Форум

Інформаційний ресурс

Іспит_Нотаріус :)) з 22.11.2010

Номер повідомлення:#301

Повідомлення Всем повезет!!! » 29 листопада 2010, 16:52

Давайте ще раз обсудимо цю задачу. В кого які думки? Пізніше напишу свою думку.[B]Задача № 131.[/B]Гр. С. склав заповіт, за яким усе своє майно заповів у рівних частинах внукам К., П., Т. та О. 20 листопада 2004 року гр. С. помер.Після його смерті залишилось майно: житловий будинок (340 тис. грн.), автомобіль (85 тис.грн.), телевізор, холодильник, імпортні меблі та інші предмети домашньої обстановки (90 тис.грн) та вклад в банку (62 тис.грн.). Гр. Т. та гр. П. подали заяву у нотаріальну контору про прийняття спадщини, гр. К – відмовився від належної йому частини спадщини в користь гр. Т., з якою проживав спадкодавець, а гр. О. не вчинив жодних дій, що свідчить про прийняття спадщини.Із заявами про прийняття спадщини звернулися також гр. Г. (брат померлого) та гр. Ж. (дочка померлого, на день смерті якій виповнилось 17 років, проте вона перебуває в зареєстрованому шлюбі протягом 2-х років).Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них спадкує.
Всем повезет!!!

Повідомлення: 986
Дякував (ла): 103 раз.
Подякували: 65 раз.

Номер повідомлення:#302

Повідомлення IrCh » 29 листопада 2010, 17:28

Привіт! Всем повезет! А онук на якого складено заповіт и гр. Т, яка разом проживала з спадкоємцем це одна і та особо?
IrCh

Номер повідомлення:#303

Повідомлення Всем повезет!!! » 29 листопада 2010, 17:36

[B]Моє вирішення задачі в пості №309 таке:[/B]1/2 - свідоцтво про право на спадщину на обов’язкову частку дочці на 288500,00 гривень1/4 - свідоцтво про право на спадщину за заповітом (з урахуванням відмови К.+неприйняття О.) онуку П. на 144250,00 гривень1/4 - свідоцтво про право на спадщину за заповітом (з урахуванням відмови К.+неприйняття О.) онуку Т. на 144250,00 гривень1. Ж. дочка померлого не втрачає право на обов’язкову частку у зв’язку із тим, що перебуває в зареєстрованому шлюбі в 17 років.2. відмова гр. К. на користь Т., з якою проживав спадкодавець, означає, що [B]частка К. буде спадкуватись спадкоємцями по заповіту в рівних частках кожному[/B], оскільки ця громадянка Т. не є спадкоємицею по заповіту, бо [B]Т. - у нас ВНУЧКА, а може ВНУК!!!!!!![/B] - ч. 1 ст. 1275 ЦКУ.3. неприйняття спадщини О. означає, що частка О. буде спадкуватись спадкоємцями по заповіту в рівних частках кожному, також тут застосовується правило ч. 1 ст. 1275 ЦКУ + Том 12 (стор. 356 Спасибо-Фатєєва)+п.5 Постанови Пленуму Верховного суду від 30.05.2008
Всем повезет!!!

Номер повідомлення:#304

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 18:07

Всем повезет!!! [qoute]2. відмова гр. К. на користь Т., з якою проживав спадкодавець, означає, що частка К. буде спадкуватись спадкоємцями по заповіту в рівних частках кожному, оскільки ця громадянка Т. не є спадкоємицею по заповіту, бо Т. - у нас ВНУЧКА, а може ВНУК!!!!!!! - ч. 1 ст. 1275 ЦКУ.[qoute] - смотри п.3 ч. 1275 ЦКУ.
NET

Номер повідомлення:#305

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 18:18

Получается часть К переходит в соответствии ч.3 ст.1275, а часть О поравну (исправил была ссылка на ч.1 ст. 1275).... отсюдава до наследника Т переходит 5/8 частей, а до наследника П 3/8 части, что составляет 180312,5 грн. и 108187,5 грн. Считаю задача должна быть решена так.Ошибка читайте пост 337... там правильное решение...
NET

