Номер повідомлення:#29
Клер.
» 25 листопада 2010, 11:59
Мені там надали таку відповідь:Уніфікована відповідь з Єдиної бази податкових знань:Оподаткування доходів, одержаних у вигляді подарунків, регламентується статтею 14 Закону України від 22 травня 2003 року №889-ІV „Про податок з доходів фізичних осіб”, із змінами та доповненнями (далі - Закон), згідно з якою (п. 14.1) кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими цим Законом для оподаткування спадщини (ст. 13). Враховуючи те, що ст. 7 Закону є загальною і її п. 7.3 має застосовуватися у всіх випадках, де передбачено оподаткування доходу нерезидентів, в т. ч. при оподаткуванні спадщини (подарунків), то вартість (сума) доходів, одержаних з джерел в Україні, в т. ч. у вигляді спадщини (подарунків) нерезидентом має оподатковуватися за ставкою 30 %.Водночас згідно з п. 14.2 ст. 14 Закону не підлягають оподаткуванню доходи як кошти або майно (майнові чи немайнові права), подаровані одним членом подружжя іншому, у межах їх частини спільної часткової чи спільної сумісної власності, а також батьками дітям, у тому числі зачатим за життя та народженим після, і дітьми батькам, у межах їх частини спільної часткової власності згідно із законом (п. 14.2). [B]Ця норма розповсюджується і на нерезидентів.[/B] При цьому, згідно із ст. 356 Цивільного кодексу України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.Якщо, виходячи з отриманої відповіді, у Вас виникли додаткові запитання, рекомендуємо їх сформулювати в наступному зверненні.Завжди раді допомогти.Це було моє третє звернення по одному й тому ж питанню, так що я більше не писала. Але в цій відповіді акцент робиться на [qoute]у межах їх частини спільної часткової власності[qoute].