цього заповіту спадкоємцям, в тому числі, що є спадкоємцями за цим заповітом, виданий бути не може. У зв’язку з тим, що на цей час на моє ім’я вже надійшло декілька листів із зверненнями, подібними до звернення, що міститься в листі державного нотаріуса Ххххх Х.Х., на який я посилався, з витребуванням даних про особу заповідачів та копій заповітів цих заповідачів, вважаю за вкрай необхідне звернути увагу на наступне. У відповідності до статті 8-1 Закону України ”Про нотаріат” будь-яке втручання в діяльність нотаріуса, зокрема з метою спонукання до вчинення ним неправомірних дій, у тому числі вимагання від нього відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, забороняється і тягне за собою відповідальність відповідно до законодавства. Статтею 46 Закону України ”Про нотаріат” нотаріусу надано право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для нотаріальної дії. Але попередньо цій статті, Закон України ”Про нотаріат” містить статті 8 та 8-1, що визначають нотаріальну таємницю та встановлюють гарантії нотаріальної діяльності. Виходячи з принципу ієрархії норми права, положення статей 8 та 8-1 є первинними, визначальними по відношенню до положень статті 46. Це означає, що нотаріус, реалізуючи своє право витребувати відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії не повинен припускатися порушень, пов’язаних з нотаріальною таємницею.З метою недопущення в подальшому порушення вимог чинного законодавства України щодо збереження нотаріальної таємниці, прошу Вас звернути увагу нотаріусів, які здійснюють свою діяльність в межах Такої-то області на неприпустимість витребування відомостей як щодо особи заповідача, так і копії його заповіту, що зберігається у нотаріуса.Відповідно до статті 40 Конституції України, якою громадянину України надано право на письмове звернення до посадової особи органу державної влади, та статей 1, 7, 14, 15, Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] прошу вважати моє звернення до Вас, як звернення громадянина (самозайнятої особи, яка здійснює нотаріальну діяльність) і у відповідності до статей 19 та 20 Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] письмово повідомити мене про результати розгляду цього звернення.Тепер як практично діяти, на мій погляд, нотаріусу в ситуації додержання нотаріальної таємниці.Зрозуміло, що державний нотаріус Ххххх Х.Х одержав за його запитом відповідний лист з відмовою про надання відомостей. Після цього до мене особисто з’явився спадкоємець Іванова Івана Івановича. Назвемо його дружиною Івановою Параскою Мутагірівною. Ця людина надала оригінали свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть і була мною встановлена за паспортом. Також була подана мені заява наступного змісту.Приватному нотаріусу Ххххськогоміського нотаріального округуОл Іванової Параски Мутагірівни,яка мешкає в м.Хххську, по вул.Дубовий Гай, 1, кв.2 З А Я В А ХХ.ХХ.2007 року помер мій чоловік Іванов Іван Іванович, ХХ.ХХ.1931 року народження, який на день його смерті мешкав в м.Хххську Такої-то області, по вул.Дубовий Гай, 1, кв.2, та залишив після себе заповіт, посвідчений Вами. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Прошу Вас видати мені, Івановій Парасці Мутагірівні, як спадкоємцю Іванова Івана Івановича, довідку щодо змісту його заповіту, посвідченого вами. ХХ ххххххх 2010 року .Абсолютно зрозуміло, що це заява, на якій справжність підпису нотаріально не засвідчується, а вона ”проходить” через вхідну кореспонденцію.І тепер відповідь на цю заяву.Іванова Параска Мутагірівна,м.Хххську, вул.Дубовий Гай, 1, кв.2Довідка У відповідності до вимог статті 8 Закону України “Про нотаріат” ця довідка видана спадкоємцю за законом Іванова Івана Івановича, ХХ.ХХ.1931 року народження, який помер ХХ.ХХ.2007 року, Івановій Парасці Мутагірівні щодо виданого ХХ.ХХ.1999 року Івановим Іваном Івановичем та нотаріально посвідченого мною заповіту за реєстраційним №ХХ. Згідно даних, що містяться в заповіті Іванова Івана Івановича, посвідченого мною ХХ.ХХ.1999 року за реєстраційним №ХХ та здійненому запису в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій (реєстр №Х за 1999 рік) за №ХХ, громадянин Іванов Іван Іванович, заповіт якого нотаріально посвідчено мною ХХ.ХХ.1999 року за реєстраційним №ХХ, та ваш чоловік Іванов Іван Іванович, ХХ.ХХ.1931 року народження, є різними особами. Приватний нотаріус ОлОстаннім часом при заведенні спадкової справи (на перший погляд проста ситуація – один син приймає спадщину післі батька), з’ясувалося, що існує 3 заповіти. Дата народження заповідача – невідома, місце народження – не відоме. Причому один заповіт у приватного нотаріуса, другій – в держнотконторі, а третій – в держнотархіві.Разом з заведенням спадкової справи запропонував спадкоємцю зробити 3 заяви в кожну адресу, на яких засвідчується справжність підпису, а також, як додаток до кожної заяви нотаріально засвідчені копії свідоцтва про смерть батька та свідоцтва про народження спадкоємця. Як приклад навожу 2 заяви. Одну – приватному нотаріусу, іншу – до держнотконтори. Вони багато в чому спільні, але мають деякі особливості.Приватному нотаріусу Енського міського нотаріального округу Ххххххенко Х.Х.Петрова Саїда Рональдовича,ХХ вересня 1953 року народження, проживаю в місті Десятихатки,по проспекту Тудисюди, 2, кв.3,З А Я В А ХХ.10.2009 року помер мій батько – Петров Рональд Джанібекович, ХХ.ХХ.1933 року народження, який був зареєстрована на день смерті в місті Ххххську, по вулиці Братів Карамазових, будинок №51, квартира №30, Такої-то області. Під час заведення спадкової справи після мого батька було встановлено, що Петров Рональд Джанібекович видав ХХ.