Номер повідомлення:#306

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 18:22

Ну и дочке ж половина от всего - т.е. обязательная часть....
NET

Номер повідомлення:#307

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 18:38

На сколько я понял у Т два факта принятия наследства..... заявление + проживание, но это никакого значения не имеет при определении размера долей между принявшими наследниками!:)
NET

Номер повідомлення:#308

Повідомлення Всем повезет!!! » 29 листопада 2010, 18:43

[B]IrCh[/B][QUOTE]Привіт! Всем повезет! А онук на якого складено заповіт и гр. Т, яка разом проживала з спадкоємцем це одна і та особо?[/QUOTE]Мене це також цікавить, бо це суттєво впливає на відповідь.Я написала свою відповідь у пості 311 - це в тому випадку, якщо гр. Т, з якою проживав спадкодавець не тотожна особі Т. на користь якої складено заповіт.Якщо ж гр. Т.з якою проживав спадкодавець є тією самою особою, що і Т. на користь якої складено заповіт, то вирішення задачі за таким же принципом, як її вирішив [B]NET[/B] у пості [B]313[/B], тільки NET вираховував частки із 1/1 частки спадкового майна і тому вийшли такі дроби. А ми видаємо дочці свідоцтво на об. частку на 1/2, а 1/2 ділимо за принципом, як це зробив NET
Всем повезет!!!

Номер повідомлення:#309

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 18:44

Задача з пост 309.1. Ж. дочка померлого не втрачає право на обов’язкову частку у зв’язку із тим, що перебуває в зареєстрованому шлюбі в 17 років. згодна з [B]Всем повезет!!![/B]2. [B]відмова гр. К. (спадкоємець по заповіту) на користь Т. (спадкоємець по заповіту), з якою проживав спадкодавець, є правомірною ч. 1 ст. 1274 ЦКУ., ч. 3 ст. 1275, [/B]3. неприйняття спадщини О. означає, що частка О. буде спадкуватись спадкоємцями по заповіту в рівних частках кожному, також тут застосовується правило ч. 1 ст. 1275 ЦКУ + Том 12 (стор. 356 Спасибо-Фатєєва)+п.5 Постанови Пленуму Верховного суду від 30.05.2008[B]Всем повезет!!![/B]перевірила, згодна
cendis

Номер повідомлення:#310

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 18:46

вважаю, що дві особи Т. - тотожні. просто сказано, що внук Т. проживав разом з померлим.
cendis

Номер повідомлення:#311

Повідомлення Всем повезет!!! » 29 листопада 2010, 18:49

[B]cendis[/B][QUOTE]вважаю, що дві особи Т. - тотожні. просто сказано, що внук Т. проживав разом з померлим.[/QUOTE]На іспиті думаю нам буде легше визначити ХТО ТАКА Т. :)))), там будуть варіанти відповідей, тому головне знати принцип вирішення задач на іспиті, а по відповідях вже зорієнтуємось.[B]Дякую всім за обговорення. Дуже цікаво з вами!!!!!!![/B]
Всем повезет!!!

Номер повідомлення:#312

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 18:49

Судя из логики подмена понятий в условии задачи невозможна иначе это не задача а философский трактат получается, поэтому Т и есть Т т.е. одно и тоже лицо! Да я висчитывал дроби уже после определения обязательной части. т.е. за 1 брал половину наследственного имущества (288500 грн.). Заморочка с фактом принятия Т считаю сделана для того, чтобы возможно кто-то сделал ошибку по факту принятия, мол прописан и подал заявление значет ему больше, или если кто-то посчитает что должно быть видано свидетельство о праве на наследство по закону на часть О.
NET

Номер повідомлення:#313

Повідомлення Всем повезет!!! » 29 листопада 2010, 18:50

[B]zagoruiko[/B], можна я до Вас попристаю???? Напишіть будь-ласка ще свої питання з іспиту із відповідями, що Ви підкреслили. Дуже, дуже потрібно :))) Дякую.
Всем повезет!!!

