Форум

Інформаційний ресурс

Іспит 10.06.2010

Номер повідомлення:#61

Повідомлення Graal » 11 червня 2010, 22:33

А в мене зовсім інше рішення задачі на пост 54 :(Заповіт на будинок на Марину та на Олену, вони можуть відмовитися на користь тільки одна одної, чи взагалі. Тобто, я вважаю, что вони відмовилися від права на спадщину за заповітом на будинок та цей будинок буде спадкуватися [B]за законом[/B] іншими спадкоємцями (п.1 ст. 1275 ЦКУ). От якби будинок був заповіданий Марині, Олені та Миколі, то тоді Микола б і отримав будинок за заповітом. А так отримають в рівних частках дружина Наталія та син Микола: будинок [B]за законом [/B]та за [B]заповітом[/B] автомобіль.
Graal

Номер повідомлення:#62

Повідомлення lana » 11 червня 2010, 22:36

Вибачте, якщо задаватиму питання, що вже були, але в мене тупік з питанням стосовно того, коли вважається укладеним договір пожертви нерухомого майна? багато хто схиляється до відповіді [qoute] з моменту прийняття пожертви[qoute], але чому? Якщо договори, що потребують нотаріального посвідчення вважаються укладеними з моменту такого посвідчення???
lana

Номер повідомлення:#63

Повідомлення lana » 11 червня 2010, 22:42

Да-а-а, Graal, у Вашому варіанті дійсно багато сенсу, адже у ст. 1274 прямо зазначено, що спадк. за заповітом має право відмовитися на користь іншого спадкоємця за заповітом...((
lana

Номер повідомлення:#64

Повідомлення Graal » 11 червня 2010, 22:44

Сонце, Ваша задача, де Ваше рішення?По поводу задачі Хлєбнікової (не знаю, як почати, бо мені смішно, коли пишуть, що мій нотаріус зі стажем сказав...) в мого керівника стажування думка, що не можливо оформляти за правом представлення. Вона виходила ж того, що якщо дочка не має права спадкувати, то яким чином спадкує онука. (Ваш пост 16 :)) Може комусь попадалась ця задача? Скажіть, будь-ласка, правильну відповідь.
Graal

Номер повідомлення:#65

Повідомлення ВОЛЯ » 11 червня 2010, 22:49

на пост 61 також була така версія, але нам невідомо чи там 1 заповіт на все, чи окремо на будинок та автомобіль.Стаття 1274. 1. Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь і[U]ншого спадкоємця за заповітом. [/U]і якщо вирішувати по вашому: [QUOTE]вони відмовилися від права на спадщину за заповітом на будинок та цей будинок буде спадкуватися за законом іншими спадкоємцями[/QUOTE] то Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.
ВОЛЯ

Номер повідомлення:#66

Повідомлення Graal » 11 червня 2010, 22:53

ВОЛЯ, согласна!!! Як тоді? Будинок на 4-х?
Graal

Номер повідомлення:#67

Повідомлення ВОЛЯ » 11 червня 2010, 22:57

задача про Хлебникову из задач, кот. сдавали частные нотариусы на зачёте по спадщине
ВОЛЯ

Номер повідомлення:#68

Повідомлення ВОЛЯ » 11 червня 2010, 23:23

на пост 66якщо по вашому - то на 4-х ділиться, але якщо у дочок на меті було віддати права на будинок братові, то вони можуть знову ж таки відмовитися на його користь як на іншого спадкоємця за законом..якщо чесно, то я вже заплуталась...напевно умова в задачі неповна...як я писала, ця задача була для нотаріусів і там не було варіантів, і тому вони могли відповіді розписувати
ВОЛЯ

Номер повідомлення:#69

Повідомлення Graal » 11 червня 2010, 23:32

ВОЛЯ, я не хотела Вас запутать :( извините. Отдельное Вам спасибо за повторение задачек (пост 42)Ксюня, к договору пожизненного содержания не применяется наследование. Прочитайте внимательно [qoute]ключ[qoute]: де майном, що є об`єктом спадкування. Ответ Б.710. Нормативно-грошова оцінка земель застосовується :а) при оформленні договору довічного утримання, де майном, що є об`єктом спадкування, є земельна ділянкаб) при укладанні договору міни на іншу нерухомість+++++в) при укладанні договору купівлі-продажу ЗД.
Graal

