Номер повідомлення:#147
Кот
» 27 вересня 2010, 22:32
Нотаріуси ставляться до нововведень скептичніше. Кажуть, норми закону, а саме - підстави для виникнення підозр щодо ймовірного відмивання коштів чи їх нелегального походження - прописані нечітко.”Я цитую закон: перевірка у разі якщо у нотаріуса виникає підозра про відмивання легалізацію доходів отриманих злочинним шляхом або фінансування тероризму! Я думаю що питання є - що можна вважати фінансуванням тероризму? І чи має право нотаріус коли до нього приходить клієнт укласти угоду купівлі-продажу перевіряти на таке його? Питання є!”, - каже нотаріус Ірина Пірха.Та законослухняним громадянам не варто боятися перевірок Держкомітету фінансового моніторингу чи правоохоронних органів, кажуть правники.”Якщо там виникнуть якісь підозри - то можуть звернутися до правоохоронних органі аби ті в свою чергу братимуть у вас пояснення, але якщо ви просто назбирали ці гроші і не займалися якимись фінансовими операціями чи махінаціями - то такий сценарій дуже малоймовірний”, - каже юрист ЮФ [qoute]Лавринович і партнери[qoute] Роман Блажко.Важливо, що ріелтори і нотаріуси, аби здійснювати первинний фінмоніторинг, [B]повинні отримати відповідний сертифікат і мати у штаті спеціального співробітника.[/B] На все це може піти до трьох місяців, що, на думку юристів, може призвести до виникнення адміністративної відповідальності за невиконання норм нового закону.[B]”Несвоєчасне подання інформації спеціальному органу або взагалі неподання інформації і відповідальність передбачена у розмірі штрафу від 100 неоподатковуваних мінімумів - це 1700 грн. до 200 - це 3400 грн.”, - каже юрист ЮФ [qoute]Лавринович і партнери[qoute] Роман Блажко.[/B]Відтак, незважаючи на те, що Закон вже набув чинності, суб’єкти ринку все ще очікують роз’яснень Міністерства юстиції щодо того, як себе поводити у новому законодавчому полі.