Номер повідомлення:#314

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 18:55

Всем повезет!!! Ми учимся все вместе, поэтому интересно нам всем, возвращайся :)))
NET

Номер повідомлення:#315

Повідомлення IrCh » 29 листопада 2010, 18:58

IrCh

Номер повідомлення:#316

Повідомлення Пчелка Нуся » 29 листопада 2010, 19:13

Всем повезет!!!NET[B][/B]Абсолютно погоджуюсь з вашим вирішенням задачи. Не уявляю, правда, як такі числа можна буде порахувати на екзамені усно (наскільки я знаю, ніякими чернетками там користуватися не можна).Мене цікавить одне питаннячко. Чи то я вже перегрілася від підготовки до іспиту чи воно і насправді, як казав один відомий політик :[qoute]Немножко по-дебильному написано[qoute]. 706. Записи в реєстрах для реєстрації нотаріальних дій не провадяться:а) консультантом державної нотаріальної конториб) особою, що перебуває у трудових відносинах з приватним нотаріусомв) особою, яка перебуває на стажуванні в державній нотаріальній конторі.Згідно до Порядку ведення та заповнення реєстрів для реєстрації нотаріальних дій 4. Записи в реєстрах провадяться особисто нотаріусом чи в його присутності іншим [B]працівником державної нотаріальної контори[/B] або о[B]собою, що перебуває у трудових відносинах з приватним нотаріусом.[/B]Відповідно до п.4 ч.5 ст.13 ЗУ ПН стажист також має право вносити записи до реєстрівВ кого які думки? Може хтось викладав це питання, а я проморгала...
Пчелка Нуся

Номер повідомлення:#317

Повідомлення IrCh » 29 листопада 2010, 19:18

Я зрозуміла що вирішила не правильно, тому що загубила частку О, я 1/2 ділила на 3х, а потрібно було ділити на 4х осіб.
IrCh

Номер повідомлення:#318

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 20:04

Пчелка Нуся, я считаю ответ В) Лицо проходящее стажировку госконторе....
NET

Номер повідомлення:#319

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 20:07

Пчелка Нуся, по поводу задачи считай дроби, а в вариантах ответа найдешь подходящую цифру, главное части правильно высчитать.... от тебя не требуются способности усно высчитать 10 значные числа, главное запустить алгоритм мышления.
NET

Номер повідомлення:#320

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 20:11

на пост 324 це старе питання. по новому законодавству всі мають право писати в реєстрі.
cendis

Номер повідомлення:#321

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 20:23

IrCh, часть О делится на П и Т, а часть К переходит к Т в целом.Смотри как я считал : Все имущество - обязательная доля = то что переходит по завещанию.По завещанию распределяется: дотя Т) 1/4 часть К переходит до 1/4 Т = 1/4+1/4 = 1/2 плюс к Т половина от части О = 1/2+1/8 = 5/8доля П) 1/4 часть плюс половина доли О= 1/4+1/8= 3/8Поправка: это дроби от половины всего имущества т.е. уже без учета обязательной доли...просто мне так проще считать устно..... А в решении задачи на экзамене ответ будет 5/16 и 3/16 а дочке перейдет 1/2 что равняется 8/16 частей. Прошу прощения... тут ошибка читайте пост 337.... там правильное решение..!:-)))))
NET

Номер повідомлення:#322

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 20:25

cendis, 15.12.2010 ждем новые правила делопроизводства, которые охватывают и право писать в реестрах !:-))))
NET

Номер повідомлення:#323

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 20:55

так, NET. а що робити тим хто здає іспит до 15.12? я планую здавати 14.12 в Києві, якщо знов не відмінять))))) а що там в нових правилах з цього питання?
cendis