Номер повідомлення:#70

Повідомлення ВОЛЯ » 11 червня 2010, 23:35

насмешили))))))))))))...єто не вы..это семейный кодекс, который я сейчас читаю (заставляю себя читать)...лучше на 1000 вопросов ответить и 1000 задач решить, чем что-то читать...
ВОЛЯ

Номер повідомлення:#71

Повідомлення Сонце » 11 червня 2010, 23:36

Graal, в задачі про Хлєбнікову я теж більш схиляюсь до думки, що як дочка не спадкує, то і онука теж не спадкує. Але ж бачите,думки юристів розходяться. А давайте поміркуємо над хлєбніковою якби в неї не було другої дочки: помирають Хлєбнікова, її дочка. і лишається одна онука. То тоді онука буде спадкувати за правом представлення після бабусі? хоча знов таки як що померли одночасно, то дочка не спадкує....Тепер з поводу будинку і автомобіля. Я в ній взагалі заплуталася. Остання відповідь до якої я додумала була така: будинок 1/8 дружині, 7/8 синові, авто пополам. Якби була вартісна оцінка майна, то можно було б вирахувати що дорожче обовязкова частка чи заповіт. Розглядала думку на корить кого хто може відмовитися. Я вважаю, що тут вони всі є спадкоємці за заповітом: оскільки щодо кожного жз них є заповіт (тобто розпорядження померлого). І тому сестри могли відмовитися на користь Миколи. Вище прочитала ваше припущення хто на користь кого може відмовитися... логіка є. Проте якщо розглянути ситуацію: два однакових будинки заповідають один А. другий Б. навіть в одному заповіті, то получається А не може відмовитися на користь Б, бо йому заповідане інше майно?.... Та якщо розмірковувати за вашою теорією в мене виходить таке: Доньки відмовляються спадкувати за заповітом і будинок спадкується за законом на всіх чотирьох по 1/4 частці. Та якщо дочки і по закону відмовляться на користь сина, то у дружини 1/4 ж/буд, а у сина 3/4, а авто дружина та син спадкують за заповітом навпіл.
Сонце

Номер повідомлення:#72

Повідомлення Graal » 11 червня 2010, 23:43

Ну Сонце, в такую жару и столько вариантов!!! :)
Graal

Номер повідомлення:#73

Повідомлення Сонце » 11 червня 2010, 23:50

Вы мне лучше напишите, что вы теперь думаете))) Но мне кажется последний вариант - самый правильный.))
Сонце

Номер повідомлення:#74

Повідомлення Doroty » 11 червня 2010, 23:50

Graal, к договору пожизненного содержания как раз применяется наследование.И если бы ответ звучал так: 710. Нормативно-грошова оцінка земель застосовується :а) при оформленні спадщини по договору довічного утримання, де майном, що є об`єктом спадкування, є земельна ділянка - то така відповідь була б ПРАВИЛЬНОЮ. При оформленні спадщини береться НОРМАТИВНА оцінка.
Doroty

Повідомлення: 1267
Дякував (ла): 560 раз.
Подякували: 544 раз.

Номер повідомлення:#75

Повідомлення Graal » 12 червня 2010, 00:04

Сонце, Вы все возможные варианты рассмотрели, я больше ничего придумать не могу :)))Doroty, в мене до Вас тільки одне питання: коли набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання?
Graal

Номер повідомлення:#76

Повідомлення Ынотио » 12 червня 2010, 00:13

[QUOTE]Doroty, в мене до Вас тільки одне питання: коли набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання?[/QUOTE]Після державної реєстрацїї
Ынотио

Повідомлення: 5281
Дякував (ла): 415 раз.
Подякували: 244 раз.

