Номер повідомлення:#287
Doroty
» 07 лютого 2011, 22:34
Згодна з Андрій та Graal при вирішенні цієї задачі:Квартира в Києві. Належить на праві спільної часткової власності подружжю + їхній неповнолітній дитині. Хочуть продати. Є дозвіл органу опіки і піклування на відчудження та одночасне дарування дитині 1/3 дома його бабусі у м. Бориспіль. Дії нотаріуса?1) оформляє к/п – а договір дарування відправляє до Бориспіля2) Відмоляє, так як дозвіл повинен бути окремий на кожний із правочинів3) Відмовляє, так як дозвіл не повинен містити будь-яких умов4) посвідчує договори і направляє інформацію до органів опіки і піклування5) Хоча всі документи подані відповідають нормам чинного законодавства, однак відмовляє, так як будинок належить бабусі, ……Відповідь буде під №4.Ст. 71 ЦКУ говорить про те, що піклувальник має право дати згоду на вчинення правочинів (укладання договорів), які підлягають нотаріальному посвідченню та державній реєстрації ЛИШЕ З ДОЗВОЛУ ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ. У нас договір дарування 1/3 ДОМА, який підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню, тому дозвіл ОПП - потрібен однозначно.Те, що в дозволі написано ОДНОЧАСНЕ дарування, нотаріус повинен виконати. При чому це може зробити лише один нотаріус - не підходить, щоб к-п у Києві, а дарування в Борисполі, т.я не буде ОДНОЧАСНОСТІ (перевірити це можна по Витягам, реєстру для реєстрації нот.дій тощо). З практики, я дозволів бачила багато, пишуть продати/подарувати, як правило, в одному дозволі, але по-різному (або ОДНОЧАСНЕ, або при умові ПОПЕРЕДНЬОГО підписання договору дарування). А потім у кінці дозволу пишуть, що відповідальність за виконання покладено на голову ОПП, батьків та НОТАРІУСА. Тому, я вважаю, що нотаріус направляє інформацію в орган ОПП, т.я. на нього покладена велика відповідальнісь згідно ЗАКОНОДАВСТВА.