Номер повідомлення:#324

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 20:56

я трохи відстала від обговорень, тому хочу повернутися до попередніх постів. пост 265, 266.почала ще раз вирішувати цю ж задачу. і вже не змогла прийти до того самого рішення. от так! За цілу годину бою, я все таки вийшла на своє рішення.Після смерті батька – Сергія, який заповів квартиру своїм дітям – Анатолію, Марії та 5-річному Дмитру. Через місяць помирає Анатолій, не встигнувши прийняти спадщину за батьком, Марія відмовляється від своєї частки на користь неповнолітніх дітей Анатолія Ганни та Вікторії. На спадщину претендують дружина померлого Анастасія, його батьки (90 років). Квартира Сергія та Анастасії знаходиться на праві спільною сумісної власності.Зараз надсилаю більш детальне.дружина – св на 1/2 у спільному майні подружжяспадкується за заповітом 1/2 частина квартири.батьки - їх двоє, св за законом на обов’язкову частку по 1/24 (бо 1/2 ділимо на 6 спадкоємців за законом) Дмитро – 1/24 за законом на обов часткуотже - 3 ос. мають право на обовязкову часткупотім роблю так - 1/2 - 3*1/24= 3/8 саме цю частину ділю між спадкоємцями за заповітом. їх є 3 особи. Перша особа (Анатолій) померла - його частку 3/24, тобто 1/8 ділять порівну Ганна та Віка.Друга (Дмитро) - отримує 1/8Третя (Марія) – від 1/8 відмовилась. на користь дітей не могла. тут не згодна з [B]IrCh[/B] (пост 266 - ст. 1274 ЦК), бо діє ст. 1275 ЦК. отже її частка ділиться між Анатолієм та Дмитром порівну.Виходитьдружина – св на 1/2 у спільному майні подружжябатьки - св за законом на обов’язкову частку по 1/24 кожнийДмитро – св 3/16 за заповітом (своя + Марії) і на 1/24 за законом на обов часткуГанна, Віка – по 3/32 кожна за заповітом по трансмісії (Анатолія+Марії). Разом=3/161/2+2/24+1/24+3/16+3/16=1/2+3/24+6/16=1/2+1/8+3/8=8/8
cendis

Номер повідомлення:#325

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 21:11

На пост 27016.09.2007 померла Ляшенко О.Д., яка 30.07.1996 склала заповіт, відповідно до якого все своє майно спадкодавиця в рівних частинах заповідала дітям Віктору та Валентині. Спадкове майно складається з житлового будинку. Син спадкодавиці Віктор помер 07.03.2006 до відкриття спадщини, тобто до 16.09.2007. До нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину (на житловий будинок) звернулася Валентина.Померлий Віктор має сина.Яким чином буде видана спадщина?Варіанти відповідей:1. На весь житловий будинок буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині 2. На 1/2 частини житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, а на 1/2 частину буде видано свідоцтво про право на спадщину сину Віктора 3. На 1/2 частини житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, на 1/4 частину житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом Валентині та на 1/4 частину буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом сину Віктора.А чому ви вважаєте, що сину буде видано свідоцтво, якщо в умові задачі не вказано, що син прийняв спадщину та подав заяву про видачу свідоцтва??????? Так, якщо б він вчинив ці дії, то зрозуміло що вірним варіантом був би 3). В нашій умові задачі просто пише, що померлий Віктор має сина????????? я вважаю, що вірна відповідь, що Валентині на 1/2 свідоцтво про право на спадщину за заповітом та на 1/2 свідоцтво про право на спадщину за законом Валентині, оскільки син померлого Віктора не вчинив жодних дій для отримання спадщини.[B]Всем повезет!!!![/B]Я згодна з Вами, що Ваш варіант підійшов би також. Це можна тільки того запитати хто складав задачу та варіанти відповідей. Вже на екзамені можна буде зорієнтуватися. Але найстрашніше те, коли серед відповідей буде ваш і мій варіант. Що тоді? )))))
cendis