Номер повідомлення:#77

Повідомлення lana » 12 червня 2010, 00:17

Хтось може підказати відповідь на питання 354 Договір пожертви нерухомого майна є укладений з моменту:а) прийняття пожертви та нотар посвідч.б) нотаріального посвідченняв) прийняття пожертвиЯ схиляюся до відповіді б) на підставі п.3 ст. 640 ЦК [qoute]Договір, який підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення[qoute].Якщо мова йшла б не про нерухоме майно, я відповіла б В).
lana

Номер повідомлення:#78

Повідомлення Ынотио » 12 червня 2010, 00:24

0
Ынотио

Повідомлення: 5281
Дякував (ла): 415 раз.
Подякували: 244 раз.

Номер повідомлення:#79

Повідомлення Doroty » 12 червня 2010, 00:44

Graalч. 1 ст.757 ЦКУ, п. 219 Інструкції
Doroty

Повідомлення: 1267
Дякував (ла): 560 раз.
Подякували: 544 раз.

Номер повідомлення:#80

Повідомлення Graal » 12 червня 2010, 00:55

Ну, да, і набувач може померти. Я питання зрозуміла зовсім по іншому. Тепер не знаю відповіді. Ті хто склали іспит писали на сайті різні відповіді.
Graal

Номер повідомлення:#81

Повідомлення Сонце » 12 червня 2010, 01:27

А як щодо ситуації розміжності в написанні прізвища в заповіті з написанням прізвища у паспорті (Бобрина і Бобріна). Хто як думає? Є підстави для відмови? Адже на практиці знаю, що поки кожну буковку не доведеш що ти не Двугорбий і не Гімалайський))) то ніхто нічого тобі не видасть....
Сонце

Номер повідомлення:#82

Повідомлення Lilit » 12 червня 2010, 01:40

Graal, з приводу задачі про будинок та автомобіль, думаю, що дочки можуть відмовитися на користь брата на будинок. бо брат теж є спадкоємцем за заповітом, і тут не треба розмежовувати кому яке майно, вони всі є спадкоємці за заповітом. Моє рішення як у Сонце: будинок 1/8 дружині, 7/8 синові, авто пополам. Якби була вартісна оцінка майна, то можно було б вирахувати що дорожче обовязкова частка чи заповіт.А щодо питання710. Нормативно-грошова оцінка земель застосовується :а) при оформленні договору довічного утримання, де майном, що є об`єктом спадкування, є земельна ділянкаб) при укладанні договору міни на іншу нерухомістьв) при укладанні договору купівлі-продажу ЗДб теж вірний, але здогадуюсь, чому у них ключ А, бо міна на [U]іншу нерухомість[/U], а не ЗД, і тут можна посперечатися з приводу виду оцінки.
Lilit

Номер повідомлення:#83

Повідомлення vIkTa » 12 червня 2010, 01:51

Усем добрый вечер. Хотелося б еще раз вернуться к такому вопросу.Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.Я совсем по другому понимаю эту статью. Это например: человек написал завещание на квартиру на Васю, с условием, что Вася выплатит долг 10000 грн. Пете. Вася принял наследство. Так вот, поскольку Вася имеет право на обязательную долю, то его обязательная доля остается в любом случае неприкосновенной. Может я конечно не права. Помогите разобраться.Если человек оформляет наследство по закону на машину, а на дом в Кацапетовке есть завещание. Судя вашей логике если машина стоит меньше, то он имеет право на обязательную часть в доме, а если больше - то нет. На практике я такого никогда не видела. Как я узнаю сколько стоит дом, если наследники придут его оформлять через 10 лет?
vIkTa

Номер повідомлення:#84

Повідомлення Сонце » 12 червня 2010, 02:10

Если Вася наследник по завещанию, какое же у него право на обязательную долю??? Он и так всё принял... и как пишет Фурса в своей книге про спадкове право: вказівку сплатити борг не можна розуміти як обтяження, оскільки до спадкової маси входять як права так і обовязки спадкодавця... т.е. если наследуется дом, то и долг по выплате Пете тоже наследуется.
Сонце

Номер повідомлення:#85

Повідомлення Lilit » 12 червня 2010, 02:51

[B]Как я узнаю сколько стоит дом, если наследники придут его оформлять через 10 лет?[/B] Вартість спадкового майна визначається на день відкриття спадщини. Згодна з Сонце, обовязок сплатити борг - це обовязок, а не обтяження. А от стосовно обтяжень і обмежень (це заповідальни відказ) - не путайте, то тільки ті, що перевищують обовязкову долю. Тобто, якщо майно на день відкриття спадщини обтяжене боргом - це обовязок, якщо ж спадкодавець сам призначає обтяження в заповіті - це заповідальний відказ. Наприклад, якщо спадкоємець (є ще й обовязковим) отримав по заповіту майно, обтяжене іпотекою, він в повному обсязі повинен сплатити борг ( в межах всієї спадщини), якщо ж заповідач призначив йому виплатити якусь частину майна третій особі (це не повязано з боргом), то вираховуємо обовязкову частку, і все, що перевищує обовязкову частку із заповіданого майна буде предметом заповідального відказу.Буду рада, якщо допомогла.
Lilit

Номер повідомлення:#86

Повідомлення vIkTa » 12 червня 2010, 11:53

Спасибо за коментариии. Не надо долго учиться - начинаешь тупить. Пример не удачный, вы правы. Просто все мои знакомые нотариусы считают так - обязательная доля будет, даже если человек уже что-то унаследовал по закону, и это что-то больше по размерам чем обязательная доля. А вот если человек уже получил наследство по завещанию, то на обязательную долю он не имеет право (если конечно она меньше). По поводу задачи Хлєбниковой. Ст.1266 Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Тоесть дочка на момент смерти должна быть мертвой и поэтому возникает право представления. В нашем случае дочка после мамы не наследует потому что она считается уже мертвой (так определил закон - умерли в один день) поэтому она и не наследует, но внучка наследует обязательно ту часть которую унаследовала бы мама по праву представления. Я так думаю.
vIkTa

Номер повідомлення:#87

Повідомлення Ксюня » 12 червня 2010, 12:52

По-поводу наболевшего вопроса:[QUOTE]lora25 17.11.2009, 16:03 №62 Повідомлень: 64З нами: 06.11.2009 SEM, дякую за співчуття, мені дійсно [qoute]пощастило[qoute]. А як ВАМ таке: 9. Нормативно-грошова оцінка земель застосовується :а.) при оформленні спадкового договору, де майном, що є об`єктом спадкування, є земельна ділянка.б.) при укладанні договору міни на іншу нерухомістьв.) при укладанні договору купівлі-продажу ЗД Ви подіскутуйте, а потім я ВАМ позицію МЮ та особисто члена ВКК наведуSEM, дякую за співчуття, мені дійсно [qoute]пощастило[qoute]. А як ВАМ таке: 9. Нормативно-грошова оцінка земель застосовується : а.) при оформленні спадкового договору, де майном, що є об`єктом спадкування, є земельна ділянка. б.) при укладанні договору міни на іншу нерухомість в.) при укладанні договору купівлі-продажу ЗД Ви подіскутуйте, а потім я ВАМ позицію МЮ та особисто члена ВКК наведу Ксана 17.11.2009, 16:07 №63 Повідомлень: 460З нами: 19.12.2007 Можливо відповідь А?Можливо відповідь А? lora25 17.11.2009, 16:48 №78 Повідомлень: 64З нами: 06.11.2009 Оксашка, на пост №62 вашв відповідь №62 - попадання в 10-ку. Це вірна відповідь, більше нічого додавати не треба. Хоча.... додам: саме посилання на закон про оцінку земель - позиція ВКК та МЮЯ ж затупіла на Зем. кодекс. Як що по ЗК - відповіді із запропоноаних немає взагалі. я відповіла в) Тому що при оформлненні купівлі-продажу ЗД нотаріусі дійсно вимагають окрім експертної оцінки ще і нормативно-грошову. Но [qoute]вимагають[qoute] і [qoute]застосовують[qoute] - Це різні речі. На тому і попалась. Вірна відповідь а)Дякую усім за обговорення, з цим тестом покінчено.Оксашка, на пост №62 вашв відповідь №62 - попадання в 10-ку. Це вірна відповідь, більше нічого додавати не треба. Хоча.... додам: саме посилання на закон про оцінку земель - позиція ВКК та МЮ Я ж затупіла на Зем. кодекс. Як що по ЗК - відповіді із запропоноаних немає взагалі. я відповіла в) Тому що при оформлненні купівлі-продажу ЗД нотаріусі дійсно вимагають окрім експертної оцінки ще і нормативно-грошову. Но [qoute]вимагають[qoute] і [qoute]застосовують[qoute] - Це різні речі. На тому і попалась. Вірна відповідь а) Дякую усім за обговорення, з цим тестом покінчено. [/QUOTE]
Все люди как люди, а я все хорошею и хорошею. :happy-cheerleaderkid:
Ксюня