ХХ.1999. заповіт, який було нотаріально посвідчено приватним нотаріусом Енського міського нотаріального округу Ххххххенко Х.Х. за реєстраційним №ХХХ. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Таким чином, в разі смерті заповідача, надання відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, окрім спадкоємців померлого, будь-яким іншим особам, в тому числі й державному чи приватному нотаріусу, в провадженні яких є спадкова справа, Законом не передбачено. Виходячи з вищезазначеного, прошу Вас видати мені, Петрову Саїду Рональдовичу, як спадкоємцю Петрова Рональда Джанібековича, довідку щодо його заповіту за умови співпадіння дати народження мого батька Петрова Рональда Джанібековича та громадянина Петрова Рональда Джанібековича, заповіт якго Вами нотаріально посвідчено. При цьому в разі співпадіння року народження (як за змістом заповіту, так і за записом в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій), коли невідомо день та місяць народження, вказати в довідці тільки місце проживання заповідача на час нотаріального посвідчення заповіту. Якщо відбудеться співпадіння дати народження заповідача та моїх біографічних данних з данними спадкоємця за заповітом, прошу Вас зазначити в довідці відомості щодо змісту заповіту. Відповідно до 1, 7, 14, 15, Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] прошу вважати моє звернення до Вас, як звернення громадянина і у відповідності до статей 19 та 20 Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] письмово повідомити мене про результати розгляду цього звернення. Вашу відповідь прошу надіслати на адресу приватного нотаріуса Ххххського міського нотаріального округу Такої-то області Ол : м.Хххськ Такої-то області, вул.Перемоги-над-Дурнями, 1, індекс ХХХ00. Додаток :1. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть Петрова Рональда Джанібековича на 1 арк. в 1 прим. 2. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про народження Петрова Саїда Рональдовича на 1 арк. в 1 прим.Місто Хххськ, ххххцяте лютого дві тисячі десятого року.Завідувачу Сто двадцять першою харківською державною нотаріальною контороюПетрова Саїда Рональдовича,ХХ вересня 1953 року народження, проживаю в місті Десятихатки,по проспекту Тудисюди, 2, кв.3,З А Я В А ХХ.10.2009 року помер мій батько – Петров Рональд Джанібекович, ХХ.ХХ.1933 року народження, який був зареєстрована на день смерті в місті Ххххську, по вулиці Братів Карамазових, будинок №51, квартира №30, Такої-то області. Під час заведення спадкової справи після мого батька було встановлено, що Петров Рональд Джанібекович видав ХХ.ХХ.1999. заповіт, який було нотаріально посвідчено у Сто двадцять першій харківській державній нотаріальній конторі за реєстраційним №Х-ХХХ, де він і зберігається. У відповідності до вимог статті 8 Закону України ”Про нотаріат” копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. Таким чином, в разі смерті заповідача, надання відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, окрім спадкоємців померлого, будь-яким іншим особам, в тому числі й державному чи приватному нотаріусу, в провадженні яких є спадкова справа, Законом не передбачено. Виходячи з вищезазначеного, прошу Вас видати мені, Петрову Саїду Рональдовичу, як спадкоємцю Петрова Рональда Джанібековича, довідку щодо його заповіту за умови співпадіння дати народження мого батька Петрова Рональда Джанібековича та громадянина Петрова Рональда Джанібековича, заповіт якго Вами нотаріально посвідчено. При цьому в разі співпадіння року народження (як за змістом заповіту, так і за записом в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій), коли невідомо день та місяць народження, вказати в довідці тільки місце проживання заповідача на час нотаріального посвідчення заповіту. Якщо відбудеться співпадіння дати народження заповідача та моїх біографічних данних з данними спадкоємця за заповітом, прошу Вас зазначити в довідці відомості щодо змісту заповіту. У разі передачі заповіту Петрова Рональда Джанібековича на зберігання до Державного нотаріального архіву в Харківській області, прошу Вас переслати мою заяву за компетенцією до цього архіву. Відповідно до 1, 7, 14, 15, Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] прошу вважати моє звернення до Вас, як звернення громадянина і у відповідності до статей 19 та 20 Закону України /[qoute]Про звернення громадян/[qoute] письмово повідомити мене про результати розгляду цього звернення. Вашу відповідь прошу надіслати на адресу приватного нотаріуса Ххххського міського нотаріального округу Такої-то області Ол : м.Хххськ Такої-то області, вул.Перемоги-над-Дурнями, 1, індекс ХХХ00. Додаток :1. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть Петрова Рональда Джанібековича на 1 арк. в 1 прим. 2. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про народження Петрова Саїда Рональдовича на 1 арк. в 1 прим.Місто Хххськ, ххххцяте лютого дві тисячі десятого року.І на самий останок. Чому так докладно з цього питання.Здійснено спробу ”розвернути” встановлений Законом ”Про нотаріат” порядок збереження нотаріальної таємниці в практичній площині.Колеги, давайте будемо поважати один одного і Закон. Який він не є, але він ЗАКОН.Відмова нотаріуса надати так необхідні відомості не означає зухвалої неповаги до колеги, а тільки бажання стояти на сторожі ЗАКОНУ.Пропоную обсудити цю важливу тему. Навмисно відкриваю її на Загальному форумі, тому, що вона стосується не тільки нас, як нотаріусів, а й звичайних громадян, по відношенню до яких і повинен діяти принцип, що ПРАВО Є ПУБЛІЧНИМ. "