Номер повідомлення:#326

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 21:14

cendis, что в новых я не знаю, но будем ждать!:-) Если их примут (об этом говорила 19.11.2010 Чижмарь на конференции в Киеве)то вступят в силу 01.01.2011 года!:-) Так что надежда на успех и НГ без книг есть!:-))) Как она говорила 4 н.а. обьеденили в один, в том числе поменяли порядок ведения и заполнения реестра для регистрации нотариальных действий!:-)
NET

Номер повідомлення:#327

Повідомлення NET » 29 листопада 2010, 21:20

Да, задачи философские! :-)))
NET

Номер повідомлення:#328

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 21:25

[QUOTE]3. Тепер відносно ситуації коли є заповіт на 2-х осіб, і якщо спадкоємець по заповіту помирає раніше заповідача, кому розприділити частку цього померлого спадкоємця - іншому спадкоємцю по заповіту чи спадкоємцям заповідача по закону?Значить тут треба запам’ятати таке:-якщо заповіт складено на 2-х осіб і заповідається ВСЕ МАЙНО (т.т. не вказано в рівних частинах, по 1/2 кожному і т.д.), то якщо помирає один із спадкоємців по заповіту до смерті заповідача, то частку цього померлого спадкоємця отримує інший спадкоємець по заповіту-якщо заповіт складено на 2-х осіб і заповідається ВСЕ МАЙНО в рівних частинах або ВСЕ МАЙНО по 1/2 кожному , або 1/4 квартири, або просто будинок, або просто заповідається авто, то якщо помирає один із спадкоємців по заповіту до смерті заповідача, то частку цього померлого спадкоємця отримують спадкоємці заповідача по закону.Т.т. інший спадкоємець по заповіту отримує частку померлого спадкоємця по заповіту, який помер раніше заповідача тільки в тому випадку, якщо заповіт був на ВСЕ МАЙНО, якщо вже буде написано в заповіті - на все майно в рівних частинах , то це правило не поширюється і спадкування відбувається по закону. [/QUOTE] на пост 275 [B]В мене питання до Всем повезет!!!![/B]Ці правила з коментаря Спасибо-Фатєєвої? Раніше на форумі я читала інформацію, що Міністерство та Палата відстоюють свою точку зору. На жаль, мені треба потратити багато часу поки я згадаю якесь нормативне підкріплення своїх слів (це буде пізніше), але мої слова будуть наступні. якщо заповіт складено на 2-х осіб, і якщо помирає один із спадкоємців по заповіту до смерті заповідача, то частку цього померлого спадкоємця в БУДЬ-ЯКОМУ ВИПАДКУ отримують спадкоємці заповідача по закону. До цього часу я так вирішувала задачі. А тепер вже й не знаю як бути?
cendis

Номер повідомлення:#329

Повідомлення Lilit » 29 листопада 2010, 21:28

NET, не згодна з тим, як ви рахуєте частки по задачі в пост 329.О взагалі не приймав спадщину (ніяких дій не здійснив), а ви ділите його частку порівну між Т та П, так можна було б ділити, якщо він би відмовився на користь когось. Звідси у вас неправильно пораховані частки і ви вводите в оману ще й весь форум. Ця задача вирішується та й вирішувалась завжди(на інших гілках форуму) так:О не прийняв спадщину, тому його частка входить до загальної спадкової маси спадкоємців за заповітом: К,П,Т - тобто всім по 1/3 від 1/2 = по 1/6. К відмовився від своєї частки на користь Т, тому Т отримує 2/6 = 192333, П отримує 1/6 = 96167.
Lilit

Номер повідомлення:#330

Повідомлення cendis » 29 листопада 2010, 21:32

ще питання на пост 295. а чому дочка не претендує на обовязкову частку? ст 1241 ЦК - [qoute]незалежно від змісту заповіту...[qoute] здається з цього приводу є щось в постанові пленуму. вважаю, що дочка має право на обов. частку і на частину за заповітом.
cendis

Поперед.Далі

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів