Номер повідомлення:#37
notDen
» 02 грудня 2010, 15:34
Роздуми на мої питання, зазначені в пост.№12Відповідно до ст. 60 СК України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).Стаття 68 СК України передбачає, що розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу.Це встановлене привило, право власності виникло і воно нікуди не може зникнути. Враховуючи викладене, до складу спадкового майна входить і майно що було спільною сумісною власністю з іншим з подружжя, незалежно від того чи був спадкодавець «титульним» власником, чи «умовним» власником.До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК), крім випадків передбачених ст .1219 ЦК.Таким чином, ні нотаріус ні спадкодавці не можуть визначати окремі права та/або обов’язки. Виходить, що п. 3 розділу 4 Методичних рекомендацій щодо вчинення нотаріальних дій, пов'язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя, передбачаючи, що одержання частки у спільному майні є правом того із подружжя, хто є живим, дещо не відповідає законодавству. Оскільки, той із подружжя, хто є живим вже одержав цю частку (автоматично) але не оформив її, виходячи з цього правильніше було б зазначити «одержання свідоцтва на частку у спільному майні є правом того із подружжя, хто є живим».Щодо питання в пост №12, то мною було з’ясовано, що є донька, що звернулась з заявою про прийняття спадщини за законом (більш ніяких дій з її боку не було). Продавець («титульний» власник), проживав разом з його дружиною на день її смерті (з заявою про відмову він не звертався). Таким чином, є два спадкоємці, в тому числі і на майно, щодо якого необхідно визначити та отримати відповідні документи на частку в спільному майні подружжя, доки цього не буде зроблено, я договір посвідчити не можу.
«Ветер яростно плюнул в лицо, тому, кто плевал на ветер» В.І. Герасименко (мій дід)