Повідомлення: 11715
Дякував (ла): 20553 раз.
Подякували: 27697 раз.

Номер повідомлення:#88

Повідомлення Всем повезет!!! » 12 червня 2010, 13:36

Всім доброго дня!!!Хто буде здавати іспит в Закарпатті?
Всем повезет!!!

Повідомлення: 986
Дякував (ла): 103 раз.
Подякували: 65 раз.

Номер повідомлення:#89

Повідомлення Сонце » 12 червня 2010, 16:18

Ну что, поразвлекаемся)))Після смерті батька – Сергія, який заповів квартиру своїм дітям – Анатолію, Марії та 5-річному Дмитру. Через місяць помирає Анатолій, не встигнувши прийняти спадщину за батьком, Марія відмовляється від своєї частки на користь неповнолітніх дітей Анатолія Ганни та Вікторії. На спадщину претендують дружина померлого Анастасія, його батьки (90 років). Квартира Сергія та Анастасії знаходиться на праві спільною сумісної власності.Вирішити задачу.Я уже считаю-счиатю эти доли ну просто не могу.1. Дружині виділяємо 1/2 в спільному майні подружжя.2. обовязкова частка батьків у кожного по 1/123. Частка Анатолія за заповітом 1/3 спадкується за законом, оскільки він помер раніше.4. Марія за заповітом може відмовитися тільки на користь спадкоємців за заповітом, тому виходить що вона відмовляється спадкувати за заповітом взагалі, а спадкуючи за законом від своєї долі відмовляється на користь двох дітей Анатолія.5. У батьків вартість обовязкової частки буде менше ніж вартість частки отриманої за законом, тому вони спадкують за законом (визначити це можно або порівнявши арифметичні дроби, або взавши будь яку вартість квартири)6. 5-річному дмитру 1/3 частка за заповітом.7. 2/3 частки спадкового майна ділимо по закону на 5 чол: батьк1, батьк2, дружина, відмовлена марія, померлий Анатолій, і получаємо що, дружина і кожен з батьків отримає по 2/15 частки спадкового майна.8. Діти Анатолія ділять частку батька 2/15 між собою, та ще й частку від якої відмовилася на їх користь марія, і кожен з них теж отримує 2/15.9. Марія ж нічого не отримує, оскільки відмовилась.----------Буду вдячна за Ваші думки
Сонце

Номер повідомлення:#90

Повідомлення Valeeri » 12 червня 2010, 17:43

1/2 -дружині (спільна сумісна власність)по 1/24 батькам (обов'язкова доля)5/12 залишолось : 3 = 5/36 (отримав би кожній по заповіту)Так як Анатолій помер його частина залишилась відкрита і ділиться порівну між його дітьми, тобто по 5/72 (Ганна та Вікторія)А частина Марії переходить Дмитрут 10/36Перевіряємо 10/72+10/36+2/24+1/2=1Якщо щось не зрозуміло запитуйте:)
Valeeri

Повідомлення: 313
Дякував (ла): 17 раз.
Подякували: 4 раз.

Поперед.Далі

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Google [Bot]